HC Energie Karlovy Vary

Juniorské derby ovládla Plzeň

Junioři: HC Energie - HC Plzeň 1929 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)

Sobotní poledne odstartovalo v KV Areně souboj sousedů na mapě, ale i v tabulce. Energie měla na svého nesmiřitelného soupeře manko pouhého bodu. Hosté ale přijeli v útočné náladě což dali najevo hned po první třetině, kde získali dvoubrankové vedení. V prostřední dvacetiminutovce sice snižoval Tomáš Klíma, ale netrvalo dlouho a hosté znovu vedli o tři góly. V poslední třetině se domácí, i přes mohutný tlak vzmohli už jen na kosmetickou úpravu skóre, když se dělovkou od modré prosadil Adam Schusser (na menším snímku).

NOEN extraliga juniorů 2011/12, 10. kolo, so 8.10.2011, KV Arena
Karlovy Vary
Plzeň
2:4
0:2, 1:2, 1:0
Branky a nahrávky: 37. Klíma T., 54. Schusser (Vachovec, T. Klíma) - 5. Váchal, 20. Pacanda (Petruška, Hájek), 35. Pašek (Ruprecht), 37. Pacanda (Petruška). Rozhodčí: Hlinka - Gerát, Rozlílek. Vyloučení: 5:4 + Petruška (PLZ) a Švec (KVA) oba OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 38:34. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4.
Karlovy Vary: Rauscher (Fečo) – Urbančok, Valeš, Novák, Šik, Troška, Korytko, Schusser, Gombár – Tomeček, Kubáč, Koblasa (C), Winkler, Harkabus, Vachovec, Švec, Táborský, Kverka, Zadražil, Klíma T., Půlpán.
Plzeň: Polívka (Brabec) – Houfek, Ruprecht (C), Marcel, Slavík, Tichý, Varačka, Blumentrit, Hucl – Němec, Pejchar, Sedláček, Vizinger, Schleiss, Váchal, Petruška, Noga, Pacanda, Hájek, Pašek, Bastl.

Komentář k utkání

Již od počátku zápasu to byli hosté, kteří se zdáli být dravějším a agilnějším týmem v zakončení. Jako první prozkoušel Rauschera Blumentrit ranou od modré. Hra se na chvíli zklidnila, než opět zaútočila indiánská družina. Stalo se tak v 5. minutě, když Martin Váchal po vybojování puku u mantinelu obkroužil klec a skóroval mezi betony domácího brankáře – 0:1. Následně se iniciativy na chvíli ujali domácí, ale ani Novák s Tomečkem se svými pokusy neuspěli proti Polívkovi. Ve velké šanci byl i domácí Půlpán, ale tečovat kotouč do prázdné klece mu bylo znemožněno dobrou obranou Plzně. Následovali další krušné časy pro Energii. Dvojnásobné oslabení sice domácí přečkali až na pár střel z hokejek hostů bez újmy. Závěrečné vyloučení Půlpána však již hosté potrestat dokázali. Tomáš Pacanda ujel do brejku a výstavní trefou mezi betony navýšil vedení hostů těsně před koncem třetiny – 0:2.

Druhé dějství začali lépe domácí. Nejprve Winkler zahrozil nevyužitým brejkem a následně se do šance v podobě nepřesné dorážky dostal domácí Půlpán. Tlak domácích se ještě zvětšil při přesilové hře, ale Karlovarským nebylo přáno ji využít i přes početné šance. Daleko zajímavější byla až druhá polovina tohoto dějství. Vše odstartovalo vyloučením Koblasy, následné oslabení ale domácí borci ustáli. Ve 35. minutě ale již hosté své vedení navyšovali. Martin Pašek z kruhu zamířil přesně a už to vypadalo na debakl – 0:3. O minutu později se však první branky dočkali i domácí, když Tomáš Klíma vybojoval puk a zcela osamocen v pásmu Plzně skóroval tvrdou ranou z mezikruží přes dvojici bránících indiánů – 1:3. Ve stejné minutě však domácí znovu inkasovali. Tomáš Pacanda dostal přesný pas do jízdy od Petrušky a z brejku zvýšil již na 1:4. Tento stav i přes mohutné útočné operace domácích v přesilové hře vydržel až do sirény.

Třetí třetina začala v poklidnějším tempu. Oba celky spíše takticky vyčkávali na chybu soupeře. Za domácí byl v první pětiminutovce nejaktivnější Jaromír Kverka. Nejprve se mu nepodařilo trefit skákavý puk a následně ranou z mezikruží nevyzrál na Polívkovo betony. Napětí se zlomilo zhruba v polovině posledního dějství. Hucl musel za prohřešek proti pravidlům na trestnou a tři vteřiny před vypršením jeho trestu domácí skórovali. O branku se výstavní ranou od modré postaral Adam Schusser - 2:4. V závěru utkání předváděli domácí mohutný tlak, kdy ostřelovali hostujícího Polívku ze všech možných pozic, ale plzeňský gólman předvedl své kvality vždy ve správnou chvíli a i ty největší šance, při kterých již domácí střídačka zvedala téměř ruce nad hlavu pochytil. Hosté ustáli i závěrečnou power play Energie při hře bez gólmana a z Varů si odvezli všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (trenér HC Energie): „To je velmi jednoduché. V dnešním utkání nám chyběl pohyb a agresivita, v tom nás soupeř předčil. Trošku nás také mrzí naše organizace hry, jelikož si nemůžeme dovolit dostat dva góly ze samostatných nájezdů. To jsou obrovské chyby. Samozřejmě koncovka, ta v dnešním zápase nebyla dobrá. A mrzí nás to po dvou vítězstvích v řadě, ale nedá se nic dělat.“

Související články