HC Energie Karlovy Vary

Starší dorost sebral dva body v Plzni

St. dorost: HC Plzeň 1929 - HC Energie 3:4 sn. (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)
Dramatický zápas odehráli starší dorostenci na ledě Plzně. Energie nejprve otočila jednogólový náskok domácích a dostala se do vedení 2:1. Pět minut před koncem převzala vedení opět Plzeň, ale v samotném závěru zásluhou Ondřeje Kubáče (na snímku) puk "na last minute" odletěl do plzeňské klece, a utkání tak zamířilo do prodloužení. V něm trefili tyčku jak Plzeňští, tak Karlovarští. Energie dokonce jela i trestné střílení, ale rozhodnout stejně musely až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější Karlovarští.
Extraliga staršího dorostu, 22. kolo, pá 5.11.2010
Plzeň
Karlovy Vary
3:4sn
0:0, 1:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 23. Tulačka (Noga), 53. Noga (Marcel), 55. Kubalík (Schleiss, Tulačka) - 38. L. Vrána (Táborský), 43. Táborský, 59. Kubáč (Novák), rozhodující nájezd Táborský. Rozhodčí: Mertl - Šperl, Jindra. Vyloučení: 4:6. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 73. Střely na branku: 31:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4.
Plzeň: Karafiát - Tichý, Kubík, Šmíd, Marcel, Moravčík, Houfek, Procházka, Pejchar - Pitel, Tolar, Pour - Mašek, Kubalík, Schleiss - Tulačka, Noga.
Karlovy Vary: Fečo - Priškin, Šafář, Vilhelm, Čoudek, Novák, Sturma, Gombár - Jirušek, Táborský, Svoboda, Zikmund, Bečka, Gorčík, Csamango, Hroch, Vrána Jakub, Ziegler, Vrána Lukáš, Kubáč.

Komentář k utkání

Ve čtvrté minutě Schleiss obkroužil karlovarskou branku a přihrávkou hledal lépe postaveného spoluhráče Kubalíka. Tomu puk je prosvištěl před bruslemi. Hned v úvodu následující minutky se pokoušel hostujícího gólmana vystrašit Tomáš Noga, ale jeho smělý výlet z rohu kluziště na branku nemělo kýžený efekt. Na druhé straně si Karafiát bezpečně pohlídal nenápadné nahození Davida Trošky. V polovině dvacetiminutovky se do útoku vrhli znovu indiáni, avšak přízemní pokus Poura byl odsouzen k neúspěchu. Neujala se ani střela Dominika Kubalíka ze začátku dvanácté minuty, kterou plzeňský útočník schoval za obránce. Domácí po faulu Gorčíka získali první možnost přesilové hry v sedmnácté minutě. Přestože svého soupeře uzamkli v jeho obranném pásmu, nedokázali vstřelit branku. Výborné příležitosti k tomu měli Kubalík s Maškem, ale Fečo uhájil čisté konto.

V úvodu druhé části projel Mašek jako nůž máslem celou karlovarskou třetinou, nahrál Moravčíkovi, ale jeho střela neměla potřebné charakteristiky k tomu, aby Feča vážněji pozlobila. To už se nedá říct o další plzeňské akci, kdy puk po zásahu Vojtěcha Tulačky zapadl do sítě. Indiáni hned vzápětí vybojovali přesilovou hru, a měli tak šanci velice rychle navýšit své vedení. Jenže sami se o výhodu připravili Maškovým faulem. Ve hře čtyři proti čtyřem si dobře najel do pásma Lukáš Vrána, avšak i s jeho střelou si Karafiát poradil. Daleko více vrásek nadělal plzeňskému gólmanovi Oto Novák, který se k puku dostal i přes těsně bránícího Kubíka, avšak minul prázdnou branku! Dobrou šanci měl ve 29. minutě domácí kapitán Pejchar, který si sjel z modré čáry do mezikruží, ale o pár decimetrů minul levou tyčku Fečovy branky. V polovině utkání si přesilovku zahráli hosté a nebezpečně v ní kousali. Nejprve roztočili kolotoč, který ale zazdili vlastními nepřesnými nahrávkami. Pak se však puk odrazil na modrou, kde jej zpracoval Novák a vypálil ostře na Karafiáta. Plzeňský gólman puk jen vyrazil a poté s pomocí obranné dvojice odklidil do bezpečí. Druhá půlka přesilové hry se Energii už tolik nepovedla, navíc cenné vteřinky v útočném pásmu ušetřila dvojice Kubalík - Schleiss a Plzeňští se už zase valili na branku hostí v plném počtu. To však neplatilo dlouho, fauloval Kubík a Energie se znovu rozjela do útoku. Avšak tentokrát se ani neusadila v pásmu a po zbytek dvou minut se hodně trápila. I když modrobílí svého soupeře znovu zatlačili hluboko do defenzívy, radovala se Energie. Po buly ve vlastním pásmu se s pukem rozjel Oto Táborský, v breku dvou na jednoho našel připraveného Lukáše Vránu, jenž pohodlně srovnal do zívající části plzeňské svatyně.

