HC Energie Karlovy Vary

Juniorská mašina se zadrhla, KV Arenu vyloupil i Havířov

Junioři: HC Energie - AZ Havířov 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)
Papírově jednoznačné utkání juniorské extraligy skončilo překvapivým vítězstvím posledního Havířova nad druhou Energií. Domácí naplňovali roli favorita jen do poloviny utkání a slabou chvilkou v 35. minutě připustili bleskový obrat hostů. V dramatickém závěru sice Dominik Vaněk (na snímku) snížil, na vyrovnání už ale energetikům čas nezbyl. Po včerejším direktu od Třince tak podlehli dalšímu slezskému soupeři.
Noen Extraliga Juniorů, 24. kolo, so 4.12.2010
Karlovy Vary
Havířov
3:4
1:1, 1:2, 1:1
Branky a nahrávky: 12. Kverka (Schusser), 23. Hudák (Vaněk, Valeš), 59. Vaněk (Schusser) - 7. Peslar (Pechanec), 35. Mráz (Pechanec), 35. Peslar, 59. Mach. Rozhodčí: Turčan - Šerý, Šulo. Vyloučení: 7:13. Využití: 2:1. Diváci: 79. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 3:4.
Karlovy Vary: Habal - Andrlík, Valeš, Šik, Troška, Schusser, J.Tomeček, Funk - V.Tomeček, Hudák, Daniška, Koblasa, Kentoš, Vaněk, Vachovec, Švec, Kverka, Zadražil, D.Záhora, Půlpán
Havířov: Matoušek - Bálint, Duda, Zientek, Teper, Lešiga, Krause, Jindřich, Deutsch - Miczek, Mráz, Pechanec, Puffer, Čaja, Peslar, Číp, Mach, Brezani, Pasker

Komentář k utkání

První třetina zápasu vůbec nenasvědčovala, že se na ledě střetávají celky z opačných pólů tabulky. Očekávaný úvodní tlak domácího mužstva se nekonal, naopak Slezany do zápasu dostala brzká přesilovka při vyloučení Hudáka. Havířovští ji sice rozhodně nesehráli podle hokejových učebnic, přesto se v jejím závěru mohli radovat, když se po rychlé akci u tyče prosadil Jakub Peslar. Následující minuty charakterizovala oboustranná lehkomyslnost v obraně i častá vyloučení. První šancí na vyrovnání pohrdl Koblasa, když v samostatném úniku netrefil branku, domácí se tak radovali až ve 12. minutě. Energie v té chvíli po sérii vylučování hrála ve čtyřech proti třem, Jaromír Kverka na sebe vzal zodpovědnost, z úhlu se protlačil až k před branku a trefil se pěkně pod víko. Šestnáctá minuta pak v obranách obou celků přinesla doslova den otevřených dveří. Na straně hostů musel Matoušek prokázat své umění při bočním výpadu Hudáka a vybral si i kus štěstí, když chvíli předtím Dominik Vaněk promáchl Vachovcovu pobídku před prázdnou branku. Na druhé straně se zaskvěl Habal, když zneškodnil Pufferův nájezd s bekhendovým zakončením. Přes všechny tyto šance skončila první třetina nerozhodně 1:1.

Vstup do prostřední části vyšel lépe Energii. Chvíli před vypršením Pechancova trestu ji do vedení poslal Miroslav Hudák a zdálo se, že domácí začnou naplňovat roli jednoznačných favoritů. V následujících minutách dobře bránili střední pásmo a soupeře nepouštěli do žádných šancí. Sami toho však v útoku také příliš nepředvedli a v nepříliš pohledné pasáži stále drželi jen jednobrankový náskok. Jak zrádný a zároveň krásný hokej může být, jim pak ukázala 35. minuta. Do té doby nepříliš výrazní hosté najednou v brankovišti energetiky předčili svým důrazem a brankami Tomáše Mráze a Jakuba Peslara v rozpětí 23 sekund se dostali do vedení, které si pohlídali i nezáživném zbytku třetiny.

