HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 45. kolo, pá 20.2.2009
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
3:4
0:3, 3:1, 0:0
Branky a nahrávky: 22. Krejčík (Rys), 25. Milotinský (Kotrba), 33. Velechovský (Janček) - 2. Chaljavin (Topinka), 3. Chaljavin (Topinka), 15. Chaljavin (Mareček), 28. Schmidt (Mistoler, T. Rohan). Rozhodčí: Minář – Arazímová, Špringl. Vyloučení: 5:7, navíc Dlapa (KVA) a Janček (MBL) 10 minut OT. Využití: 2:0. Diváci: 54.
Ml.Boleslav: Hrubý – Lacika, Houser, Šimon, Mikuláštík, Čížek, Malý, Soukup – Protivný, Krejčík, Lenc, Rys, Hájek, Kotrba, Janček, Kadlčík, Velechovský, Belay, Vernek, Milotinský, Jiránek
Karlovy Vary: Endal – Schmidt, Schusser, Funk, Šik, Tomeček, Tollinger, Dlapa, M. Rohan – Flieger, Chaljavin, Vaněk, Mistoler, Topinka, T. Rohan, Mareček

Komentář k utkání

Domácí hokejisté nezačali utkání vůbec dobře. Vernekovo vyloučení potrestal po minutě hry Chaljavin. Jenže nehrálo se ani minutu, a na trestnou lavici poslal sudí Minář Kadlčíka. Druhou přesilovou hru Energetici také využili. Po pěkné kombinaci se puk od mantinelu dostal až k Chaljavinovi, jenž ho nekompromisně poslal za záda Hrubého. Středočeši se vůbec nemohli usadit v karlovarské třetině, zlepšení se dostavilo až v polovině úvodní části.

Šimonova střela téměř z poloviny kluziště Endala v brance Energie ohrozit nemohla. Přihrávka Protivného před bránu na Kotrbu zase byla těsně před boleslavským kapitánem sražena. V první přesilovce pálil nebezpečně do Endalova betonu právě Kotrba. Avšak třetí branku přidali paradoxně hosté, když po patnácti minutách hry zkompletoval hattrick Chaljavin střelou k tyči.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili Boleslavští mnohem aktivněji. Zlepšení hry se projevilo brankou na 1:3, kterou vstřelil Krejčík. Pořádně se Endal zapotil po střele Čížka od modré čáry a následné dorážce Verneka. Ve 25. minutě snížili Středočeši na rozdíl jediné branky poté, co Kotrba v samostatném úniku přenechal puk Milotinskému, pro něhož nebyl problém trefit se pod horní tyčku.

Ve vlastním oslabení jel karlovarský Mareček sám na Hrubého, ale domácí brankář za sebe puk nepustil. Na druhé straně zase tečovaná střela Čížka skončila na tyči. Ve 28. minutě vsítil čtvrtou branku Energie Schmidt, jehož střela zapadla přesně nad rameno Hrubého. Znovu na rozdíl jedné branky upravil za polovinou zápasu Velechovský. V závěru druhé části se řítil na Hrubého sám Vaněk, nicméně domácí gólman ho bravurně vybruslil a puk vytlačil betonem mimo tyče.

Závěrečnou třetinu Energie stále vedení držela. Kotrba individuálně neuspěl, Šimonovu přihrávku tečoval Velechovský jen těsně mimo. Středočechy zdrželo vyloučení Lence, ale Vary se do vážnější šance za celé dvě minuty nedostaly. Po faulech Dlapy a Tollingera hráli domácí 49 sekund 5 na 3. Kadlčíkova přihrávka před odkrytou bránu však k vyrovnávací brance nevedla, neboť Kotrba ji nečekal.

Po střele M. Rohana si Hrubý svým zákrokem nebyl jistý, ale otáčel se zbytečně – puk měl pod sebou. Na protější straně zahodil v dobré pozici možnost vyrovnat Milotinský. Čtyři minuty před závěrečnou sirénou zahrávali Boleslavští po faulu T. Rohana přesilovku. Energetici se i tomuto poslednímu nebezpečí ubránili. Na prohře juniorů BK nezměnila nic ani závěrečná hra bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Luděk Bukač ml. (BK Mladá Boleslav): Zápas byl z naší strany ostuda. Spousta hráču se nad sebou musí zamyslet, jestli má smysl před play-off odevzdat takovýhle zápas. Vstup do zápasu, kde my máme během pár minut tři vyloučení a hned prohráváme 0:3, má hodně co dočinění s hlavami. Pokavaď se nedáme nějak dohromady, tak pro nás bude příští sobota koncem sezóny.

Jiří Neubauer (HC Energie Karlovy Vary): Rozhodující byl náš brejk na 3:0. Šli jsme rychle do vedení, to byl pro domácí šok. Myslím si, že nejsou zvyklí takhle prohrávat. Otázka druhé třetiny byla, zdali se vrátí do zápasu. My jsme neuvěřitelnou důsledností a obětavostí tu poslední třetinu přežili, ubránili jsme přesilovku 5 na 3. Z tohoto důvodu bylo naše vítězství, myslím, zasloužené.