HC Energie Karlovy Vary

Na Litvínov nestačili ani junioři

Junioři: HC Energie - HC BENZINA Litvínov 4:6 (2:2, 2:2, 0:2)
V nedělním podkrušnohorském derby mají hokejisté A týmu co napravovat. Po porážce starších dorostenců totiž na své vrstevníky z Litvínova nestačili ani karlovarští junioři. V tréninkové hale přitom dvakrát vedli, když dvě branky zaznamenal Ondřej Dlapa a po jedné přidal Petr Přindiš a Martin Frk (na snímku). Utkání plné zvratů však hosté ve třetí třetiny získali ve svůj prospěch.
Noen Extraliga Juniorů, 8. kolo, so 26.9.2009, Tréninková hala
Karlovy Vary
Litvínov
4:6
2:2, 2:2, 0:2
Branky a nahrávky: 13. Přindiš (T.Rohan, Mareček), 15. Dlapa, 25. Dlapa (Frk, T.Rohan), 37. Frk (Mareček) - 10. Přeučil (Maxa, Stříteský), 19. Maxa (Bíza), 29. Pekárik (Zavřel), 30. Černý, 53. Jurčík (Kousalík, Stříteský), 60. Bíza. Rozhodčí: Šindler - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 38. Střely na branku: 28:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:6.
Karlovy Vary: Hruška - Šik, Schusser, Přindiš, Funk, M.Rohan, Dlapa - Frk, Hudák, Kellner, Chaljavin, Mareček, Vaněk, Vachovec, Kverka, T.Rohan.
Litvínov: Sork - Hora, Stříteský, Kabeláč, Kousalík, Havelka, Čejka, Müller - Jurčík, Račuk, Pekárik, Zavřel, Černý, Bíza, Přeučil, Kafan, Maxa

Komentář k utkání

Úvod juniorského podkrušnohorského derby jasně ovládli hosté. Hned po vhazování ve středovém kruhu se do slušné palebné pozice prodral Bíza a i jeho spoluhráči zaměstnávali gólmana Hrušku ze všech míst útočného pásma. Ačkoli se v prvních pěti minutách Karlovarští prakticky nedostali za červenou čáru, při vyloučení Přindiše dokázali své pásmo bránit bez větších problémů. Zasloužený úder Severočechů tak přišel až při hře v plném počtu, když se v 10. minutě ranou ke vzdálenější tyči prosadil Tomáš Přeučil.

Mnohem efektivnější přesilovku po chvilce předvedli energetici. Z vyloučení Přeučila neuběhlo ani deset vteřin a už se Petr Přindiš radoval po střele od modré čáry. Byla to první pořádná střela, která na gólmana Sorka šla. V 15. minutě si kromě relativní nerozchytanosti vybral hostující brankář i dávku smůly, když jeden z jeho spoluhráčů tečoval střelu obránce Ondřeje Dlapy přesně do sítě. Pro litvínovské barvy krutý účet první třetiny zmírnil Jakub Maxa, když v 19. minutě po zmatcích domácí obrany zavěsil pod víko.

Prostřední část již nabídla podstatně vyrovnanější podívanou a gólman Sork už se musel ohánět i v jiných situacích, než je vyndavání puku ze sítě. Pořádně jej vylekal například Dominik Vaněk, když se ve 22. minutě chystal k dorážce do zcela volné klece, ale puk mu v rozhodujícím okamžiku zaplaval na hokejce. Domácí radost tak propukla až při vyloučení Maxy, kdy Ondřej Dlapa dorazil Frkovu střelu z mezikruží.

Tím ale nebylo všem obratům konec. Při vyloučení Přindiše se domácí bez větších problémů bránili, až moc sebevědomý forčeking ale znamenal samostatný únik protihráče, který tak netradičním způsobem proměnil přesilovku. Ondřej Pekárik se elegantním bekhendovým blafákem trefil přímo pod víko. Po minutě při hře v plném počtu pak Severočechy poslal do vedení Ondřej Černý, když procpal puk pod Hruškovou lapačkou.

Dobrou příležitost k vyrovnání pak Energii daly výroky sudího Šindlera znamenající více jak minutovou přesilovku 5 na 3 v její prospěch. Navzdory velkému tlaku z ní ale nevytěžili nic a vyrovnat se podařilo až v 37. minutě Martinu Frkovi, který se prosadil u levé tyčky z pohledu brankáře.

Průběh třetí části poznamenal vysoký počet přidělených trestů. V jejím úvodu si hosté vypracovali vskutku drtivý tlak, zatímco u časoměřičů seděl Chaljavin a později Rohan. Hruška ale nerozhodný stav prozatím udržel. Při hře v plném počtu už šancí ubylo a obě mužstva si začala uvědomovat, že inkasovaná branka může být rozhodující. To se nakonec, bohužel pro domácí a k radosti hostů, potvrdilo. V 53. minutě na trestné lavici seděl Přindiš a Ondřej Jurčík poslal Litvínov blízko třem bodům.

Energetici ve zbývajícím čase srdnatě bojovali alespoň o remízu, ale soustředěná obrana soupeře je často před Sorka nepouštěla. Zřejmě největší problémy tak litvínovskému brankáři nadělal příklep, kterým jej v přesilové hře Vachovec zasáhl pod krk. Otřesený Sork však pokračoval ve hře, a v 60. minutě mohl sledovat, jak po chybě obrany Energie vsítil Jan Bíza definitivní tříbodovou pojistku.