Pokud by se z poslední části hrály jen poslední dvě minuty, diváci by zřejmě o nic důležitého nepřišli. V 47. minutě se sice domácí kapitán Vachovec radoval z vyrovnání, ale sám už v té chvíli musel vědět, že gólmana i s pukem za čáru dotlačil až po odpískání. Udržení vedení si hosté komplikovali i častými fauly, zdatně si v tomto počínal především útočník Mráz. Jenže přesilovková hra Energie byla snad ještě méně nebezpečná než v plném počtu a Matoušek příliš ošemetných situací řešit nemusel. V 58. minutě už ale domácím trenérům nezbývalo nic jiného, než další přesilovku umocnit odvoláním brankáře. Ačkoli se po chvíli do prázdné klece trefil Marek Mach, zdaleka ještě nebylo rozhodnuto. Minutu před koncem totiž v brankovišti důrazný Dominik Vaněk snížil na 3:4. Energie opět odvolala brankáře a v čase 59:50 jí pomohlo další vyloučení soupeře. V ošemetné situaci se hosté uchýlili ke zvláštní, ale efektivní taktice. Dvě po sobě jdoucí vhazování ve vlastním pásmu zalehli, a ušetřili tím cenné vteřiny. Čtyři sekundy před koncem sice sudí vyloučil Macha za zdržování hry. I v šesti proti třem už ale měli domácí na vyrovnání příliš málo času, a zaznamenali tak nečekanou porážku od posledního celku tabulky.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Už během týdne a zvlášť po včerejším nepovedeném utkání jsme hráčům kladli na srdce, že soupeře nesmíme podceňovat a myslím, že k tomu dnes nedošlo. Na našich hráčích byla patrná snaha odčinit včerejšek, ale platilo to jen do stavu 2:1. Další průběh utkání pak hodně ovlivnily dva slepené góly v 35. minutě. Pak už to z naší strany byla jen bezzubá snaha po srovnání. Závěr jsme konzultovali s Jardou Kverkou. Ten v extralize absolvoval nespočet vhazování a říkal, že něco podobného ještě neviděl. Dvě porážky nejsou příjemné. Mnoho utkání předtím jsme ale odehráli na pět obránců a je možné, že na ně dolehla únava. Oba poslední soupeři také byli odhodlanější. Třinec z pozice kolem desátého místa bojuje o samotnou dvanáctku a Havířov bojuje o každý bod do skupiny o udržení. Dále jsme po zranění do sestavy zařadili několik hráčů, kteří zápas hráli po dlouhé době. Nezbývá nám nic jiného než pracovat dál. Potřebujeme uhrát ještě nějakých šest bodů, abychom zůstali v horní dvanáctce.

Jan Křivohlávek (AZ Havířov): Do utkání jsme nastupovali po sérii porážek, s panem Janečkem jsme k mužstvu přišli teprve před nějakými sedmi koly. Nečekal nás lehký úkol, první utkání nebyla špatná, ale střelecká nemohoucnost nás v nich stála bodový zisk. Například včera jsme v Plzni prohrávali 0:2, dokázali vyrovnat, ale stejně jsme nakonec prohráli. Naším největším úkolem teď je mužstvo psychicky namotivovat, hráči už si příliš nevěří. O taktice na toto utkání jsme se trochu poradili i s trenérem Třince, který zde hrál včera. Za dnešní výkon naši hráči zaslouží pochvalu a jsme rádi, že si dokázali, že i bojovností a dodržováním taktiky se dají uhrát body. Také je dobře, že jsme dali góly po důrazu před brankou. Shodou okolností jsem měl možnost včera vidět áčko Energie v Plzni a Kumstát přesně takto vstřelil první branku. To samé jsme viděli i dnes na tréninku áčka. Proto jsme to klukům znovu zdůrazňovali. Musím si trochu postěžovat na rozhodčího. Měl jsem pocit, že v některých momentech domácí mužstvo tlačil. Domácí přitom hrají tak dobře, že toho nemají zapotřebí. Nařizovat hráčům zalehávání puků nemám ve zvyku a nikdy jsem to nedělal. Ve starším dorostu na nás ale tuto fintu jednou použil Vsetín. Dnes jsme neměli co ztratit, tak jsme to vyzkoušeli.

Fotogalerie