HC Energie Karlovy Vary

Bývalí Zlíňáci pomohli porazit Zlín

Energie - Zlín 3:2 (1:1, 2:1, 0:1)
Dva ještě nedávno zlínské hráče má v kádru Energie a oba ve středu večer přispěli gólem k vítězství právě nad východomoravským klubem. Energetici nastoupili po reprezentační pauze na led s chutí a zasypali Biegla v brance Zlína sprškou střel. Ujalo se ovšem jen lehké zakončení Marka Melenovského do prázdné branky. Podobně jednoduše zakončoval ve druhé třetině po Bieglově chybě i Jaroslav Kristek, jehož gól se nakonec ukázal jako vítězný. Dotírajícího soupeře Karlovarští v závěru udrželi na uzdě a mohou po třech kolech slavit plný bodový zisk.
O2 extraliga, 20. kolo, st 14.11.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Zlín
3:2
1:0, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 9. Melenovský (Kumstát), 36. Košťál (Kumstát), 39. Kristek (Skladaný) - 33. Balaštík (Záhorovský), 42. Rachůnek (Mokrejš) . Rozhodčí: Šindler - Pešek, Šátava. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:2. Diváci: 2640. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Řezníček, Němec, Jiří Hanzlík, Grof, Duben, Prošek, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Skladaný - Bahenský, Padělek, Hluchý - Zucker, Pech, Milan Procházka
Zlín: Biegl - Hamrlík, Galvas, Nosek, Zubíček, Vosátko, Lučka, Klouček, Ďurák - Balaštík, Leška, Záhorovský - P. Barinka, F. Čech, Andrašovský - Kubiš, Balán, Rachůnek - M. Pšurný, Mokrejš, R. Pšurný

Komentář k utkání

Mrazivé počasí a nezvyklý termín sice do ochozů karlovarského stadionu nadprůměrnou návštěvu nepřivedly, přesto byl k vidění mimořádně zajímavý a napínavý duel. Drtivý domácí nápor odstartovala paradoxně šance Zlína. Filip Čech přiklepl zadovkou volnému Barinkovi, který z ideální pozice mezi kruhy trefil Mensatora do hrudi.

Jenže pak už začali úřadovat energetici. Velmi aktivní obránce Grof jednou operoval v brankovišti tak nebezpečně, že se Biegl musel hodně ohánět i na zemi. Po chvíli se stejný hráč probíjel po pravém křídle až před bránu, tam mu ale puk uskočil. I tak měl náhradník ve zlínské svatyni pořádné štěstí, když nevědomky zblokoval skákavý kotouč betonem.

Rostoucí tlak Západočechů vyústil v přesilovou hru. Výborný Biegl, který každým zákrokem získával jistotu, odolal několika dorážkám Kumstáta, nakonec však musel kapitulovat. Marek Melenovský byl ve správný moment mezi kruhy a nikým nehlídaný puk dorazil do sítě.

Karlovarský nápor pokračoval. Hned po buly se v podobné situaci snažili protlačit kotouč za Biegla Skladaný, Kristek a opět Melenovský, Řezníček zase stál se svou dělovkou na konci povedené přesilovkové kombinace, Skuhravý dorážel z bezprostřední blízkosti, jenže zlínský brankář byl vždy na místě. S přibývajícím časem si hosté začali dávat pozor na zbytečná vyloučení a to se projevilo i na obraze hry. Špičku Mensatorova betonu prověřil jedovatým příklepem Rachůnek, ale největší šanci okenářů neproměnil Mokrejš. Třicetiletý forvard se dostal po chybě karlovarské defenzivy k odraženému puku a tváří v tvář Mensatorovi zkoušel dlouhý bekhendový blafák. Karlovarský mladík se ale překonal a parádním rozklekem na brankové čáře zachránil situaci.

Zlínský trenér Borkoš měl svým svěřencům o přestávce co říct a po úpravě ledu vyjelo na led úplně jiné mužstvo. Šance se rázem střídaly na obou stranách a bylo jen otázkou času, kdy se některý z útočníků prosadí. Výborní gólmani byli dlouho proti. Mensator vytasil pohotovou vyrážečku proti Balánově ráně z křídla a betonem dokázal v chumlu těl odhalit i Zubíčkovu dělovku od modré. Biegl podobně řešil ránu Proška a zkušeně ustál i střelu důrazného Hluchého.

Vyrovnání přišlo po trochu sporném vyloučení Kumstáta za hru vysokou holí. Berani si vzpomněli na svou velkou zbraň z předchozích ročníků a Jaroslav Balaštík mířil z otočky naprosto přesně k tyči. Jenže pocit křivdy energetiky nabudil k lepší činnosti v útočném pásmu. Ovoce se mohlo sklízet téměř okamžitě. Reprezentační řada ukázala svou sílu, když Kumstát zabojoval za brankou a z otočky prudce přihrál mezi kruhy. Zde už v souboji se soupeřem hledal střeleckou pozici Jan Košťál a našel jí báječně. Bez přípravy napálil puk mimo Bieglův dosah.

Energie náhle ožila a Zlín opět nevěděl kudy kam. Skuhravý ještě před prázdnou brankou netrefil ideální přihrávku podél brankoviště, druhá lajna ale záhy slavila. Biegl možná trochu neodhadl situaci a tygřím skokem se vrhnul pod nohy dojíždějícímu Skladanému. Puk ovšem minul a Jaroslav Kristek mohl osvědčit své zkušenosti, když v klidu objel zlínskou klec a pohodlně zavěsil.

Ráz třetí části značně ovlivnila situace, která se odehrála již o přestávce. Dobroň si po siréně trochu zbytečně vyšlápl na soupeře a inkasoval dvouminutový trest. A toho hosté bezezbytku využili. Hned ve 42. minutě pálil od modré čáry Nosek, Mokrejš s dorážkou neuspěl, ale Ivan Rachůnek už mířil do prázdné. Karlovy Vary pak v dalším průběhu prokázaly, že o reprezentační pauze na své obranné hře zapracovaly opravdu poctivě. Žádná zbytečná dobrodružství v útoku a neprostupná modrá čára. To byly hlavní motivy hry borců v zelených dresech. Když už se Zlínští prokousali až do útočného pásma, jako třeba ve 45. minutě Andrašovský, vše s klidem vyřešil spolehlivý Mensator.

Hodně sil ušetřili domácí i díky přemíře snahy ševců. Ti se několikrát ocitli na trestné lavici v důsledku svého odhodlání s výsledkem za každou cenu ještě pohnout. Západočeši ale byli v defenzivě i tak bezchybní a nejen za suverénní výkon v závěrečných minutách vybojovali po delší době opět plný počet bodů.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Byl to těžký zápas, my jsme měli v sestavě čtyři hráče, kteří za nás hráli poprvé. Už jsme odehráli letos lepší utkání, ale bylo to vydřené vítězství a o to je cennější."

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "V první třetině byli domácí aktivnější a zaslouženě o gól vedli. Ve druhé se hra srovnala, bohužel jsme dostali góly po vlastních chybách. Ve třetí části jsme po kontaktním gólu doplatili na zbytečná vyloučení a tím posledním jsme se připravili o možnost hrát power-play. S výkonem Biegla jsem spokojený."

Fotogalerie

Související články