HC Energie Karlovy Vary

Velké Trvajovo představení zajistilo všechny body Znojmu

HC Znojemští orli – HC Energie Karlovy Vary 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Přestože karlovarští hokejisté ve Znojmě dlouho předváděli líbivý hokej plný důrazu i jasných brankových šancí, podobně jako v pátek ztroskotali na jejich neproměňování. Na Čakajíkův gól z úvodní třetiny nedokázali odpovědět ani ve dvojnásobné přesilovce. A tak dlouho pasivnější Orli po nenápadné akci Ondřeje ve 49. minutě své vedení pojistili a nakonec se ještě stejný hráč radoval z dalšího zvýraznění náskoku svého mužstva. Ve výtečné formě se představil domácí brankář Trvaj, jenž tentokrát zdeptal všechny kanonýry Energie, podobně jako v minulém vzájemném zápase Lukáš Mensator útočníky Jihomoravanů. Karlovarský gólman si i dnes připsal řadu náročných zákroků a nepochybně patřil k nejlepším mužům utkání.
Tipsport Extraliga, 41. kolo, ne 15.1.2006, Zimní stadion Znojmo
Znojmo
Karlovy Vary
3:0
1:0, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 15. Čakajík (Erat), 49. Ondřej (Plášek), 57. Ondřej (Haman, Mojžíš). Rozhodčí: Homola - Český, Kostka. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:0. Diváci: 3 300. Průběh utkání: 3:0.
Znojmo: Trvaj - Němeček, Bičánek, Čakajík, Jareš, Mojžíš, Heš - Ludvík, Pucher, Uram - Erat, Dopita, Kraus - Ondřej, Haman, Plášek
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Dobroň, Macholda, J. Řezníček, J. Polák, Němec, Krajíček, Ustrnul - Kumstát, Kraft, A. Nedorost - Dvořák, Hurtaj, Selingr - Skuhravý, Alinč, Košťál

Komentář k utkání

Od prvních minut byly na ledě k vidění šance na obou stranách kluziště a hra měla dobré tempo. Střelci nechali vynikat oba brankáře, blízko ke gólu byli hostující Hurtaj a Kumstát, z domácích především Kraus a Haman. Poté rozhodčí Homola téměř nevyndal píšťalku z úst a celkem třikrát v rozmezí čtyř minut poslal Energii do třech. Když na trestné lavici seděli Dobroň a Skuhravý, podařilo se Orlům po mnoha předchozích nepodařených pokusech v 15. minutě dosáhnout kýžené branky. Čakajík od modré propálil změť těl před Mensatorem. Vary si v plném počtu zahrály až o minutu později, ale do sirény už s průběžným výsledkem nic nesvedli, i když měly k dispozici dvojnásobnou početní výhodu. Po potyčce Bičánka s Kraftem, byl znojemský hráč vyloučen ještě navíc za krosček.

Druhá dvacetiminutovka byla neméně zajímavá než ta první. Hned v jejím úvodu hrály Vary druhou přesilovku v pěti proti třem, ale nedokázaly ji využít. Po chvíli byl Němeček vyloučen znovu a Košťálova střela jen těsně minula pravou tyč Trvajovy klece. Při trestu Skuhravého se hosté dobře bránili a dokonce dokázali soupeře ohrozit. Postupně zvyšovali tlak a zdáli se být lepším týmem na ledě. Znojmo působilo jalově, nedařila se mu rozehrávka a muselo se urputně bránit výpadům Energie. Až ke konci třetiny se Orli opět probudili a několik hráčů mělo na holi zvýšení skóre. Ideální spolupráce první útočné formace skončila sólem Ludvíka a jeho střelou do Mensatorovy lapačky. Na druhé straně musel znojemský brankář zasahovat proti šancím Řezníčka a Krafta, z protiútoku neproměnil nadvakrát svůj pokus Dopita. Poté ještě Erat spálil další vyloženou šanci, když se mu otevřela karlovarská obrana, přečíslení dvou proti jednomu nevyužil Plášek po asistenci Heše.

V rázném nasazení pokračovali Orli i po přestávce, zejména třetí formace se zřejmě rozpomněla na svůj skvělý výkon ze zápasu s Plzní. Po dvou vyloučeních na každé straně měl v jednom okamžiku štěstí brankář Trvaj, když se po vyjetí z branky nestihl včas vrátit, ale karlovarský útočník nemířil přesně. Hned vzápětí si ale trefu do černého připsal znojemský Ondřej, který přebruslil obránce Řezníčka a uháněl s pukem na branku. Než se Mensator stačil vzpamatovat, musel puk lovit po prudké střele bekhendem ze sítě. Energetici se pak snažili střílet ze všech pozic, ale nepodařilo se jim Znojemské dostat pod tlak. Když si v 57. minutě odpykával trest Řezníček, dorážel po zmatku před brankou puk za Mensatorova záda podruhé v zápase Ondřej, a dal tak výsledku konečnou podobu. Hostujícím hráčům už se totiž Trvaje překonat nepodařilo, i když se snažili alespoň o čestný úspěch.