HC Energie Karlovy Vary

Junioři: S Libercem bez bodu, boj o play-off pokračuje

Junioři: HC Energie - TJ Bílí Tygři Liberec 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)
Mužstvo si sice velice slibně rozehrálo zápas a po dvou třetinách bylo vyrovnáno, bohužel se projevila absence klíčových hráčů a tlak v poslední dvacetiminutovce se domácím nepodařilo ustát. Hosté třemi góly v poslední třetině jasně přestříleli domácí, a odvezli si tak do Liberce všechny body. Za Energii skóroval jako jediný Jiří Ryžuk (na snímku), který dal vyrovnávacím gólem domácím ještě naději ke zvratu.
Extraliga juniorů, 44. kolo, so 14.2.2009, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Liberec
1:4
0:1, 1:0, 0:3
Branky a nahrávky: 35. Ryžuk (Mareček) - 9. Vařecha (Klíma), 43. Mulač (Kedršt), 48. Vlach (Kedršt), 54. Pulec (Kedršt). Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. Diváci: 40. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
Karlovy Vary: Habal (Kaiser) - Schusser, Ryžuk, Funk, Tomeček, Tollinger, Šik, Dlapa - Flieger, Chaljavin, Vaněk, Mistoler, Fusek, Topinka, Rohan T., Kellner, Mareček
Liberec: Sklíba (Micka) - Niko, Lacek, Pulec, Kulda, Sobotka - Oppelt, Klíma, Bulíř, Kedršt, Vlach, Vařecha, Mulač, Mizerík, Lemfeld

Komentář k utkání

V sobotním klání zavítali na led karlovarské Energie liberečtí Bílí Tygři. Že to bude velice ofenzivní hokej napověděly hned první minuty zápasu. jako první z brankařů si na puk sáhl hostující Vojtěch Sklíba, když musel zneškodnit střelu zápěstím v podání Michala Tollingera. Na druhé straně však také klidu nebylo a důkazem toho byl samostatný únik Jaroslava Vlacha, jehož střelu zastavila až branková konstrukce. Jako první v zápase otevřeli skóre o trochu aktivnější hosté. Povedlo se jim udržet pásmo na delší dobu a po sérii přihrávek v blízkosti brankoviště neměli již domácí obránci sílu zablokovat prudkou ránu Lukáš Vařechy v 9. minutě, která po projetí mezi brankářovými betony poslala hosty do těsného vedení. Domácí měli hned při dalším vhazování na hokejce vyrovnání, avšak Jan Topinka pouze prověřil hbitou lapačku gólmana. Domácí však stále na hosty tlačili a výsledkem toho byly i dvě vynucené přesilové hry, ve kterých sice energetici drželi protivníka v pásmu, ale k jejich smůle ani jedna střela neskončila za zády do té doby bezchybného Vojtěcha Sklíby.

Druhá třetina již tak útočně laděná jako ta první nebyla. Liberečtí spoléhali spíše na obranu z důvodu znemožnění domácím ve vyrovnání, a domácí Energie naopak urputně bránila k zamezení navýšení náskoku soupeře. Jako jediná v této třetina zklamala obrana hostí a liberecký brankář tak poprvé v zápase musel ze své sítě lovit puk. Vyrovnávací brance však předcházely dlouhé debaty. Celý vývoj akce: Jakub Mareček obdržel přihrávku na svojí modré a povedlo se mu zavézt puk až na modrou soupeře, kde hbitou přihrávkou předal puk Jiřímu Ryžukovi, který střelou z první ve 35. minutě propálil mezi lapačkou a tělem brankáře, avšak zbrzděná střela již neměla takovou razanci a popojela jen pár centimetrů za brankovou čáru pod tělem brankáře. Rozhodčí však nakonec ke štěstí domácích branku uznal jako platnou a bylo tedy vyrovnáno. Po zbytek třetiny se hrál hokej velice podobný panujícímu skóre. Perfektně propracovaná obrana nepouštěla soupeře k větším závarům a šance ke vstřelení branky se naskytovaly pouze při přesilové hře, ve kterých mají však dnes týmy, vzhledem k jejich četnosti, mizerné štěstí.

Třetí třetina již tak vyrovnaná nebyla a nesla se jasně v ofenzivní hře z hostující strany. Ti vyvíjeli už od samotného začátku obrovský tlak na domácí obranu, která občas selhávala a i to stálo domácí tento zápas. Poprvé se hosté prosadili už ve 43. minutě, kdy se povedlo využít přesilovou hru a Jakub Mulač poslal hosty podruhé v zápase do vedení. Další úder modrých Seveřanů přišel ve 48. minutě, kdy Jaroslav Vlach zachytil přihrávku na modré a v samostatném úniku na brankáře se nemýlil. Naposled potrestali hosté domácí obranu v 54. minutě, když se prosadil Ladislav Pulec - 1:4. Celá tato třetina se nesla v duchu hostující ofenzivy avšak domácí si vytvářeli také spousty příležitostí, avšak dle slov trenéra se pod tímto výkonem podepsala i absence mnoha klíčových hráčů.

Ohlasy trenérů

Jiří Neubauer (HC Energie): Ve hře se objevilo určitě hodně úsilí a snaha po vítězství, ale bez osmi hráčů základního kádru, což znamená bez těch čtyř sokolovských, kteří byli odveleni, bez zraněných Martina Frka, Michala Vachovce a obou Rohanů (Tomáš a Martin), ten manšaft prostě není kompletní. A bez sehranost v jednotlivých řadách se prosazuje velmi těžko. Za rozhodující moment zápasu lze považovat vstup do poslední třetiny.

Fotogalerie