HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Se Spartou napodruhé neúspěšně

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

P r a h a - Fakt, že se Energii na holešovický celek příliš nedaří, potvrdil i tento zápas. Největším problémem energetiků bylo překonávání pevné soupeřovy obrany. Nadějný vyrovnaný stav po dvou třetinách zhatily individuální chyby. Jedinou branku Karlovarských vstřelil Lukáš Bušta.

Extraliga juniorů, 17. kolo, čt 27.10.2005, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
3:1
1:0, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 15. Mrňa (Růžička), 50. Krätzer (Mrňa), 60. Růžička (Cunik) - 38. Bušta (Budínský). Rozhodčí: Kubeš - Kareš, Bláha. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Diváci: 68.
Sparta: Neuvirth - Procházka, Cunik, Klouček, M.Ton, Kanov, Joob - Handlovský, Voříšek, Krätzer, Kupec, Drak, Fišer, Meidl, K.Ton, Martinec, Rybecký, Růžička, Mrňa
Karlovy Vary: Benda - Brňák, Mašek, Štourač, Kloz, Karpíšek, Zmeškal - Kalousek, Bušta, Hamerle, Kuběna, Jakub Bauer, Sláma, Gasparik, Sedláček, Smolík, Jan Bauer, Budínský, Šnajdr

Komentář k utkání

Sedmnácté kolo juniorské extraligy svedlo do druhého letošního vzájemného souboje týmy pražské Sparty a karlovarské Energie. První zápas byl jednoznačnou záležitostí Pražanů, kteří na západě Čech vyrabovali oba dva body po jednoznačném vítězství 7:0.

Fakt, že Energii herní styl Sparty prostě nevyhovuje byl zřejmý od prvních minut. Neřešitelným problémem pro energetiky bylo především překonávání obrany domácích, která si poctivě hleděla svých povinností. Ani Sparta se do útoku nehrnula příliš zhurta, a tak se většinou hrálo ve středním pásmu či u mantinelů. Oproti prvnímu zápasu zlepšili hosté obranu, podařilo se jim ubránit dvě oslabení, když na trestné lavici seděl nejdříve Kuběna a poté Jakub Bauer. Celá karlovarská defenzíva však byla krátká na akci Pavla Mrni, kterému perfektně přihrál Martin Růžička. Když Energie nevyužila přesilovou hru v závěru třetiny, odcházelo se do šaten za stavu 1:0.

Nastolený obraz hry pokračoval i ve druhé části. V popředí stály opět defenzivy obou týmů, jinak se však hrál svižný hokej bez zbytečných přerušení. Ve třicáté minutě vyloučil sudí Kubeš za vzájemné pošťuchování karlovarského Kuběnu a sparťanského Procházku, více prostoru na ledě však ani jeden z týmů nevyužil. Největší šanci domácích měl v 34. minutě Karel Ton, do mezikruží odražený kotouč ale napálil jen do náruče dobře vyjetého Marka Bendy. Na straně Energie začínala konečně být znát snaha po vyrovnání a nevyšla naprázdno. V přesilové hře nejprve vystřelil Budínský, gólman Neuvirth toho moc neviděl a kotouč jen nekontrolovatelně vyrazil. Energetik Lukáš Bušta neváhal, po puku doslova skočil a ještě v pádu jej stačil bekhendem poslat do šibenice. Po druhé třetině tak na ukazateli skóre v T-Mobile Areně svítil nerozhodný stav 1:1.

Do závěrečné dvacetiminutovky nastoupily oba týmy s logickou snahou zvrátit vývoj zápasu ve svůj prospěch. Nakonec se to podařilo domácím, Karlovarští opět marně bojovali s přechodem do útočného pásma. V pětačtyřicáté minutě se ve velké šanci ocitl domácí Kupec, jenž si objel karlovarskou branku, nesnažil se ukvapeně zasunout k tyčce, ale namísto toho si zkušeně počkal až se brankář Benda položí. Tak se i stalo, ale domácí útočník trefil pouze okraj Bendovy zdvižené lapačky. Napodruhé to Spartě již vyšlo a to akcí, která by zasloužila ocenění zlatou helmou (pokud by se v juniorské extralize udělovala). Jakub Krätzer si našlápl k sólu, ve kterém si s nebývalou lehkostí poradil s karlovarskými obránci a následně i s brankářem Bendou, nad jehož lapačku umístil svojí bezchybnou střelu.

O několik minut později mohl vyrovnat Budínský, jenž se šikovně uvolnil u mantinelu, ale přes značný důraz se mu kotouč za Neuvirthova záda protlačit nepodařilo. Z karlovarské útočné snahy vznikala četná okénka v obraně. V situaci dva na jednoho volil domácí Rybecký střelu, s níž si gólman hostí bez problémů poradil. Ještě nadějnější šanci Sparty tří proti jednomu zase zhatilo postavení mimo hru. Závěrečný tlak Energie se nekonal, nedošlo ani na odvolání brankáře. Naopak sedm vteřin před závěrečnou sirénou stvrdil Martin Růžička vítězství Sparty pěknou ranou mezi betony karlovarského brankáře.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Pavliš (trenér Sparty): Samozřejmě jsme spokojení s výsledkem, ale i s předvedenou hrou. V posledních zápasech jsme měli problémy s obranou, ale zdá se, že se to už lepší. Na Karlovy Vary se nám hraje dobře, oni hrají takový silovější hokej, my naopak techničtěji.

Mikuláš Antonik (trenér Energie): Myslím, že to bylo vyrovnané utkání. Sparta hraje velmi dobře takový agresivní hokej. Ale drželi jsme s ní krok. V polovině poslední třetiny jsme po individuální chybě dostali gól a závěrečná branka Sparty již nic neřešila. Když nedokážeme trestat chyby soupeře, tak ja to dokázal on, nemůžeme pomýšlet na body.