HC Energie Karlovy Vary

Energii se opět nepovedla třetí třetina. Orli si odvážejí všechny body

HC Energie - HC Znojemští Orli 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Karlovarská Energie ani potřetí v řadě nedokázala bodovat. O body ji tentokrát obrali Znojemští Orli. Energetici sice vedli zásluhou Kumstáta (na snímku) a posléze i Řezníčka, ale závěrečná třetina patřila urputně bojujícímu Znojmu. Vítěznou branku za hosty střelil ve 47. minutě Erat. Po delší době dostal v brance příležitost Lukáš Sáblík, ale ani jeho výkon k rozšíření bodové sbírky nestačil.
O2 extraliga, 20. kolo, pá 31.10.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Znojmo
2:3
1:0, 1:1, 0:2
Branky a nahrávky: 14. Kumstát (Sailer), 29. Řezníček (Skuhravý) - 27. Erat (Čachotský), 44. Dopita (Kucharczyk, Sailer), 47. Erat (Čachotský). Rozhodčí: R. Svoboda - J. Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 8:10. Využití: 1:2. Diváci: 3420. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Grof, Hanzlík, Mudroch, Němec, Čutta, Řezníček - Pech, Sailer, Košťál, Dej, Kristek, Kumstát, Skuhravý, Melenovský, Zaťovič, Procházka, Skladaný, Zucker
Znojmo: Trvaj - Bičánek, Tesařík, Mojžíš, Štach, Mrázek, Chvátal, Rýgl, Selingr - Dopita, Kucharczyk, Erat, Haman, Čachotský, Svoboda, Meidl, Demel, Plášek, Růžička

Komentář k utkání

Karlovy Vary vkročily do svého posledního domácího vystoupení před první reprezentační pauzou se Sáblíkem v bráně a odhodláním odčinit dvě těsné porážky z předchozích kol. Znojemští postrádali několik hráčů, o to větší úsilí ale vkládali do boje od prvních vteřin utkání.

Aktivní přístup hostí dělal energetikům obrovské problémy a ti se jen těžko dostávali až před Trvaje. Snahu Karlovarských o počáteční tlak otupil i přísnější metr rozhodčího Svobody, který trestal každičký hraniční zákrok. Úvodní brankovou příležitost si vypracoval v početní výhodě hostující Demel, který za pomoci Mrázka a Svobody jen těsně neprotlačil kotouč za ležícího Sáblíka.

Nabuzení Orli pálili na domácí svatyni jeden projektil za druhým. Selingrovi zkazil radost rychlou lapačkou Sáblík, na Čachotského střelu si musel brankář povyskočit, aby ji zkrotil na své hrudi. Západočeši chytili tempo až se svou první přesilovkou. Přesto teč Pecha ani bekhend Procházky úspěch nepřinesl. Domácí se radovali až ve 14. minutě. Petr Kumstát převzal v rohu kluziště kotouč, vybrusil si před brankou a rychlým švihem napnul síť nad Trvajovým ramenem.

Ani poté ale domácí klid na své hokejky nezískali. Dvě vyloučení jim totiž do konce třetiny nedovolila více než bránění znojemských kombinací.

Druhá třetina začala opět zostra. Hned po několika vteřinách byl sám před Sáblíkem Selingr, ale v ideální pozici přestřelil. Když se zdálo, že entuziasmus Znojma otupí dvě oslabení v řadě, zachytil při druhé nevýhodě chybnou rozehrávku Energie Čachotský a Roman Erat se postaral po ideálně provedeném přečíslení o srovnání stavu.

Nešťastně inkasovaný gól domácí nerozhodil. Ve zbylé přesilovce tvrdě pálil Skuhravý a z pokračujícího tlaku vyplynul další faul borce v bíločerveném. Po bleskové kombinaci na modré vypálil příklepem Josef Řezníček a Trvaj jen pokrčil rameny.

A opět přišla na řadu úporná znojemská snaha po vyrovnání, se kterou se Západočeši jen těžko srovnávali. Nejblíže úspěchu byl ve 38. minutě Mojžíš, kterého u tyče vyzval další ze svých přihrávek Dopita. Sáblík se ale natáhl a na brankové čáře zázračně srazil puk holí do bezpečnějších partií ledové plochy.

Závěrečně dějství brzy přineslo to, co už naznačovaly poslední chvilky předchozí dvacetiminutovky. Hostující aktivita nabídla další početní výhodu Rulíkovým chlapcům, Kucharczyk se dobře zorientoval za brankou a jeho zpětnou přihrávku už Jiří Dopita bez potíží poslal přes Sáblíkův beton do branky.

Než se energetici vzpamatovali, postihla je další katastrofa. Roman Erat nahazoval od pravého mantinelu, Sáblík se přemístil k bližší tyči, jenže nešťastná teč posledního obránce poslala puk zcela mimo brankařův dosah.

Přišel čas pro závěrečný karlovarský tlak. Jenže znojemští útočníci dokázali forčekovat ve dvou daleko před červenou čárou, obrannou modrou jakoby uzamkli zadáci a pokud už se některý z domácích forvardů protlačil do zakončení, vše pojistil spolehlivý Trvaj. Energii nepomohly ani přesilové hry, a tak si Orli i díky výborně takticky zvládnutému závěru vezou ze západu Čech plný bodový zisk. Karlovarští se naopak trápí už třetí porážkou o jediný gól v řadě.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (Karlovy Vary): Jsem zklamán, hráli jsme špatně. Začíná nám chybět sebevědomí, lehce přicházíme o kotouče a po chybách přicházíme o sebevědomí.

Václav Baďouček (Znojmo): Jsem rád, že se nám podařilo navázat na předchozí dobré výkony. Družstvo podalo dobrý výkon. Již po prvních dvou třetinách jsme mohli vést, v čemž nám však zabránil skvělý domácí brankář Sáblík.

Fotogalerie

Související články