HC Energie Karlovy Vary

Energie houževnatější oceli - doma zůstávají dva body

K a r l o v y  V a r y - Ještě před týdnem figurovala HC Energie na velmi lichotivém 4.místě tabulky, prohra ve Vítkovicích ji ovšem srazila o tři patra níž. Logika tudíž velela v dnešním zápase se skvělým Třincem jakkoli bodovat. Oba týmy před utkáním předeslaly, že budou vycházet ze zabezpečené obrany a čekat na chyby soupeře. Průběh většiny zápasu tuto skutečnost potvrdil takřka do puntíku. Obrany předčily útok a na obou stranách padlo po dvou gólech. Bojovný zápas přinesl ze strany Třince vyšší kvalitu, ale na straně domácích větší srdce. Po třetinách 0:0, 1:1, 1:1 získali oba soupeři po bodu. Prémiový bod z prodloužení vystřelil domácím Martin Hlavačka. Energie tak zvítězila nad Třincem po prodloužení 3:2.
Český Telecom Extraliga, 16. kolo, pá 25.10.2002
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
3:2p
29. Košťál (Tvrdík), 44. Balázs (Bauer), 62. Hlavačka - 24. Pavelek (Jančařík, L. Procházka), 43. Zadina (Malinský).
Rozhodčí: Turčan - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváků: 3750.
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, M. Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - Tvrdík, Kverka, Košťál - V. Polák, Bacul (47. Opatovský), Balázs.
Oceláři Třinec: Lakosil - Houdek, Malinský, Libor Procházka, Jančařík, Cartelli, Nosek - Zadina, R. Král, Pletka - Janků, Marek, Pavelek - Martynek, Meluzín, Polončič.

Komentář k utkání

První velkou šanci zápasu si vytvořil až v 5. minutě domácí Skuhravý. Lakosil puk vyrazil ramenem. V téže minutě dostal Třinec výhodu přesilové hry, když šel pykat Mádl za hákování. Přesilovka v podání hostí za moc nestála. O poznání lépe hrály svou přesilovku Vary, ale Lakosil v brance hostí byl velmi pozorný. Výtečné šance Tvrdíka a Bacula tak skončily bez gólové radosti. Na začátku 12. minuty zatáhli třinečtí v poslední chvíli za záchrannou brzdu jen za cenu nasazení šestého hráče do hry, když se do přečíslení řítili Kverka a jeho spoluhráči. Rozhodčím se podobné taktické triky nelíbí a tak dostali karlovarští další možnost hrát s jedním mužem v poli navíc. Ani tato výhoda neznamenala změnu stavu. Ze závěrečných minut třetiny stojí za zmínku ještě ukázková trefa kapitána domácích Mádla, který sroloval u mantinelu čistým způsobem Zadinu.

Úvod druhé části hry přinesl bohatou úrodu na trestné lavici. Nejprve si šli za vzájemnou potyčku odpočinout Topoli a třinecký Procházka. Půl minuty na to dostali třinečtí výhodu hry čtyři na tři. A aby toho nebylo málo, posoudil zákrok Mádla v domácím brankovišti rozhodčí jako krosček. Jeho trest byl odložen a po návratu Procházky mohli hosté hrát více než minutu dvojnásobnou přesilovku. Už to vypadalo, že se obětaví domácí ubrání, ale 3 sekundy před jejím koncem tečoval neslanou nemastnou Jančaříkovo střelu Pavelek a trefil se mezi Fraňkovy betony. Možnost hrát v opačném poměru sil dostali i domácí, když byli vyloučeni Houdek a po něm Procházka. Zákrok posledně jmenovaného zadáka byl z kategorie kriminálních. Naražení na hrazení volalo po odpovídajícím trestu. Ten přišel 1 sekundu před jeho skokem na led . Tvrdík z pravé strany vystřelil, puk se dostal obranou hostí až na protější stranu, kam si výtečně najel Košťál a s jistotou překonal Lakosila. 1: 1. Ve druhé polovině třetiny se začala projevovat vysoká kvalita Královy řady. Domácí si museli chvílemi připadat při rychlých přihrávkách Pletky, Zadiny a Krále, jako na kolotoči. Stav se nezměnil ani při další přesilovce domácích, při které si domácí vytvořili souvislý tlak. Skvělý Lakosil likvidoval během jedné minuty tři velmi dobré šance hráčů Energie.

Začátek třetí třetiny se malinko vlekl. Franěk utržil čistou ránu do masky, ta se poškodila a odstranění závady trvalo delší dobu. Rozhodčí naštěstí posečkali a tak všechno dobře dopadlo. Tato příhoda trochu vyvedla domácí z koncentrace a už ve 43. minutě na to doplatili. Zadina proklouzl kolem levého mantinelu a polovysokou, prudkou střelou propálil Fraňka. 1 : 2. Naštěstí si o dvě minuty později důrazné Vary vytvořily tlak, který korunovala překrásná kombinace Bauera a Balázse zakončená ťukesem do prázdné branky. Pak upadli domácí do těžkého útlumu, zřejmě z obav o výsledek , a nechali se zatlačit do hluboké defenzívy. Ve 48. minutě musel trenér Sýkora požádat o oddechový čas, aby alespoň na chvíli ztlumil tlak hostí. Do konce řádné hrací doby už ale branka nepadla.

Vyválčený bod má pro Vary velkou cenu a tak do prodloužení vlétly bez obav a sebevědomě. Už po minutě se dostal do nájezdu na Lakosila Hlavačka. Tak dlouho hledal pohledem najíždějící spoluhráče, až zmátl celou třineckou obranu a čistou ranou zavěsil. Dva body zůstaly ve Varech po vydřené výhře v prodloužení v poměru 3:2

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Karlovy Vary): "Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání. Naše velká marodka se dnešním utkáním rozšířila ještě o Bacula. Museli jsme hrát destruktivní a defenzívní hokej, protože jinak se proti rozjetému Třinci nedá hrát. Jsme rádi, že jsme nenastartovali druhou sérii po sérii výher, to znamená sérii proher. Museli jsme hrát takticky a ukázněně."

Pavel Marek (Třinec): "Nedostali jsme se k naší hře, nedokázali jsme soupeře dostat pod tlak. V závěru jsme hráli vabank a ztratili jsme i prodloužení. Zdobila nás jen bojovnost."

Související články

Foto k zápasu | ne 27.10.2002

Fotografie ze zápasu s Třincem