HC Energie Karlovy Vary

Junioři podlehli po samostatných nájezdech Rize

MHL: HC Energie Karlovy Vary – HK Riga 1:2sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Svěřenci trenéra Karla Mlejnka nenavázali na sérii šesti výher, a doma podlehli lotyšské Rize. V první třetině byli energetici celkem aktivní, od druhé části ale měli navrch hosté, kteří také převahu korunovali vedoucím gólem. Karlovarští nalezli odpověď až ve třetí třetině, kdy se trefil Harkabus. Gól už poté nepadl, a tak rozhodovaly nájezdy, ve kterých byli úspěšnější hosté. Šanci na nápravu má Energie hned ve středu, kdy hraje s Rigou odvetné utkání.
MHL, 39. kolo, út 8.1.2013, KV Arena
Karlovy Vary
HK Riga
1:2sn
0:0, 0:1, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 53. Harkabus (Kverka) - 32. Lipsbergs (Jaks), rozhodující nájezd Straupe. Rozhodčí: Gamalei (RUS) - Vaněk, Gerát. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 501. Střely na branku: 27:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1.
Karlovy Vary: Fečo - Šik, Klimíček - Chalupa, Dvořák - Troška, Gombár - Matyáš, Šafář - Flek, Kverka, Tomeček - Harkabus, Jurák, Novák - Csamango, Zadražil, Švec - Piskoř, Vrána, Kohout
HK Riga: Gudlevskis - Augstkalns, Smirnov, Dikis, Birzitis, Zvirbulis, Jaks, Škuratov, Sulija - Begov, Bukarts, Kurmis, Ševčenko, Lipsbergs, Lavrovs, Siksins, Straupe, Rancevs, Sarkanis, Upitis, Jelisejev

Komentář k utkání

Třetí vzájemný zápas Energie s Rigou byl zpočátku naprosto vyrovnaný. Oba týmy hrály bojovně, a hosté pomocí několika tvrdých hitů ukázali, že nemají z domácího týmu nijak přehnaný respekt. O první zajímavou akci se postaral Tomeček, jehož přízemní ránu z levého kruhu ale gólman vyrazil betonem. Na druhé straně dostal pas před branku Kurmis, k zakončení se ale nedostal.

Jasnou gólovou šanci měl poté v přesilové hře kapitán Kverka, který dostal přihrávku od Harkabuse. Netrefil ale puk ideálně, a poloprázdnou klec minul. Energetici postupně získávali převahu, přes pevnou obranu Rigy se ale prosazovali jen těžko. Hráči lotyšského klubu to zkoušeli z protiútoků, Feča však výrazněji neohrozili. V samém závěru první části mohl otevřít skóre Jurák, který se dostal k dorážce Harkabusovi střely, Gudlevskis ale jeho střelu vyrazil.

Ve druhé části se domácím nedařilo. Hosté zlepšili bruslení a kombinaci, a zhruba od 23. minuty už měli jasně navrch. Nejprve nechali obránci před Fečem osamoceného Bukartse, brankář Energie ale šanci zlikvidoval. Karlovarští měli o chvíli později přesilovku, nevymysleli ale nic. Ba naopak, Rancevs se dostal ke střele z mezikruží, Fečo ale výborně zasáhl.

Do ojedinělé šance se dostal Tomeček, jeho bekhendový pokus ale Gudlevskis vyrazil mimo. Ve 32. minutě přišlo to, co přijít muselo. Miks Lipsbergs objel branku, a zasunul kotouč za bezmocného Feča. Energetiky inkasovaný gól probudil, a Vrána mohl srovnat krok. Před odkrytou brankou ale puk promáchl.

Úvod třetí třetiny nabídl hned několik zajímavých akcí. Harkabusův bekhend se odrazil na hůl Jaromíra Kverky, jeho dorážku ale brankář lapil. Vzápětí se do brejku dostal Begov, Fečo ale jeho pokus zlikvidoval betonem. Další průbeh třetiny byl poněkud ospalý, což bylo způsobeno i faktem, že zkrátka nepadaly góly. V 53. minutě se diváci konečně dočkali. K puku se po buly dostal Tomáš Harkabus, a propálil Gudlevskise.

Karlovarští byli po vyrovnání lepším týmem, brankář Rigy ale své mužstvo držel nad vodou. Znovu se překonat nenechal, a to samé platilo i o Davidu Fečovi. Rozhodující branka nepadla ani v prodloužení, a tak přišla řada na samostatné nájezdy. V nich se neprosadil ani jeden z dvojice Kverka – Tomeček. Za hosty se trefil jak Davis Straupe, tak i Juris Upitis. Bonusový bod tedy získala Riga.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): První dvě třetiny jsme odehráli možná nejhůře v celé sezoně. Příčinou je možná to, že jsme se kompletně sešli po měsíci až na včerejším tréninku. Vojta Tomeček hrál za národní mužstvo, měli jsme hodně nemocných, a možná že se to na tom všechno odráží. Před poslední třetinou jsme hráčům důrazně a tvrdě připomněli, kudy vede cesta. Myslím, že náš herní projev se částečně zlepšil. Dá se říct, že s vydolovaným bodem můžeme být spokojení. Samostatné nájezdy nás samozřejmě mrzí, rádi bychom získali bod navíc, ale nakonec to dopadlo, tak jak to dopadlo.

Fotogalerie

Související články