HC Energie Karlovy Vary

Postupová naděje vyhasla, Energie prohrála s Budějovicemi

K a r l o v y  V a r y - K utkání sezóny nastoupili karlovarští hokejisté proti soupeři z Českých Budějovic s jediným cílem - výhrou si udržet ještě nějakou šanci na průnik do elitní osmičky. Na aktivní defenzivu hostí však Energie obtížně hledala recept a téměř po celý zápas musela dotahovat jednobrankové manko. Když v 53. minutě Ondřej Němec podruhé vyrovnal, měli domácí k obratu blízko. Sen o jeho dokonání se však rozplynul minutu a půl před třetí sirénou, kdy v brejku při oslabení rozhodl o exportu bodů Michal Hudec. Šance Karlových Varů na postup tak spadla do roviny pouhé teorie.
Tipsport Extraliga, 48. kolo, ne 5.2.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
České Budějovice
2:3
0:1, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 23. Hurtaj (Duben, Kumstát) - 53. Němec (Kraft) - 15. Hübl (Sailer, Kutlák), 28. Kotaška (Bělohlav), 59. M. Hudec (Sailer). Rozhodčí: Homola - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2800. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Přikryl - Němec, Řezníček, Dobroň, Duben, J. Polák, Krajíček - Dvořák, Kraft, Milan Procházka - Kumstát, Hurtaj, Nedorost - Skuhravý, Alinč (41. Pech), Košťál
České Budějovice: Turek - Mucha, Gřegořek, Harant, Kutlák, Kotaška, Vydarený - M. Hudec, Brabenec, Veselý - Šimánek, Hübl, Sailer - Bělohlav, Vak, Kotrla

Komentář k utkání

První dějství dnešního zápasu přineslo hokej, charakterizovaný především úporným bojem o střední pásmo. Domácí se jen zvolna dostávali do provozní teploty a hosté byli v úvodních minutách o něco málo aktivnější, nikoli však nebezpeční. Důsledná obranná hra Českých Budějovic, ne příliš lahodící oku hokejového diváka, ale plnící jednoznačný účel, eliminovala v zárodku počínající kombinace domácího týmu. Po úvodních, jen málo nebezpečných, ba spíše jen propagačních střelách se do samostatného nájezdu v 7. minutě dostal Hurtaj, ale křižující obránce mu dovolil jen bekhendovou střelu, kterou ztlumil Turek na svém rameni. O malou chvilku později začali hosté hrát svou první přesilovou hru. Košťál fauloval kolenem Muchu a šel, ač ne příliš ochotně, za katr. Budějovice se ani v početní výhodě příliš do útoku nehrnuly a že by se snažily o nějakou pohlednou kombinaci, o tom nemůže být ani řeč. Jednoduše nastřelovaly puky do rohů kluziště a doufaly, že se domácí dopustí nějaké fatální chyby, kterou by mohly potrestat. Karlovarští se ubránili a na oplátku mohli zaplatit hostím tvrdší měnou při vyloučení Haranta., ale ani oni se přes zatím neunavenou obranu hostí neprokousali. Ve 12. minutě promarnil vyloženou šanci Dvořák, který sám před Turkem nedokázal zvednout puk přes levý beton. Tím načal tři smolné karlovarské minuty. Nejdříve byl vyloučen Dobroň za hraní vysokou holí, když rozhodčí předtím přehlédl držení hole na téhož hráče. No a aby toho nebylo málo, byl za běžný střet s brankářem Turkem, který hrál s pukem u zadního mantinelu, vyloučen protagonista předchozího smolného okamžiku Dvořák. Verdikt rozhodčího zněl : napadení. Bohužel byl asi jediný, kterého něco takového napadlo. Přesilovku 5 proti 3 využili hosté za 15 sekund. Sailer našel nekrytého Hübla a bylo to 0:1. Až do první sirény se už nic zásadního pro vývoj zápasu nestalo a tak šli do kabin spokojenější hosté.

Druhá dvacetiminutovka nepřinesla o nic líbivější podívanou než dějství předchozí. Hra plná osobních soubojů s absencí plynulé kombinace a přesné střelby. Tak by mohla znít stručná charakteristika dění na ledě. Ve 22. minutě byl vyloučen hostující Hübl a domácí přetavili početní výhodu v gólový úspěch. Dobroň tvrdě vypálil a vyražený puk poslal pohotově zpět do branky Hurtaj. 1:1. Po vstřelené brance přepnuli domácí na vyšší výkon a vytvořili si konečně souvislejší tlak. V době kdy tlak vrcholil, byl za poněkud diskutabilní faul vyloučen Hurtaj. Hosté se díky této přesilovce vymanili z tlaku a hra se opět dostala do starých kolejí. Ve 28. minutě se štěstí přiklonilo znovu na stranu Jihočechů. Po vyhraném bully v útočném pásmu vystřelil Kotaška od modré a Přikryl podruhé kapituloval. 1:2. Hra hostí se řídila pořekadlem : „účel světí prostředky“ a destrukce převažovala nad tvořivostí, čili typické rysy hry Budějovic na hřištích soupeřů. Za celou třetinu ohrozili budějovičtí domácí branku pouze čtyřikrát, přesto odcházeli do šaten opět s jednogólovým náskokem.

Poslední dnešní dvacetiminutovku zahájili hosté dohrávanou přesilovkou při vyloučení Dobroně, domácí se opět bez problémů ubránili zejména proto, že se jejich soupeř nesnažil nic vymýšlet a jen znovu nastřeloval puky do koutů kluziště. Ve 46. minutě zazdil další tutovou příležitost Karlových Varů Nedorost, který stejně jako Dvořák v první třetině pohořel na levém Turkově betonu. Hostům se nadále dařilo nahlodávat sebevědomí domácích těsnou obrannou hrou a napadáním rozehrávky. Energetici nějak zapomněli, že hokej je kolektivní hra a snažili se přebít antihokej hostí individuálními průniky, které však neměly šanci na úspěch. V 53. minutě si Karlovy Vary vytvořily mohutný tlak, při závaru před brankou se puk dostal k Ondřeji Němcovi a ten propálil vše, co mu stálo v cestě. 2:2. Hned o pár sekund později se v přečíslení dostal do šance Hurtaj, ale tentokrát Turka neprostřelil. I další minuty se odehrávaly především před Turkem a při dalším tlaku byl faulován Dvořák. Poslední jiskřička naděje pro domácí však zhasla v samém závěru početní výhody. V přemíře ofenzivní aktivity zapomněli zavřít okénko v obraně, tím proskočil do samostatného nájezdu Hudec a s notnou dávkou štěstí procedil puk skrz betony domácího gólmana. 2:3. Definitivně dopsal epitaf na náhrobní kámen karlovarských snů o první účasti týmu ve vyřazovacích bojích. Nic na tom nezměnil ani zoufalý pokus o power-play v závěrečné půlminutě. Hosté si odvezli z Karlových Varů tři body, jenž byly odměnou za precizně zvládnutou defenzivní taktiku, která je normálně k nekoukání, ale fanoušci z jihu Čech pro ni mají zajisté pochopení.

Fotogalerie

Související články