HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 9. kolo, pá 3.10.2008
Šumperk
Karlovy Vary
5:3
1:2, 3:0, 1:1
Branky a nahrávky: 2. Přikryl (Peška, Malý), 23. Novotný (Přikryl, Malý), 30. Žálčík (Sigmund, Cink), 40. Peška (Přikryl, Drtil), 58. Měrka (Sigmund, Zacpálek) - 11. Schmidt (Majer, T. Rohan), 18. T. Rohan (Tollinger, Topinka), 59. Majer (T. Rohan). Rozhodčí: Klapetek - Jureček, Matěj. Vyloučení: 5:10. Využití: 4:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 200. Střely na branku: 31:23. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2, 5:3.
Šumperk: Peksa - Kupčus, Fryč, Pezda, Havlík, Zacpálek, Novotný, Dokoupil, Drtil - Skoumal, Sigmund, Svoboda, Žálčík, Přikryl, Měrka, Malý, Peška, Šoustal, Hlavsa, Cink, Poles
Karlovy Vary: Hruška - Schmidt, Dlapa, Ryžuk, Tomeček, Tollinger, M. Rohan - Záhora, Jakubal, Chaljavin, Vaněk, Mistoler, Hampl, Fusek, Topnika, Hudák, T. Rohan, Mareček, Majer

Komentář k utkání

Mladí šumperští junioři nabrali v posledních kolech vítěznou notu a drželi se jí i v zápase deváté kola extraligy doma proti Karlovým Varům. V souboji dvou blízkých týmů tabulky se o výhře domácích rozhodlo ve druhé třetině.

Hosté přijeli do Šumperka na poslední chvíli a i to se podepsalo na jejich výkonu v úvodních minutách. Karlovy Vary totiž nestihly rozbruslení. Hned po 32 vteřinách hry poprvé střílel na Hrušku Tomáš Malý, ještě však neuspěl. Hosté museli do tří po hákování Záhory a v následné přesilovce odstartoval Šumperk trestání nedisciplinovanosti soupeře. Malý našel na křídle najetého Pešku, který zavezl kotouč do pásma, napříč poslal puk na zadní tyč, kde sjíždějící Jan Přikryl otevřel skóre utkání. O dvě minuty později si podobnou souhru první domácí formace zopakovala, tentokrát stál u tyčky Tomáš Malý, branku však minul. V polovině sedmé minuty se poprvé předvedl v roli tvrdého zadáka Martin Novotný, který k ledu poslal čistým hitem Miroslava Majera. Obě mužstva výtečně bránila a tak se další větší šance urodily až v oslabení Draků na přelomu 9. a 10. minuty třetiny.

Na trestnou zamířil po faulu loktem šumperský Měrka, jenže Tollinger na modré čáře v rozehrávce propadl, kotouč propustil až na červenou, odkud se do brejku vyřítilo duo Přikryl - Malý. Prvně jmenovaný zadovkou hledal najetého centra, tomu však kotouč uskočil z hole a z druhého pokusu se již nic neurodilo. To se ale nedá tvrdit o protiútoku karlovarských hokejistů. Tomáš Rohan s Majerem zakombinovali za brankou Draků a přesná přihrávka Majera najetému Schmidtovi byla zužitkována. Vzápětí mohli jít hosté dokonce do vedení, Mareček v obrovské šanci minul. Ve 14. minutě si nadělal problémy brankář Hruška, když neudržel v lapačce ránu Lukáše Hlavsy a dorážet mohl Ivo Sigmund. A když se od modré neprosadila ani nová posila Draků obránce Samuel Pezda, udeřili znovu hosté. V přesilové hře si od modré nabruslil do střelecké pozice Tomáš Rohan a svou střelou mezi betony brankáře Peksy otočil průběh utkání.