Velký spád měl úvod poslední části. Nejprve se střelec vyrovnávací branky nechal vyloučit na čtyři minuty, a dal tak Plzni krásnou možnost vrátit se do sedla. Nejenže Plzeňští touto nabídkou pohrdli, navíc sami inkasovali. Oto Táborský ujel sám a v brejku mířil přesně mezi Karafiátovy betony. Domácí indiány pak několikrát zastavily v útoku vlastní chyby, stejně jako v případě, kdy se na trestnou lavici usadil Svoboda a Plzeň hrála dvouminutovou přesilovku. Přesto se modrobílí radovali! Tomáš Noga se schoval za bránícího hráče a přesnou střelou nachytal Feča na švestkách. Bylo vyrovnáno, ale ne na dlouho. Jako blesk z čistého nebe udeřil po spolupráci s Janem Schleissem Dominik Kubalík a potřetí rozjásal domácí střídačku. Misky vah se zvrátily výrazným způsobem pro domácí barvy a Vary najednou musely razantně změnit styl hry z naprosto defenzivního na naprosto útočný. Tíhu odpovědnosti na svá bedra vzal Štěpán Csmango, který přešel přes dva hráče, avšak svou přízemní střelou Karafiáta nevylekal. Po oddechovém čase dvě minuty před třetí sirénou se do klece už nevrátil varský gólman Fečo a místo sebe vpustil na led šestého do pole. A snaha se vyplatila! Ondřej Kubáč napřáhl a prostřelil klubko hráčů. Ještě půlminutky před koncem základní hrací době zahákoval Troška unikajícího Schleisse a vykoledoval si dvouminutový trest. Domácí střídačka zareagovala oddechovým časem, kdy se snažila vymyslet, jak za 28 vteřin vybojovat všechny body. Jenže zůstalo jen u přání, které nebylo podpořeno kýženou střelou. A tak se šlo do prodloužení.

Domácí borci jej začali v početní převaze, kterou dohrávali z třetí třetiny. Výborně pálil Kubalík z pravého kruhu, avšak Fečo se proti němu přemístil včas. A na druhé straně se děly věci! Nejdříve Bečka pořádně rozezvučel pravou tyčku Karafiátovy branky. Pak se dokonce jelo i trestné střílení po velice přísném verdiktu hlavního sudího. Ondřej Kubáč se rozjel proti plzeňskému gólmanovi, ale nedal. Tyčku pak nastřelili i domácí; prostě pětiminutovka navíc měla všechno, co si jen divák může přát. Jen rozzuzlení ne.

Zato samostatné nájezdy byly věcí jednoznačnou. Karlovy Vary se trefily dvakrát, Plzeň ani jednou. Rozhodující nájezd si připsal Oto Táborský.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (trenér HC Plzeň 1929): Úvod utkání byl hodně ospalý. Dokázali jsme se dostat do vedení, ale vlastními chybami jsme o něj přišli. Přestože jsme znovu dostali do náskoku, nezvládli jsme soupeřovu power-play, když jsme nedokázali vyhodit puk ze třetiny. Také se nám nepodařila dohráváná přesilovka v proudloužení... A nájezdy? To už je vabank.