HC Energie Karlovy Vary

Energie se do semifinále neprobojovala

P l z e ň - Na ledě plzeňských keramiků zhasly naděje Varských na postup do dalších bojů hokejového poháru. Již v desáté minutě vsítili domácí vítěznou branku a tak po konečné prohře 2:5 obsadily Karlovy Vary ve skupině D třetí místo za postupující Spartou Praha a právě Keramikou Plzeň.
Tipsport Cup & příprava léto, 2. kolo, čt 29.8.2002
Plzeň
Karlovy Vary
5:2
4. Král, 9. Volák, 10. Dvořák, 35. Andrašovský, 60. Straka – 13. Pech, 14. Soukup. Diváci: 1000
Rozhodčí: Dvořák – Blaha, Šatava
Vyloučení: 4:9
Plzeň: Hamrla – Řezníček, Dobroň,Vlček, Mazanec, Výborný, Vobořil, Hanzlík, Chvojka – Dvořák, Straka, Andrašovský – Duda, Krátoška, Král – Koreis, Štefanka, Kracík – Volák, Švík, Voskár
Karlovy Vary: Franěk – Punčochář, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Němeček, Gróf, Rodine – Svoboda, Šinágl, Kraus – Košťál, Polanský, Pavliš – Němčický, Tvrdek, Soukup – Hašek, Pech

Komentář k utkání

Lépe skočila do utkání Keramika, která lépe bruslila a často hrozila před Fraňkem. Ten poprvé kapituloval na začátku 4. minuty, když Mazanec poslal při přesilové hře do úniku Krále, který blafákem do protipohybu karlovarského gólmana otevřel skóre. Vary se poprvé výrazněji osmělili v pásmu domácích až v 7. minutě, když Pech tvrdou ranou prověřil Hamrlu, který dnes zaskakoval za Bartu. Skóre se však měnilo až v 9. minutě, když se při hře 4 na 4 nejlépe před brankou orientoval Milan Volák a zvýšil na 2:0. O 53 sekund později to již bylo o tři branky, když ukázkovou kombinaci prvního plzeňského útoku zužitkoval Michal Dvořák. Jenže tříbrankové vedení domácí ukolíbalo a toho hosté v rozmezí jedné minuty využili ke vstřelení dvou branek. Nejprve se ve 13. minutě trefil Pech, aby jej ve 14. minutě napodobil Soukup, který lehkým nahozením překvapil Hamrlu.
Druhá třetina přinesla zpočátku nezajímavý hokej, který postrádal jakýkoliv vzruch před oběma brankami. Z letargie necelou tisícovku diváků vyvedl až ve 32. minutě Gróf, který tvrdou bombou zpoza kruhů nechal vyniknout Hamrlu. O tři minuty na sebe upozornili i domácí hráči, když Dušan Andrašovský předvedl krásnou individuální akci, které nedokázal zabránit ani brankář Franěk – 4:2.
Nepříliš pohledný hokej přinesla i třetí třetina, která byla protkána i spoustou vyloučených. Ve 45. minutě mohl vývoj zápasu zdramatizovat hostující Pavliš, ale Hamrla byl dobře postaven. V 56. minutě měli domácí možnost přesilovky 5 proti 3, ale za minutu a půl ji nedokázali zúročit. Dvě minuty před koncem si hostující trenér Sýkora vzal oddechový čas po němž odvolal brankáře Fraňka a Karlovy Vary hráli power-play. Této situace dokázali Keramici využít a osm sekund před koncem zpečetil výsledek střelou do prázdné branky Josef Straka.

Ohlasy trenérů

Na tvářích obou trenérů byla znát po skončení vzájemného utkání spokojenost, a to i přesto, že ani jedno mužstvo nepostoupilo ze skupiny D do semifinále Tipsport Cupu. Marek Sýkora k tomu řekl: „Nechci, aby to znělo alibisticky, ale postoupit ani nebyl náš cíl."

Pro obě mužstva bylo dnešní utkání jedním z vrcholů letní přípravy před startem extraligy, který je naplánován na druhý týden v září. Keramici ještě hrají dva přípravné zápasy, jeden s Kadaní a druhý závěrečný s Českými Budějovicemi. Trenér Farda chce zbývající čas věnovat především nácviku přesilových her. „V dnešním zápase jsem opět několikrát měli výhodu přesilovky 5 proti 3, ale nedokázali jsme se prosadit. Ale ještě máme čtrnáct dní a určitě na tom budeme pracovat," řekl po utkání domácí trenér, který si také pochvaloval, že na jeho svěřencích již nebyla znát taková únava z náročného cestování ze Švýcarska. „A navíc se nám i uzdravují marodi Špelda s Adamským, kteří by již měli naskočit do přípravy," zakončil své povídání Richard Farda.
To trenér Marek Sýkora má v tomto ohledu těžší hlavu. „Dnes se nám zranil obránce Němeček, a jeho první diagnóza zní zpřetrhané vazy, což by byla citelná ztráta. A navíc nám chybí útočník Bacul, který je také zraněn, a se kterým jsem počítal do prvního útoku," postěžoval si karlovarský trenér. Na závěr se Marek Sýkora ani nezdráhal prozradit cíl karlovarských hokejistů pro nadcházející sezónu: „Já to nevidím jinak než na boj okolo desátého místa, jiný cíl nemáme."