HC Energie Karlovy Vary

Junioři padli i v derby s Litvínovem

HC Energie – HC Benzina Litvínov 1:5 (0:2, 1:0, 0:3)
Po páteční prohře v Plzni se karlovarským juniorům nevyvedl ani druhý víkendový zápas označovaný jako derby. V tréninkové hale KV Areny předvedl soupeř z Litvínova zkušenější výkon a po zásluze si odvezl všechny tři body. Jedinou branku Energie vstřelil ve druhé třetině Jaromír Kverka (na snímku).
Noen Extraliga Juniorů, 31. kolo, so 5.12.2009, Tréninková hala
Karlovy Vary
Litvínov
1:5
0:2, 1:0, 0:3
Branky a nahrávky: 37. Kverka (Vachovec, Frk) - 8. Zavřel (Eminger), 13. Mackal, 44. Přeučil, 52. Hora (Eminger), 59. Mackal (Kafan, Hora). Rozhodčí: Svoboda. Vyloučení: 7:3. Využití: 0:1. Diváci: 30. Střely na branku: 27:36. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.
Karlovy Vary: Endál - Ryžuk, Valeš, Šik, Schusser, Tomeček, Funk, Rohan, Dlapa - Frk, Hudák, Flieger, Kellner, Chaljavin, Putyera, Sýkora, Vaněk, Mistoler, Vachovec, Baar, Kverka
Litvínov: Nechvátal - Hora, Kousalík, Havelka, Čejka, Muller, Eminger, Ejem - Mackal, Chytrý, Jurčík, Matai, Smolka, Račuk, Zavřel, Černý, Bíza, Bojer, Přeučil, Kafan

Komentář k utkání

Podkrušnohorské derby v tréninkové hale KV Areny nabíralo na obrátkách pomalu. Obě mužstva zvolila opatrný styl hokeje a o zakázaná uvolnění a jiná přerušení hry nebyla nouze. První výraznější příležitost si vypracovali domácí energetici ve čtvrté minutě, když si Dlapa sjel z modré čáry, vyslal střílenou přihrávku na Vachovce, od jehož hokejky se puk odrazil jen centimetry vedle tyče. Otevřít skore se však podařilo hostům. V sedmé minutě využili volnosti v útočném pásmu, Eminger od modré našel v kruhu Marka Zavřela, a ten propálil přesouvajícího se Endála. Domácí odpověd mohla přijít vzápětí. V přesilové hře zaujala souhra Frka s Kverkou a především Chaljavinovo nastřelení tyče chvilku po návratu vyloučeného Mullera na led. To Litvínovští byli v koncovce mnohem efektivnější. Ve 13. minutě předvedli dostatek důrazu v tlačenici před brankou a po zásahu Jiřího Mačkala skončil puk za čarou. Ve zbytku první části byli aktivnější hosté, k čemuž jim pomohla i vyloučení dvou domácích hráčů. Ta však zůstala nepotrestána.

Prostřední část přinesla jen minimum útočných akcí. Ojedinělou, ale o to větší šanci si hosté vypracovali během vyloučení Dlapy. Mackal od mantinelu našel před brankou zcela volného Zavřela, ten ale trefil pouze Endálovu hruď. V dalším průběhu už byli mírně aktivnější hokejistů Karlových Varů, jejich útočné aktivity ale soupeř obvykle likvidoval v samém zárodku. Trpělivé čekání na chybu Litvínovských se ale energetikům nakonec vyplatilo. V 37. minutě nahrál Vachovec k druhé tyči Jaromíru Kverkovi, který ranou pod víko snížil na 1:2. Druhou třetinu poznamenal i krvavý šrám ve tváři domácího Tomečka. Vzhledem k tomu, že se jednalo o nechtěný zásah spoluhráče, neměl rozhodčí Svoboda důvod k udílení trestů.

Z šatny hostů si sebou Litvínovští přinesli i dávku štěstí. Ve 44. minutě si jeden z domácích hráčů ztečoval střelu Tomáše Přeučila, a puk zapadl přesně ke vzdálenější tyči mimo dosah brankáře. Uklidněni dvoubrankovým vedením se pak Severočeši nikam nehrnuli a trpělivým výkonem kontrolovali průběh zápasu. Domácí zmar dokumentovalo i několik faulů z kategorie zbytečných. Vyloučení Vachovce se v 52. minutě podařilo potrestat obránci Danielu Horovi, jehož střelu Endál neviděl a možná i díky další teči proklouzla mezi jeho betony. Osud Karlovarských se zdál zbýt zpečetěn. Paradoxně právě za téměř rozhodnutého stavu se energetici vzmohli k několika pohledným útočným akcím, všechny však skončily na výstroji jejich bývalého spoluhráče Nechvátala. Zasloužené vítězství Litvínovští zaokrouhlili dvě minuty před koncem, kdy přečíslení domácí obrany střelou nad vyrážečku zužitkoval Jiří Mackal.