HC Energie Karlovy Vary

Energie sahala na tři body, po nájezdech bere jeden

Bílí Tygři Liberec - HC Energie 3:2 sn. (0:1, 1:1, 1:0 – 0:0)
Energetici začali na severu Čech aktivně a ujali se vedení. Na liberecké vyrovnání zareagoval premiérovou trefou Martin Lučka (na snímku), ale Bílí Tygři srovnali krok i podruhé. Následné samostatné nájezdy skončily neúspěchem, neboť energetici ani jednou z celkových pěti pokusů neuspěli. Vzhledem k porážkám Slavie i Mladé Boleslavi se situace v tabulce příliš nemění, avšak vidina předkola se pomalu, ale jistě vytrácí. Stane se hokejový zázrak?
Tipsport extraliga, 44. kolo, ne 29.1.2012
Liberec
Karlovy Vary
3:2sn
0:1, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 30. Nedvěd (Bulíř), 47. Čakajík (Nedvěd, Dušek), 65. Vak - 10. Kuběna (Dej), 35. Lučka (Košťál). Rozhodčí: Homola, Šír – Horinek, Rozlílek. Vyloučení: 7:5. Využití: bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4911. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2 sn.
Liberec: Pinc – Čakajík, Výtisk, Moravec, Trončinský, Derner, Ulrych, Holub, Štich – Bartovič, Nedvěd, Kudrna – Dušek, Vantuch, Urban T. – Špaček, Vak, Kica – Víšek, Bulíř, Bárta.
Karlovy Vary: Salfický – Gründling, Mocek, Gřegořek, Gulaši, Gawryletz, Prošek, Lučka, Rohan – Košťál, Skuhravý, Zucker – Kumstát, Pech, Zaťovič – Kotrla, Sýkora, Klíma T. – Mikeska, Kuběna, Dej.

Komentář k utkání

Čtvrté vzájemné měření sil obou celků přineslo v úvodu svižnou podívanou plnou slibných brankových příležitostí. Poprvé výrazněji zahrozili Karlovarští, kteří stále živí teoretickou šanci na postup do předkola vyřazovacích bojů. Mikeskovu střelu vytěsnil liberecký gólman betonem, Bílí Tygři odpověděli zanedlouho. Vak hlídkoval před západočeským brankovištěm, ovšem před poloprázdnou klecí nezasáhl poskakující puk ideálně.

Skóre se měnilo až v desáté minutě. Klíma nejprve svoji ranou rozezvučel tyč, následně si však všiml volného kotouče před dezorientovaným Pincem Pavel Kuběna a zametl jej za brankovou čáru. Severočeši mohli náskok soupeře dorovnat v samém závěru prvního dějství, Špačkův projektil ale škrtl pouze o brankovou konstrukci – 0:1

Po celý průběh prostřední třetiny si drželi Severočeši optickou převahu. Salfický ale odolával, do zdárného konce nevedl Špačkův průnik ani slibná střela Nedvěda. Domácí kapitán zakončil svoji kličkovanou v útočné třetině nepřesnou ranou z pravého kruhu.

Brankář Energie kapituloval až v polovině zápasu. Petr Nedvěd šťouchl před modrým půlkruhem do kotouče, který přeskočil klečícího gólmana a zapadl do sítě. Vzápětí ovšem strhly Karlovy Vary vedení zpět na svoji stranu, Martin Lučka uspěl dorážkou z bezprostřední blízkosti – 1:2.

O další změnu skóre se mohl postarat domácí Kudrna, jenž uprchl hostujícím zadákům. V samostatném úniku zkoušel odvážnou kličku, při které si propletl hůl mezi nohami. Salfického však průnik protivníka nepřekvapil a udržel svůj výběr v nejtěsnějším možném náskoku.

Úvod závěrečné dvacetiminutovky přinesl zprvu opatrný hokej, vzruch mezi mantinely přinesla až přesná trefa Martina Čakajíka, liberecký zadák uspěl tvrdou ranou z pravého kruhu – 2:2.

O vítěznou trefu v základní hrací době vzápětí usiloval především hostující celek. Pinc však spršce střel v závěru odolal. Sýkorovu kličkovanou severočeský muž s maskou zastavil, za nerozhodného stavu tak přišlo na řadu prodloužení a posléze také samostatné nájezdy. V dovednostní disciplíně dlouho dominovali oba brankáři. Až v páté sérii rozhodl o bonusovém bodu pro Bílé Tygry Tomáš Vak – 3:2.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Do utkaní jsme vstoupili velmi špatně a Karlovy Vary nás zaskočily svou aktivitou. Nemohli bychom se divit, kdyby to bylo po první třetině 0:3. O přestávce jsme si něco řekli a změnili hru. Ve druhé jsme mohli vstřelit více branek. Kluci v závěru dobře bránili a druhý bod bral po nájezdech šťastnější.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): My jsme chtěli domácí zaskočit aktivitou. Jsem rád, že se nám to v první třetině podařilo. Tam jsme měli ale dát více branek. Možná právě tam jsme přišli o výhru, protože jsme ji měli vyhrát 3:0. Domácí od druhé třetiny přidali. Po druhé jsme byli rádi, že jsme dostali jen jednu. Ve třetí třetině jsme chtěli výsledek uhrát, ale udělali jsme chybu a inkasovali. Slouží mužstvu ke cti, že to nepodcenilo. Byli jsme to my, kdo měl v posledních minutách šance. Sýkora s Dejem mohli rozhodnout. Penalty nás nakonec potrestaly za nevyužitou přesilovou hru 4 na 3.

Související články

Preview k zápasu | so 28.1.2012

Vykrade Energie doupě Bílých Tygrů?