HC Energie Karlovy Vary

Dobře rozehrané utkání nakonec ztraceno v prodloužení

HC Energie Karlovy Vary - HC České Budějovice 2:3pp (2:0, 0:2, 0:0 - 0:1)

K a r l o v y  V a r y - Velmi slibně vstoupili hokejisté HC Energie do klání s tabulkovým sousedem, celkem Českých Budějovic. Dvě využité přesilovky v první třetině a dva kanadské body Petra Kumstáta zajistily zdánlivě bezpečný náskok. Ten se však rozplynul jako pára nad hrncem v závěru druhé třetiny. Nerozhodný stav pak soupeři udrželi až do prodloužení. V něm Karlovarští ani přes velké nasazení premiový bod nezískali, štěstěna naopak sedla na hokejku hostujícího Hübla, jenž přesnou střelou z levého křídla rozhodl.

Tipsport Extraliga, 22. kolo, pá 4.11.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
České Budějovice
2:3p
2:0, 0:2, 0:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 11. Kumstát, 13. Nedorost (Kumstát, Hurtaj), - 39. Sailer (Kotaška), 40. Vak (Šimánek, Vydarený), 65. Hübl (Sailer, Harant). Rozhodčí: Smeták - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0. Diváci: 3600. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Ptáček, Macholda, Řezníček, Krajíček, Polák - Kumstát, Hurtaj, Nedorost - Skuhravý, Alinč, Selingr - Dvořák, Pech, Kosťál - Procházka, Bednařík, Pavelek.
České Budějovice: Chábera - Kotaška, Gřegořek, Harant, Kutlák, Posmyk, Vydarený - Hudec, Brabenec, Kopecký - Šimánek, Hübl, Sailer - Hřebejk, Krátoška, Kotrla - J. Hanzal, Vak, Veselý.

Komentář k utkání

V ovzduší nepotvrzených spekulací i zaručených zpráv o odchodu Romana Čechmánka do zahraničního angažmá byl zahájen souboj dvou tabulkových sousedů, kteří se pohybují těsně kolem hranice vysněného play-off. Optimisticky naladění domácí fanoušci zaplnili tribuny zimního stadionu v hojném počtu. .

Zápas se od prvních minut jen pomalu rozjížděl, a nad ledem visel opar hokejové nudy. Série zakázaných uvolnění, nepřesných přihrávek a alibistických pokusů o střelu. Na konci 4. minuty sice skončil puk za zády Mensatora, ale rozhodčí ho neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Hokej, kterému se běžně mezi fanoušky říká holomajzna, však nevzkřísila ani tato epizoda. Nudná podívaná byla přerušena pouze první přesilovkou hostí, ale ani v tomto herním úseku si diváci příliš vzruchu neužili. .

První hokejové momenty tak přišly až v 11. minutě při přesilovce domácích. Nejprve se do koncovky dostal Nedorost, nezakončil přesně. Pokračující akce však přinesla 7. sezónní zářez na pažbu pro Kumstáta. 1:0. Další přesilovku využily Karlovy Vary už po 22 sekundách. Hurtaj nádherně přihrál Nedorostovi a ten s přehledem zasunul puk mezi Cháberovy betony. 2:0. V následujících minutách se do tempa dostala především první útočná formace domácích, která v útočném pásmu předváděla chvílemi „hustou“ exhibici. .

V rozletu zabrzdily domácí dvě po sobě jdoucí přesilovky hostí na konci první a v úvodu druhé třetiny. Karlovy Vary se úspěšně ubránily, ale i v následujících minutách jen s námahou čelily nastartovaným hostům. Ti z pokračujícího tlaku vytěžili další přesilovku ve 26. minutě. Z gólového úspěchu se však neradovali ani tentokrát. Je třeba říci, že hokej se sice začal alespoň chvílemi přibližovat extraligové úrovni, ale bylo to pohříchu především zásluhou hostů z jihočeské metropole. Úsilí českobudějovických forwardů stále troskotalo na jistém Mensatorovi. Ve 30. minutě předvedl domácí brankář jeden z famózních zákroků proti šanci Kutláka. Slovy se to jen těžko popisuje, to se musí vidět. Jenže ani tento zákrok a ani další šance hostí nevyburcovaly hráče Energie z jakési dušičkové letargie a dál lehkovážně kupili chyby. V závěru třetiny za ně dost krutě zaplatili. Během jedné minuty se trefili po krásné kombinaci Sailer a Vak po dorážce z hranice brankoviště a těsně před sirénou bylo vyrovnáno. 2:2.

Ve třetí třetině, zejména v jejím úvodu, se domácí přeci jen trochu probrali, ale efekt jim to nepřineslo ani při vyloučení Vaka. Ve 36. minutě měl dobrou šanci Skuhravý, ale z bezprostřední blízkosti přestřelil branku. O tři minuty později najížděl na opačné straně Sailer a bombou z kruhu doslova sestřelil Mesatora, kterého puk bolestivě zasáhl někam do oblasti ramene a krku. V 52. minutě se do šance dostal domácí Dvořák, ale ani Chábera nehodlal jen tak kapitulovat. Minuty rychle ubíhaly a ani hra 4 na 4 při vyloučení Řezníčka a Hanzala po vzájemné potyčce nic mimořádného nepřinesla. Hosté si pohlídali s přehledem nerozhodný stav až do konce hrací doby, i když při šanci Nedorosta půl minuty před sirénou při nich stála slušná porce štěstí. .

Štěstí hosty neopustilo ani v prodloužení,ve kterém byli blíže prémiovému bodu domácí, jenž se snažili naklonit misku vah na svou stranu. Když už se zdálo, že prémiový bod nezíská ani jeden ze soupeřů, napřáhl se k bombě Hübl a vymetl roh domácí svatyně. Po většinu zápasu hokejověji působící hosté si tak odvezli z výletu do lázeňského města 2 body.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Do utkání jsme vystoupili dobře a využili jsme dvě přesilovky. Od druhé třetiny byl soupeř lepší a my jsme v tomto zápase vlastně získali bod - hosté si zasloužili minimálně ty dva. Jediným hráčem, který z našeho mužstva snese absolutorium, je brankář Lukáš Mensator, který ve druhé třetiny chytil další čtyři góly."

Josef Jandač (České Budějovice): "Některé minulé zápasy jsme museli odehrát v improvizované sestavě, pro utkání v Karlových Varech se někteří hráči už dali dohromady a hned to bylo znát. Po celý zápas jsme byli lepší, soupeře jsme přehrávali, zejména ve druhé třetině, ale bohužel jsme do utkání špatně vstoupili. Za ty dva body jsme ovšem rádi."

Fotogalerie

Související články

Foto k zápasu | út 8.11.2005

Fotoreportáž ze zápasu s Budějovicemi