HC Energie Karlovy Vary

Premiérové trefy přemohly Kladno

Energie - Kladno 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Nebyl to sice hokejový koncert, ale body se počítají. Energie se proti poslednímu Kladnu musela k výhře prokousávat přes těsný přístup soupeře a nakonec snahu zvládla i díky dvěma hráčům, kteří se za karlovarský A-tým trefili poprvé. Skóre pohotově otevřel v první třetině Pavel Kuběna a nakonec vítězný gól zaznamenal v polovině utkání Zdeněk Bahenský. Přes jistý výkon přišel Lukáš Mensator (na snímku) o čtvrtou nulu v sezóně, když půl minuty před koncem zaznamenal čestný úspěch Kladna Patera.
O2 extraliga, 24. kolo, pá 23.11.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
3:1
1:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 7. Kuběna (Němec), 29. Bahenský (Padělek), 47. Skuhravý (Prošek) - 60. Patera (Gulaš) . Rozhodčí: Šindler - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 8:7, navíc Schnábel (Kladno) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3320. Průběh utkání: 3:0, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Duben, Grof, Brňák, Jiří Hanzlík, Němec, Prošek, Řezníček - Pech, Hluchý, Košťál, Padělek, Kristek, Kumstát, Skuhravý, Melenovský, Bahenský, Milan Procházka, Skladaný, Kuběna
Kladno: Orct - Nádašdi, Hájek, Pavlas, Schnabel, Ševc, Štěpánek, Šmach - Gulaš, Patera, Martin Procházka - Čurilla, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, Bělohlav - Rudovský, Z. Nedvěd, Diviš

Komentář k utkání

Tři povedné zápasy v řadě a na druhé straně chmurný pohled z konce extraligové tabulky. Možná i tyto faktory měly svůj vliv na obraz utkání karlovarských hokejistů s Kladnem. Hosté sice od počátku nesmírně obětavě bojovali, nenechali jediný puk volný a nebezpečně se vrhali do protiútoků, střelecké sebevědomí bylo ale na straně Energie.

V divácky atraktivních úvodních minutách nepříjemně švihnul holí Hájek a po něm se zase efektně prodral až před branku Horna, Mensatorovy betony byly ale na místě. Karlovarští kontrovali odvážným průnikem Němce, tvrdým příklepem Košťála a krásnou tečí Procházky, Orct ovšem inkasoval až 7. minutě.

Přímočarost čtvrté karlovarské řady vedla k signalizované výhodě, ve které Kladenští nepochopitelně přestali hrát a po rychlé souhře se puk dostal až mezi kruhy, kde na svůj první extraligový gól čekal junior Pavel Kuběna. Jeho rána nad padajícího gólmana nemohla skončit jinak než radostí.

Karlovarské vedení jakoby ukončilo oboustrannou snahu o aktivní útočný hokej a ke slovu přišla dokonale organizovaná karlovarská obrana v kontrastu s marnou snahu Středočechů vymyslet cokoli, co by mohlo Mensatora vystrašit. Snad jen nešťastný odraz od jedné z karlovarských bruslí mohl po střele Martina Procházka znamenat vyrovnání a také dělovka Schnabela z přesilovky měla přízvisko „nadějná“.

Druhá třetina pokračovala v duchu závěru té předchozí. Energetici zazlobili Hanzlíkem od modré, na protější straně se v zatím největší šanci zjevil Martin Procházka, jeho nebezpečnou, i když ne zcela trefenou, ránu vytěsnil Mensator v poslední chvíli ramenem. A trpělivost přinesla v zápětí zeleným druhou brankovou oslavu. V závaru u Orctovy tyče se správně zorientoval Zdeněk Bahenský a z otočky napálil puk do brankoviště. Kotouč zamířil po šťastné trajektorii přímo ke vzdálenější tyčce a i mladík, který je v Karlových Varech na hostování z Litvínova, mohl lovit z peněženky příspěvek do společné kasy za premiérovou trefu v dresu Energie.

Kladno muselo zapnout, jenže domácí pětice podpořená mimořádně jistým Mensatorem nenechávala ve středním pásmu ani kousíček prostoru. A tak se museli buldoci prosazovat při nerovnoměrném počtu hráčů na ledě. Výhodnou přesilovku 4 na 3 doslova zazdil osamocený Patera mířící z pravé strany jen do boční sítě prázdné branky, Horna se při hře ve čtyřech na obou stranách protlačil až do brankoviště, kde jej zastavil Mensatorův beton, a stejný osud postihnul i šikovnou akci Kally v oslabení. Ojedinělé přečíslení při plném počtu pak parádním vložením hole do Bělohlavovy přihrávky zhatil opět Mensator.

Ve stejné herní situaci se ukázal i v pohodě hrající Padělek, jenž vyslal do souboje proti poslednímu obránci Hluchého. Mladý exkladeňák prokázal zarputilost a i přes nedovolený zákrok dokázal nebezpečně vypálit.

Brankové pojistky se ale energetici dočkali až ve třetí dvacetiminutovce. Při další přesilovce Kladno špatně vystřídalo, Prošek prokázal přehled a poslal puk do prostoru, kam si zuřivě najížděl dnes výjimečně nahecovaný Václav Skuhravý. Přes posledního obránce se sice přímo před Orcta neprotlačil, bleskový objezd branky a prudká přihrávka však zaskočila jak Ševce, tak kladenského brankáře. Další šťastný odraz potřetí rozvlnil síť a karlovarský kapitán tak splatil spoluhráčům dluh za své tři vyloučení z předchozího průběhu. Karlovarské sebevědomí pak demonstroval Padělek, jehož krasobruslařské vystoupení a ušetření dobré půl minuty v oslabení zasloužilo potlesk na otevřené scéně.

S přibývajícím časem se energetici čím dál tím více soustředili na udržení čistého konta. Ke svému cíli měli sice opravdu blízko, sympatická kladenská snaha se ale půl minuty před koncem dočkala alespoň svého dílčího naplnění. Ševcovu dělovku od modré Mensator pohotově srazil vyrážečkou, pokračující akce ovšem došla až k volnému Paterovi, na nějž už zívala odkrytá svatyně.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (K. Vary): "Strašně těžký zápas, bodů z něj si cením víc než výhry 11:0 s Ústím. Kladno hrálo celé utkání výborně a mělo dost šancí. Jednoznačně nás podržel brankář Mensator."

Zdeněk Müller (Kladno): "Věděli jsme, že domácí mají velkou formu, a tak jsme hráli ze zajištěné obrany, což se nám vcelku dařilo. Náš výkon nebyl špatný, hráči nechali na ledě všechno, ale domácí byli důraznější v koncovce. Když budeme pokračovat v takových výkonech, máme šanci dostat se z posledního místa."

Fotogalerie

Související články