HC Energie Karlovy Vary

Finále poháru uniklo Energii o jeden gól

Pohár: HC Energie - Znojemští orli 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)
Semifinále letního Tipsport Hockey Cupu mezi karlovarskou Energií a Znojemskými orly našlo své rozuzlení až v samém závěru normální hrací doby. Oba týmy hned v úvodu vystrčily nebezpečně růžky a demonstrovaly tak soupeři, že rozsvítit červené světlo umějí i v přípravě. Vyrovnané skóre se drželo po většinu utkání. Ve třetí dvacetiminutovce se však vítězným gólem blýskl znojemský Jiří Dopita. Energie na tuto vhozenou rukavici již do konce šedesáti minut odpověď nenašla. Za Energii slavil dílčí úspěch Kumstát a Pech (na snímku).
Příprava na sezonu, pohár, čt 28.8.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Znojmo
2:3
2:1, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 4. Kumstát (Košťál), 19. Pech (Procházka) - 4. Dopita (Erat), 30. Růžička (Kotaška), 57. Dopita (Erat). Rozhodčí: Michálek - Guth, Křivský. Vyloučení: 8:8. Využití: 0:2. Diváci: 2200. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator (41. Sáblík) - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček, Grof, Duben, Mudroch, Černý - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Kuběna, Kristek, Skladaný - Bílek, Melenovský, Hluchý - Dej, Pech, Milan Procházka
Znojmo: Trvaj - Tesařík, Švrček, Rýgl, Chvátal, Kotaška, Mojžíš, Štach, J. Mrázek - Erat, Dopita, Selingr - J. Svoboda, Haman, Plášek - M. Růžička, R. Procházka, Demel - Kucharczyk, Čachotský, Beroun

Komentář k utkání

Hosté vstoupili do úvodu utkání sebevědomě a aktivně. Hned ve 4. minutě hráli přesilovou hru, kterou po třiceti sekundách proměnil krásnou tečí mezi svoje a Mensatorovy nohy Jiří Dopita. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a ve stejné minutě se prosadil domácí Petr Kumstát. Ve 12. minutě se naskytla energetikům mimořádná šance. Po faulu prvního úspěšného střelce utkání se na trestnou lavici poroučel i Beroun po nešťastném zásahu holí do obličeje protihráče a domácí dostali šanci hrát 5 na 3. S touto šancí ale naložili prachbídně. Poté co se vrátil Jiří Dopita na led, najel u mantinelu Erat do protihráče způsobem nevybíravým a pro domácí se opět otevřela šance hrát dvojnásobnou přesilovku. Ale ani z tohoto mráčku nezapršelo i vzhledem k faktu, že tato příležitost trvala pouze sedmnáct sekund. Nevyužití těchto dvou šancí domácí trochu zaskočilo. Ne ale Lukáše Pecha, který bojoval tak vehementně, že obral Orly o touš, který bleskurychle vyslal za Trvajova záda, a upravil tak konečný stav po první třetině na 2:1.

Do druhé třetiny vlétli Orli opět aktivně a začali napadat i za brankou soupeře. Západočeši se ale s touto taktikou vyrovnali bravurně a nepustili Moravany do žádné větší šance. Karlovy Vary polovinu zápasu kontrolovaly zápas a občas ohrozily Trvajovu klec. V třicáté minutě se po odpískání pokoušel vyprovokovat Svoboda Kumstáta, který ačkoliv na hru svého soka nepřistoupil, na trestnou lavici s ním putoval stejně. O dvacet sekund později se hosté dočkali vyrovnání poté, co Kotaškovu střelu dorazil do sítě Martin Růžička. Půl minuty po tomto gólu se rozhodčí rozhodl vylučovat jednoho z domácích hráčů za vyhození kotouče z obranného pásma, jehož trest dokonce už oznámil i trestoměřičům. Po několikaminutovém dohadování mezi střídačkami a rozhodčím se stal jev v dnešním profesionálním hokeji bohužel takřka nevídaný. Jiří Dopita dojel za rozhodčím a oznámil, že protihráče vylučovat nemá, protože teč mantinelu slyšely obě střídačky. Rozhodčí Jeřábek vzal své rozhodnutí zpět.

Do třetí třetiny nastoupili Karlovarští s mírnou změnou v sestavě. Mensatora bojujícího se střevní virózou v brance vystřídal Sáblík. Vzhledem k aktivitě hostí se však nemusel bát, že by si nezachytal. V 50. minutě Dopita přihrával z rohu vedle vlastní branky, puk z jeho hokejky směřoval mezi kruhy, kde však stál pouze Milan Procházka. Ten ale dobře chytajícího Trvaje nepřekonal. Jiří Dopita však vzápětí napravil svoji chybu tím, že vytvořil šanci pro svůj tým a nedlouho na to tvrdě atakoval Kumstáta, podle rozhodčích čistě. Orli si sebrali vedení zpět čtyři minuty před koncem. Nutno podotknout, že na tomto gólu měl nemalý podíl i trenér Rulík, jenž nechal na ledě svoji první formaci o střídání déle, což se mu nesmírně vyplatilo. První lajna Orlů sehrála ukázkovou kombinaci na jeden dotek a ještě k tomu se zadovkou. Tuto kombinaci zakončil Jiří Dopita střelou pod lapačku Lukáše Sáblíka, asistenci si připsal Roman Erat. Závěrečný nápor a možnost vyrovnání při power play zhatilo vyloučení domácího kapitána Skuhravého, které patřilo do kategorie zbytečných.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (trenér HC Energie): Od poloviny utkání jsme byli všude o krok později než soupeř. Znojmo podalo agresivní, bojovný a důrazný výkon. Blahopřejeme soupeři k vítězství a přejeme hodně štěstí ve finále. Mensatora jsme museli střídat, protože měl střevní potíže.

Václav Baďouček (trenér Znojma): Na přípravné uktání bylo k vidění hodně kvality. Zápas už se blížil hodně extralize. Jsme rádi, že jsme sehráli tak náročný zápas, navíc s vítězným koncem. Těšíme se na finále, ale uvědomujeme si, že se stále jedná jen o přípravu.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | st 27.8.2008

V cestě k dalšímu finále stojí Znojmo