HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 33. kolo, so 20.12.2008, Svijanská aréna
Liberec
Karlovy Vary
4:3sn
1:0, 1:2, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 20. Liška (Jánošík, Müller) (LIB) 27. Frk (Kverka) (KVA) 38. Rohan (Přindiš) (KVA) 40. Skalický (Liška, Varga) (LIB) 45. Klíma (Bulíř, Niko) (LIB) 55. Frk (Rohan, Tomeček) (KVA) 66. Filippi (LIB). Vyloučení: 13:15, navíc Hobza (LIB) a Majer (KVA) oba na 10 min. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1.
Liberec: Sklíba - Müller, Bartejs, Hobza, Niko, Sobotka, Jánošík - Varga, Liška, Skalický - Vařecha, Klíma, Bulíř - Mizerík, Filippi, Lemfeld - Mulač, Oppelt, Kedršt.
Karlovy Vary: Hruška (66. Endal) - Přindiš, Schusser, Tollinger, Schmidt, Ryžuk, Tomeček, Dlapa - Frk, Rohan, Záhora - Majer, Mareček, Vachovec - Vaněk, Kverka, Hudák.

Komentář k utkání

Utkání začalo faulem domácího Vargy a přesilovkou hostů. V ní vyzkoušel pozornost Sklíby jedovatou střelou Frk. Pak si v početní výhodě zahráli i domácí, Hrušku ale příliš neohrozili a naopak práci měl opět liberecký brankář, když musel likvidovat další ránu z hole Schmidta. Energetici zahrozili ještě akcí Majera a střelou Přindy. Pak převzali iniciativu domácí a dobrou šanci ke skórování měl Niko, zblízka ale na Hrušku nevyzrál.

Další důležité momenty přišly až v závěru první třetiny. V osmnácté minutě byl vyloučen nejprve karlovarský bek Ryžuk a chvíli po něm i jeho spoluhráč Přindiš. Aby toho na hosty nebylo málo, šel je za katr doprovodit další obránce Tollinger, a Tygrům se tak naskytla možnost hrát více jak minutu a půl v pěti proti třem. Tu pak sice zmírnil faul Skalického, nicméně následnou výhodu čtyř proti třem dokázali Severočeši využít. Pět vteřin před koncem první třetiny se totiž po pěkné kombinaci s Jánošíkem a Müllerem trefil pod horní tyč domácí kapitán Tomáš Liška, a Tygři tak odcházeli do kabin spokojenější.

Prostřední část odstartovaly střely domácích, konkrétně příklep Vargy a švih Bartejse. Oba pokusy ale Hruška zneškodnil a poradil si i s tlakem druhé liberecké řady při vyloučení Hudáka. V šestadvacáté minutě ale Tygři špatně střídali, a i když Sklíba zlikvidoval únik Rohana, dokázali Karlovarští v následném tlaku vyrovnat. Kverkovu střelu vyrazil domácí gólman před sebe a zmatku v brankovišti využil Martin Frk, který našel kotouč a trefil prakticky odkrytou branku Liberce.

Obě mužstva si pak zahrála několik přesilovek, hosté dokonce více jak minutovou pět na tři, Západočeši ale paradoxně skórovali až ve vlastním oslabení. V osmatřicáté minutě ujel domácí obraně Tomáš Rohan a přesným zakončením nedal libereckému brankáři šanci – 1:2. Závěr druhé dvacetiminutovky ale zkopíroval konec té první. Liberec hrál další přesilovku pět na tři a dvě vteřiny před sirénou ji dokázal využít. Liška projel do útočné třetiny a našel zcela volného Daniela Skalického, ten rozvlnil síť za Hruškou, a po čtyřiceti minutách tak byl stav nerozhodný 2:2.

Třetinu s pořadovým číslem tři načala střela domácího Lišky kousek vedle branky Západočechů. Ve čtyřiačtyřicáté minutě pak byli vyloučeni nejprve Tomeček a dvanáct vteřin po něm i Záhora. Výsledek celé akce byl jasný – více jak minutu a půl dlouhá přesilovka Liberce a třetí gól v Hruškově brance. Po kombinační akci celé formace domácích se o něj postaral Jakub Klíma a poslal Liberec podruhé v utkání do vedení.

Následující minuty přinesly hodně otevřený hokej s řadou šancí na obou stranách. Za zmínku určitě stojí střela domácího Lišky kousek nad, Frkův pokus, který vyrazil Sklíba, nebo exkluzivní zákrok Hrušky proti ráně zcela nekrytého Bulíře. Ke změně stavu došlo ale až v pětapadesáté minutě, kdy se po chytré přihrávce Rohana střelou do poloprázdné domácí branky prosadil Martin Frk – 3:3. Obě mužstva si pak pohlídala bod a zápas dospěl do prodloužení.

V něm si hosté zahráli dlouhou přesilovku pět na tři, Sklíbu ale ani přes velký tlak neprostřelili, a když se na druhé straně v závěru nastavení neujala ani střela Mizeríka, přišly na řadu nájezdy.

Karlovarští poslali na penalty do branky Endala, ani tento tah jim ale bod navíc nepřinesl. V první sérii sice uspěl střelou nad Sklíbovu lapačku Frk, na jeho dobré provedení zareagoval efektním blafákem Liška, a když ve druhé řadě neuspěl Rohan, zatímco Tomáš Filippi ranou mezi betony Endala poslal domácí do vedení, bylo jasné, že Schmidt bude muset dát. Pokus hostujícího beka ale schoval Sklíba do lapačky, a bod navíc si tak do tabulky nakonec připsali Severočeši.