HC Energie Karlovy Vary

Skvělý Pinc a špatné přesilovky Energie exportují body na sever

HC Energie - Bílí Tygři Liberec 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Velká střelecká převaha, spousta vyložených šancí, dlouhá dvojnásobná přesilovka, pětiminutová početní výhoda a nakonec i další dvě minuty s dvojnásobnou a po odvolání brankáře Mensatora i tronásobnou převahou. Takové zápasy by se prostě prohrávat neměly... Přesto se to v neděli energetikům povedlo. Největší měrou k tomu přispěl soustředěný výkon libereckého gólmana Pince a vynikající produktivita jeho spoluhráčů v útoku. Hořkost mikulášského večera podtrhlo odstoupení Milana Procházky, který zamířil předčasně do kabin se zraněnou rukou. Střelecky se za Západočechy prosadili jen Kumstát (na snímku) a Pech. Pro druhého jmenovaného to byl již 23. kanadský bod, čímž překonal svůj nejlepší sezonní zápis v kariéře.
Tipsport extraliga, 28. kolo, ne 5.12.2010, KV Arena
Karlovy Vary
Liberec
2:3
1:1, 1:2, 0:0
Branky a nahrávky: 8. Kumstát (Skuhravý), 22. Pech (Mucha, D. Hruška) - 9. Víšek, 23. Podkonický, 33. Kudrna (Nedvěd, Trončinský). Rozhodčí: Homola, Jeřábek - Jílek, Jindra. Vyloučení: 3:9, navíc Kudrna (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 2581.
Karlovy Vary: Sáblík (33. Mensator) - Čutta, Kokko, Sloboda, Mucha, Dobroň, Rohan, Přindiš, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Dej - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Milan Procházka - Sailer, T. Klíma, Košťál
Liberec: inc - Čakajík, Moravec, Výtisk, Derner, Hunkes, Trončinský, Holub, Štich - Kudrna, Nedvěd, Dušek - Klimenta, Vak, M. Hořava - Vantuch, Podkonický, Víšek - Ondřej, Bárta, Špaček

Komentář k utkání

Obě mužstva vstoupila do utkání velmi opatrně. První větší šance tak přišla až ve čtvrté minutě, ve které se snažil Derner nadvakrát dorazit kotouč za karlovarského brankáře, ale ten mu nedal žádnou šanci. O dvě minuty se o pořádnou melu postarala třetí útočná formace domácích, ale ani jeden z aktérů kotouč za Pince nepropasíroval.

Energie a přesilové hry. V této sezoně by to mohlo být téměř synonymum. A Liberec na to také doplatil. V osmé minutě se nechal vyloučit Bárta a po čtyřiceti sekundách šel na led zpátky. Nahozený kotouč na bránu se snažil za libereckého gólmana dorazit Petr Kumstát a povedlo se mu to.

Jenže hostům stačila pouhá minuta k vyrovnání. Jan Víšek se probojoval se svým spoluhráčem do přečíslení proti domácímu Rohanovi, rozhodl se pro střelu a vyplatilo se – 1:1.

V jedenácté minutě mohl za domácí skórovat Hruška, který ujel po levém křídle, ale po jeho střele jen zacinkala tyč Pincovy brány. Hlavní sudí domácím nabídli ke konci třetiny ještě obrovskou šanci v podobě přesilové hry pět na tři trvající celou minutu a dvacet sekund, jenže karlovarští hokejisté za celou dobu dokázali vyprodukovat pouhé dvě střely, se kterými si liberecký brankář hravě poradil.

Do druhého dějství nastoupili domácí hokejisté opravdu bravurně. Ihned po vyhraném buly se do přečíslení dostal Skuhravý s Dejem. Dej se nakonec rozhodl nepřihrát a raději vystřelit, ale trefil jen stojícího brankáře do hrudi.

Pak ale přišlo další vyloučení na straně hostů a Energie nelítostně trestala. Tentokrát jí na to stačilo pouhých třicet sekund. Hruška vypálil od modré, kotouč se dostal do mezikruží, kde skvěle zabojoval Mucha a poslal ho na úplně volného Lukáše Pecha, který již trefil poloprázdnou bránu.

Stejně jako u první branky, tak i u té druhé netrvala odpověď hostí dlouho. Po buly vybojoval kotouč Andrej Podkonický a potrestal zachybování karlovarského obránce Proška. Na jeho střelu byl i Sáblík krátký.

Po pěti minutách mohl Podkonický znovu skórovat. Po Muchově zaváhání na modré čáře se ujal kotouče a vystřelil, jeho střelu Sáblík s velkým štěstím vyrazil do bezpečí. Jenže o dvě minuty později už takové štěstí neměl. Nedvěd se s Kudrnou dostali do přečíslení dva na jednoho. Nedvěd byl pokrytý karlovarským útočníkem, proto se raději rozhodl přihrát volnému Jaroslavovi Kudrnovi, který jemnou tečí poslal své mužstvo poprvé do vedení a Sáblíka na střídačku.

Ke konci třetiny se domácí z nelibého výsledku trochu oklepali a začali útočit. Nahozený kotouč nebezpečně tečoval Sailer, ale skončil pouze na brankové sítce.

Třetí třetina patřila bezpochyby domácím hokejistům. Již ze začátku si vybojovali přesilovou hru, ve které dostal liberecký Víšek, za zranění Milana Procházky, trest na pět minut plus do konce utkání. Jenže energetici toho moc nepředvedli. Až po minutě zahrozil Košťál, který tečoval nahozený kotouč, ale svou střelu zvedl příliš vysoko. Stejný hráč mohl skórovat i po dvou minutách znovu, ale ani tentokráte Pince svou střelou nepřekonal.

Energetici se snažili ze všech sil vybojovat aspoň jeden bod, ale bez střely se góly nedávají. A Liberec bránil opravdu dobře. Největší příležitost dostali tři minuty před koncem. Pinc nešťastně vyhodil kotouč mimo ledovou plochu a poslal tak své mužstvo do tří. Jenže ani to energetikům nestačilo. Trenér Stavjaňa dokonce vyzkoušel i power play, kdy na ledě bylo šest hráčů Energie proti třem. Vary dnes nedokázaly Pince v bráně ani moc zaměstnat a většina tutovek skončila mimo klec.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Do utkání jsme vstoupili slušně a dobře jsme dodržovali herní systém. Nesmyslně jsme pak domácím darovali přesilové hry, které oni využili. Stejně nesmyslné byly i fauly, které znamenaly dramatický závěr velkou šanci pro domácí na vyrovnání. Se štěstím a díky vynikajícímu Pincovi jsme výsledek udrželi až do konce.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Až do stavu 2:1 byla naše hra v pořádku. Pak jsme bohužel hostům znovu umožnili rychlé vyrovnání a dokonce vedení. Musím uznat, že v tomto byl Liberec velice efektivní, k otočení zápasu mu stačily dva tři rychlé protiútoky. My jsme vstřelili góly jen v přesilovce a ani v těch už jsme v závěru nebyli moc nebezpeční. Milan Procházka nic zlomeného nemá, zítra jde na rentgen, tak o jeho stavu budeme vědět víc.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 4.12.2010

Zneškodní Energie doma Bílé Tygry z Liberce?