HC Energie Karlovy Vary

Skvělý výkon a zasloužené dva body ze Znojma!

Z n o j m o - Energie chytila v říjnu parádní formu a tu dokázala potvrdit i v souboji na znojemském ledě. Karlovy Vary vyrukovaly na soupeře s odvážnou taktikou, Znojemské orly převyšovaly po většinu hrací doby a díky zásahu Andreje Nedorosta z úvodu prodloužení získaly do tabulky další dva body. Výsledek 2:1 po prodloužení (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1) rozšiřuje parádní sérii energetiků bez porážky už na sedm střetnutí. Dva body znamenají skok v extraligovém pořadí na deváté místo před přažskou Spartu, která bude Západočechům v pátek dalším soupeřem.
Tipsport Extraliga, 15. kolo, ne 16.10.2005, Zimní stadion Znojmo
Znojmo
Karlovy Vary
1:2p
0:1, 1:0, 0:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 23. Pucher (Kraus) - 14. Selingr (Ptáček), 61. A. Nedorost (Dvořák. Hurtaj). Rozhodčí: Bolina - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 3 856. Střely na branku: 42:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Znojmo: Trvaj - Mojžíš, Čakajík, Bičánek, Němeček, Heš, Jareš, Šmach - Mikulík, Pucher, Uram - Ondřej, Dopita, Ludvík - Beroun, Haman, Plášek – Erat, Tatarčík, Kraus - Vaškovič
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Ptáček, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul, Němec, Krajíček, Kloz - M. Dvořák, Hurtaj, A. Nedorost - Pavelek, Alinč, Selingr - Petr Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Bednařík

Komentář k utkání

Začátek zápasu byl opatrný, hrálo se spíše ve středním pásmu, hráči postupně rozchytávali oba gólmany. Důrazněji si počínali hosté, kteří podnikli proti Trvajovi dvě nebezpečné akce v čele s Bednaříkem a Nedorostem. Znojmo se poprvé výrazněji ozvalo, až když se do úniku dostal Mikulík, mladíka Mensatora v karlovarské brance ale svou pohotovou střelou nepřelstil. Orli hůře zakládali útok, nedařily se jim rozehrávky, šancí příliš mnoho neměli. Jednou z větších bylo Pucherovo přistrčení aktivnímu Mikulíkovi před brankou Energie, ale tomu puk dobře nesedl. Přesilovou výhodu domácí nesehráli příliš dobře a chvíli po návratu Poláka přišel trest. Selingr se „pomstil“ svému zaměstnavateli za to, že ho poslal hostovat na západ Čech a prudkou ranou z pravé strany prostřelil Trvaje. Znojemský brankář si pak musel poradit s šancemi Němce a Hurtaje, Orli však trochu přidali, ale první a druhá formace ze svého závěrečného tlaku a několika vyložených šancí gól nevytěžily.

Do druhého dějství vstoupili Znojemští s podobnou vervou, s jakou končili první třetinu, ale Karlovy Vary málem zvýšily svůj náskok. Při nepřehledné situaci před Trvajem se zorientoval Pavelek a vyslal puk směrem na bránu. Ten se odrazil od tyče pryč, ale útočník se začal radovat. Rozhodčí Bolina neponechal nic náhodě, avšak po konzultaci s videorozhodčím gól správně neuznal. O chvíli později zvedali ruce nad hlavu naopak Orli, když Kraus vystřelil z levého křídla a kapitán Pucher dorážel kotouč za Mensatora. Při hře čtyři na čtyři si obě mužstva připsala po šanci, hra se však viditelně zklidnila. Znojmo si zhruba v polovině utkání vytvořilo mírný tlak a zahnalo Energetiky do defenzívy. Mensator se štěstím vytěsnil další Pucherův pokus, zanedlouho byl blízko gólu Plášek, který gólmana za brankou obral o puk a nahodil ho do brankoviště. Tam si jej Mensator málem srazil do sítě vlastní hokejkou. Západočeši se pak snažili ubránit nerozhodný stav a puky pouze vyhazovali. Třetinu navíc dohrávali v oslabení při již druhém vyloučení Ustrnula v tomto zápase.

V úvodu třetí dvacetiminutovky mohl zvýšit Uram, ale Mensator si na něj u své levé tyče počíhal. Hned po něm mohl skórovat i Ludvík, byl však také neúspěšný. Vary se pak dobře bránily a znemožňovaly domácím proniknout do větších příležitostí. Samy se snažily překvapit Trvaje ojedinělými brejky, nenápadnými střelami, nebo tečovanými puky. Zhruba v polovině třetiny se proháčkoval do útočného pásma Mikulík, ale těsně před karlovarskou svatyní byl zastaven. Poté už se oba celky jakoby smířily s remízou, nikam se příliš netlačily a šlo jen o to, aby někdo neudělal chybu, kterou by soupeř potrestal.

Prodloužení skončilo rychle. Po opatrnějším úvodu vyslal první propagační střelu na Mensatora od modré čáry Ondřej, hned z protiútoku ale hostující Nedorost vyšachoval Trvaje a propasíroval mu puk pod betonem do klece. Západočeši si odvážejí dva body, Orli zbyl po nepříliš přesvědčivém výkonu pouze jeden.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Znojmo): Chtěl bych soupeři pogratulovat ke dvěma bodům. Hrál velice dobře. Musím ale pochválit naše hráče, protože k zápasu přistoupili zodpovědně, dali do toho úplně všechno. Byl to podobný zápas jako se Zlínem, stál nás hodně sil. Vytvořili jsme si sice šance, ale nepadalo nám to tam.

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Jsme maximálně spokojeni s výsledkem. V první třetině se nám podařilo dostat do vedení 1:0. Ve druhé třetině byli domácí aktivnější a taky vyrovnali. Ve třetí třetině už byla hra vyrovnaná a v prodloužení, což je vždycky otázka štěstí, se vítězství přiklonilo k nám. Jsme za dva body rádi. Znojmo má letos velice kvalitní mužstvo, hraje velmi dobře, nedostává moc gólů a body ze Znojma se určitě moc vozit nebudou.