HC Energie Karlovy Vary

Energie dotahovala, ale v nájezdech bod navíc nezískala

BK Ml. Boleslav - HC Energie 4:3 sn (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0)
Přestože karlovarští hokejisté nevstoupili do svého historicky prvního utkání na ledě extraligového nováčka tou správnou nohou a brzy prohrávali o dvě branky, dokázali nakonec vybojovat alespoň jeden bod. Největší měrou se o to zasloužil centr druhé lajny Jaroslav Kristek, který skóroval dvakrát. V závěru si Energie vypracovala velký tlak a šance měla také v prodloužení. Nakonec však rozhodla jediná trefa domácího kanonýra Barinky, který v penaltovém rozstřelu provedl dokonalý blafák.
O2 extraliga, 13. kolo, pá 10.10.2008, Metrostav Aréna
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:3sn
2:1, 1:1, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 13. M. Čech (Benda, Brňák), 16. Benda (Brňák, Tomas), 34. Kočí (R. Král, Sýkora), rozhodující nájezd P. Barinka - 19. Kristek (Milan Procházka), 24. Milan Procházka (Duben, Grof), 55. Kristek (Duben, Dobroň). Rozhodčí: J. Kubeš - Bádal, Bejček. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:1. Diváci: 3980.
Ml.Boleslav: Chábera - Marušák, Kočí, Posmyk, Brňák, Bauer, Holub, Schnabel - Gajovský, R. Král, Handlovský - Tomas, Sýkora, Benda - Nouza, Rod, Eiselt - P. Barinka, M. Čech, Boháč - V. Kubeš
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Jiří Hanzlík, Dobroň, Duben, Grof, Řezníček, Prošek, Mudroch - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Bílek, Skladaný, Hluchý - Zucker, Dej, Zaťovič

Komentář k utkání

První třetina přinesla rychlý a vyrovnaný hokej a takřka od první vteřiny utkání se bylo na co dívat. Úvodní buly vyhráli hosté a jejich první příležitost tedy přišla o něco dříve. Střelu Skuhravého ale Chábera vyrazil a na druhou stranu tak okamžitě vystartoval Handlovský, jehož pokus zase Mensator odklonil škrtnutím o lapačku. Kapitán hostů Skuhravý se snažil prosadit, a to dokonce nadvakrát, i v páté minutě. V prvním případě domácí gólman jeho střelu vyrazil do rohu, v tom druhém ji raději přikryl tělem. V podobě branky se ale ve 13. minutě ozvali jako první Boleslavští, když se po perfektní sérii přihrávek prosadil Martin Čech.

Hosté se snažili na obdržený gól odpovědět, ale například Procházka, který zůstal před Cháberou nikým nekrytý, nedokázal dostatečně přesně zpracovat přihrávku. A jak praví staré hokejové přísloví "nedáš, dostaneš", tak se už o tři minuty později prosadili podruhé Boleslavští. V přesilové hře byl úspěšný Jan Benda. Karlovarské to zprvu trochu zaskočilo, o první výraznější nádech se jim ale postaral, taktéž v přesilové hře, Jaroslav Kristek, který povedenou tečí snížil na 1:2.

Do druhé třetiny vstoupili o něco aktivněji domácí. Své se pokoušel říci Tomas, který svým obvyklým dravým tempem sice prokličkoval až k Mensatorovi, od finální střely byl ale odsunut. Nájezd dva na jednoho si poté střihli Kristek s Melenovským, jejich dobře klapající souhru ale zkazil Chábera vložením hole do přihrávky. Podobné štěstí ale už neměl ve 24. minutě, kdy přesnou tečí Dubnovy rány vyrovnával Milan Procházka. A byl to tentokrát domácí tým, kdo po obdržené brance lehce zamrzl. Karlovarští měli hned několik příležitostí, kdy mohli vývoj utkání otočit, ale ani střela Skladaného z mezikruží či Skuhravého přímo z prostoru před bránou neuspěly.

Domácí se začali výrazněji prosazovat až o několik minut později. Slibně našlápnuto měl Eiselt, jeho střela ale mířila rovnou do Mensatorových betonů a podobně nevalně skončil i pokus o teč Kočího. Václav Kočí měl ale přece jenom více štěstí po polovině zápasu, kdy si vybruslil zpoza brány a do sítě dopravil Královu ukázkovou přihrávku. Konec druhého dějství ovládl domácí tým, a do kabiny tak odešel opět s jednobrankovým vedením.

Závěrečná dvacetiminutovka začala na obou stranách hodně opatrně, a spousta akcí tak končila už ve středním pásmu. Teprve až ve 43. minutě se k prvnímu výraznějšímu zákroku dostal brankář hostů, když mu nečekaně ostrou střelou provětral betony Boháč. Karlovy Vary se rozhodly nezůstat pozadu a na druhé straně to vzápětí zkoušel Kumstát. V jeho případě Chábera puk raději schoval pod beton.

V posledních deseti minutách se začali projevovat více hosté. Měli k tomu důvod, vždyť prohrávali o pouhou branku! Jedovatou střelou od modré to zkoušel Skladaný, Chábera vyrazil kotouč ale naštěstí pro Boleslavské na hůl svého obránce. O pár minut později už bylo před domácí brankou o dost větší horko, štěstí domácích spočívalo hlavně v tom, že střela Skuhravému stojícímu u levé tyčky vůbec nesedla. Vyrovnávací gól ale nakonec přece jen padl. Necelých šest minut před koncem se podruhé v zápase prosadil Jaroslav Kristek, a utkání tak nakonec poslal do prodloužení.

Do něj vstoupili lépe hosté, jejich hra působila aktivněji a Boleslavští měli několikrát namále. Doslova trestuhodně nechali svým pásmem brouzdat Melenovského s pukem na holi. Největší příležitost k rozhodnutí utkání měl ale nakonec Kočí, když se dostal k odraženému puku. Klec hostů ovšem přestřelil.

Na řadu musela tudíž přijít loterie zvaná samostatné nájezdy. Ty rozhodl až v samém závěru první série Peter Barinka, který se jako jediný prosadil, a zajistil tak Boleslavi bod navíc.

Ohlasy trenérů

Leo Gudas (Mladá Boleslav): "Povedl se nám nástup do zápasu, díky němuž jsme se dostali k přesilovkám a ty jsme následně dokázali využít. Ve druhé třetině náš výkon ovlivnilo situace s Tomášem Brňákem, kdy jsme inkasovali druhý gól v okamžiku, kdy měl vyražené zuby. Třetí třetina byla taková nahoru dolu a znovu jsme inkasovali vyrovnávací branku. Nakonec jsme rádi za výhru na nájezdy."

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): "Utkání rozhodly přesilovky, v nichž dal soupeř dva góly. V závěru jsme promíchali sestavu, jenže v závěrečných nájezdech se nám bohužel nepovedl ani jeden."

Fotogalerie

Související články