Druhá třetina však patřila jednoznačně domácím, když již v první její minutě pálil v ideální pozici Přikryl, ovšem pouze do gólmana. Na druhé straně si nevybíravě počínal Martin Záhora, který poslal k ledu šumperského brankáře a musel na trestnout. Domácí nedisciplinovanost karlovarského centra potrestali. Tomáš Malý si vyměnil v rohu kluziště kotouč s Janem Přikrylem, hru výtečně přečetl zadák Martin Novotný, při sjíždění do prostoru před brankou si klepl o kotouč, přihrávku dostal do brankoviště a lehkou tečí poslal puk mezi betony brankáře. O chvíli později mohl přidat rychlý úder Martin Svoboda, z první pálil do poloprázdné branky, Hruška se na poslední chvíli na brankové čáře roztáhl a v pádu stačil do cesty kotouče strčit vyrážečku. Atraktivní podívaná a rychlý hokej - to byl impulz pro domácí příznivce a 200 diváků si vychutnávalo parádní hokej. V dalších šancích se objevil domácí Přikryl i hostující Topinka, oběma však gól z hole sebrali pozorní brankáři.

Až skvělé střídání Žálčíka pomohlo Drakům k další brance. Pravé křídlo Draků nejprve v úniku natrefilo levou tyč, o kterou se puk svezl za branku. Tam vybojoval kotouč důsledným napadáním Cink se Sigmundem, Žálčík se procpal k jejich přihrávce přes bránícího beka a nekompromisně zavěsil. Rozjetý Šumperk pálil ze všech pozic, Hruška čelil ranám Svobody, Pešky či Havlíka. Znovu se pak připomenul i Lukáš Žálčík, jeho tvrdou ránu Hruška neudržel a kotouč se několik chvil válel v brankovišti nehlídán a nepokryt. Pak jej pod své tělo schoval brankář. Konec druhé třetiny pak nezvládl hostující útočník Miroslav Majer. Jeho první vyloučení zvládli Draci potrestat, když Šumperk svou rychlou sérií přihrávek rozložil obranný val Varů a do volného prostoru na křídlo si sjel z prostoru za brankou Peška, technickou střelou pak překonal Hrušku. Majer se na ledě dlouho neohřál a ihned dokázal rozvášnit ochozy. Ve svém nájezdu smetl zbytečně na led domácího brankáře a rozhodčí měli co dělat, aby mstitele udrželi co nejdál od provinilce. Majer inkasoval dvě minuty, v zámoří by dostal určitě několik pořádných pohlavků k tomu.

Tvrdší hokej viděli diváci i v poslední třetině, nervozita se snesla nad ledovou plochu a často se dost jiskřilo. Paradoxně nejtvrdší zákrok předvedl domácí kapitán Martin Novotný, který naprosto čistým bodyčekem seslal v pořádném kotoulu k zemi jednoho z hostů. Ovace tribun však sklidil nejen tento zákrok, ale i útočné akce obou mužstev. Na úvod třetiny zkoušeli snížit a vrátit svůj tým zpět do hry Tomáš Rohan a Topinka, ani jeden z nich však v brankoviště na Peksu nevyzrál. Pak domlouval za příliš velkou aktivitu v brankovišti hostujícímu útočníkovi lotyšský zadák Kupčus a protože sudí Klapetek doznal obav o poklidné dohrání zápasu, poslal pro jistotu šumperského beka na dvě minuty. Za pár chvil se k němu přidal po nechtěné hře vysokou holí i Zacpálek a Draci museli střežit náskok ve třech. Největší šanci v početní výhodě zahodil Tomáš Jakubal.

Na startu poslední desetiminutovky zápasu obral o kotouč na modré čáře Novotného Miroslav Majer a karlovarský útočník se po delší pauze předvedl i jako výtečný hokejista. Rychlým brejkem ujel celé šumperské obraně, do jeho střely však na poslední chvíli skočil Svatopluk Měrka. V 55. minutě pálil na branku Západočechů Luboš Hlavsa, Hruška s problémy kotouč pokryl. O chvíli později se nešťastně svezla hůl do obličeje domácího hráče a Schmidt inkasoval za nezaviněný zákrok dvě minuty. A Šumperk další přesilovku znovu využil. Z křídla prostřelil Hrušku Svatopluk Měrka, který se nebál svůj střelecký úspěch náležitě oslavit. Poslední slůvko zápasu však měli hosté, kteří na začátku 59. minuty snížili díky trefé Miroslava Majera.