HC Energie Karlovy Vary

Junioři: Kuriózní začátek drtivého vítězství

Junioři: HC Jihlava - HC Energie 2:7 (0:1, 2:3, 0:3)
Sladkou pomstu za porážku svých mladších kolegů předvedli na jihlavském ledě junioři HC Energie. Do dvoubrankového vedení jim sice pomohly dva hodně šťastné góly, pak se ale svěřenci Mikuláše Antoníka rozstříleli naplno a připsali si zaslouženou výhru. Produktivita týmu se rozložila mezi více hráčů, dva body si například připsal Martin Šnajdr (na snímku).
Extraliga juniorů, 13. kolo, pá 12.10.2007
Jihlava
Karlovy Vary
2:7
0:1, 2:3, 0:3
Branky a nahrávky: 28. Dvořák (Pometlo), 38. Dolina (Dzurik, Komůrka) - 20. Sláma (Záhora), 23. Záhora (Sláma), 33. Rohan M. (Mareček), 37. Zmeškal (Šnajdr, Topinka), 41. Šnajdr (Topinka, Děj), 42. Záhora (Přindiš, Sláma), 47. Mareček (Schmidt, Kuběna). Rozhodčí: Němec - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 10:8, navíc Pankratz (JIH) 10 min. + do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 110. Střely na branku: 28:49. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:7.
Jihlava: Vajner (42. Navrátil) - Kašpar, Vejvoda, Pekárek, Malina, Zelený, Hájek, Posmyk, Vacek - Pánek, Pankratz, Man - Dzurik, Komůrka, Dolina - Kuřítko, Láznička, Novák - Dvořák, Pometlo, Šaršok
Karlovy Vary: Panec - Schmidt, Rohan M., Boguský, Zmeškal, Přindiš, Tollinger, Novák - Mareček, Budínský, Kuběna - Šnajdr, Topinka, Děj - Záhora, Sláma, Rohan T., - Kellner, Mistoler, Majer

Komentář k utkání

Druhý týden po sobě mohli jihlavští junioři těžit z výhody domácího prostředí a jistě chtěli z víkendových zápasů vytěžit více, než z těch před týdnem. Proto také začali utkání s Karlovými Vary velmi opatrně, až zakřiknutě. Z mírné letargie je probral až zvuk břevna za zády Vajnera, který se ozval po nenápadném nahození z hole Kellnera. Útočné snažení Dukly mohlo naplno propuknout v následné početní výhodě, ovšem svěřenci Karla Dvořáka zapomněli naopak na zadní vrátka a na jihlavskou branku se řítil osamocený Rohan, zakončení golfovým úderem doprostřed se ale překvapivě neukázalo jako nejmoudřejší řešení. Opravdu zajímavé věci se začaly dít nástupem 16. minuty, kdy se dvěma fauly v jednom střídání provinil Posmyk a následně si k němu přisednul i Kašpar. Hned v úvodu dvojnásobné početní převahy mohl dvakrát po příčné přihrávce Budínského otevřít skóre Šnajdr, ale poprvé netrefil kotouč, podruhé se stačil přemístit gólman Vajner. Jihlavě se povedlo dlouhé dvojnásobné oslabení přestát bez pohromy, ale ta přišla hned s návratem Posmyka na led. Přihrávka Tomáše Slámy se totiž odrazila od brusle jednoho z domácích zadáků za záda zkoprnělého Vajnera a do kabin se odcházelo za stavu 0:1 .

Povzbuzeni úspěchem s konce první dvacetiminutovky nastoupili hosté do té další opravdu rázně, Slámův brejk ale ještě zastavil nedovolený zákrok domácích. Stejně jako v prvním případě, ani na druhé brance utkání neměl největší zásluhu střelec uvedený v zápise. Vyražená střela Matěje Záhory se totiž odrazila od nohy obránce Zeleného zpět do jihlavské sítě a po dvou brankách domácích tak Jihlavané paradoxně prohrávali 0:2 . Toto dobrodiní jim však Karlovy Vary záhy splatily též jednou vlastní brankou, přihrávku Luďka Dvořáka si srazil do vlastní klece karlovarský obránce, 1:2. O první přesný zásah do té „správné“ branky se tak postaral až v 33. minutě Martin Rohan, jehož nahození od modré Vajner dobře neviděl a na poslední chvíli nestačil zareagovat, 1:3 . A v zápětí bylo domácím ještě hůř. Do přečíslení se dostali Šnajdr s Janem Zmeškalem a druhý jmenovaný zakončil souhru do odkryté klece, 1:4 . Ve 37. minutě vrátil ještě alespoň na chvíli domácí do zápasu Jakub Dolina a po přihrávce Tomáše Dzurika snížil na 2:4. Ještě více na kontakt mohl domácí přiblížit agilní Man, ale těsně před klaksonem nedokázal zakončit svůj únik po levé straně.

Jiskru naděje vykřesanou na konci druhé části hry hosté rázně sfoukli hned z kraje poslední třetiny. Topinka našel zpoza branky volného Martina Šnajdra a ten nalomil odhodlání domácích s výsledkem zápasu ještě něco provést, 2:5 . Zřejmě naprosto definitivní rozhodnutí padlo o chvilku později z hole Matěje Záhory, za stavu 2:6 vystřídal v jihlavské brance Vajnera Navrátil. Karlovým Varů ale pohodlné vedení nestačilo a novice v domácím brankovišti přivítali hned přesilovkovou souhrou „až do kuchyně“, na jejímž konci stál Jakub Mareček, 2:7 . O alespoň kosmetickou úpravu skóre se pokusil Dolina, přihrávku Dzurika do brejku ale zužitkovat nedokázal a svou střelou mezi chrániče Pance neuspěl.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antoník: „Do Jihlavy jsme přijeli s jasným cílem a ten jsme splnili. Dali jsme 7 branek a vyhráli jsme, a tak nás ani nemusely moc mrzet ty neproměněný přesilovky z první třetiny."

Karel Dvořák: „Karlovy Vary nám konečně ukázaly, v čem je síla těch mužstev z čela tabulky a dneska byly jasně lepší ve všech herních činnostech. Na jejich dnešní výkon nemohla jen naše bojovnost stačit a to ještě můžeme být rádi, že pro nás ta první třetina, ve který hrály dlouhou přesilovku, nedopadla hůř."