HC Energie Karlovy Vary

Zápas dvougólových střelců rozhodl hattrickem Tomáš Káňa

ELH: HC Energie Karlovy Vary – Piráti Chomutov 5:6 (2:2, 2:1, 1:3)
Ve třetím zápase play-out byla k vidění divoká přestřelka, kterou nakonec hlavně zásluhou Tomáše Káni a Milana Procházky vyhráli Piráti. Energii nepomohly k bodům ani skvělé výkony Petra Kumstáta (2+1) a Davida Noska (2+3). V dalším utkání se Energie představí na ledě Bílých Tygrů.
Tipsport extraliga, OUT3, ne 10.3.2013, KV Arena
Karlovy Vary
Chomutov
5:6
2:2, 2:1, 1:3
Branky a nahrávky: 5. Koštál (Nosek), 6. Nosek, 21. Kumstát (Pech, Nosek), 30. Kumstát (Pech, Nosek), 44. Nosek (Pech, Kumstát) – 16. Procházka (Kraft), 19. Káňa (Kubinčák, Rutta), 22. Procházka (Kraft), 51. Káňa (Macháček), 53. Hromas (Macháček, Mrázek), 59. Káňa (Kubinčák). Rozhodčí: Pešina, Minář - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 4:8, navíc Gulaši (KVA) 10 min. os. trest a Palin (CHM) 5 min. + do konce utkání. Využití: 4:2. Diváci: 4053. Střely na branku: 42:24. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:6.
Karlovy Vary: Mensator (22. Závorka) - Nosek, Parýzek, Drtina, Gulaši, Gründling, Prošek, Látal J. - Kumstát, Pech, Zaťovič, Skuhravý, Koblasa, Vachovec, Vlach, Skladaný, Koštál, Pohl, Doležal, Zucker
Chomutov: Hanuljak - Mrázek, Macháček, Palin, Pavlas, Bartejs, Stehlík, Rutta - Hromas, Jíra, Zálešák, Kraft, Káňa T., Chlouba, Divíšek, Sikora, Hřebejk, Procházka, Kubinkčák, Šagát, Důras

Komentář k utkání

Chomutov vstupoval do utkání jako jistý účastník baráže, a podle toho to také v úvodu vypadalo. Nejprve se před Hanuljaka dostal Gulaši, z úhlu ho ale nepřekonal. Vzápětí se kolem branky obtáčel Zucker, ani on však neuspěl. V 5. minutě už se ale domácí mohli radovat, protože Noskovu střelu od modré čáry tečoval Jan Košťál. O minutu později byl vyloučen Sikora, David Nosek znovu vypálil od modré, a propálil vše, co mu stálo v cestě.

Hosté byli pořádně opaření vývojem utkání, jejich výkon se ale nijak nelepšil. Rytmus hry dál udávali energetici. První větší šance Pirátů přišla až v 13. minutě, když Jíra dostal před brankou dost prostoru k zakončení. Jeho střela ale skončila nad. Krátce poté hráli hosté po Gulašiho vyloučení v početní výhodě, kterou po Kraftově nahrávce využil Milan Procházka. Hra Chomutova se po vstřelené brance zlepšila, a domácí tým začal mít problémy. V 19. minutě se ke kotouči dostal Tomáš Káňa, a se štěstím propálil Mensatora.

Gólová přestřelka pokračovala i po přestávce. Devatenáct sekund po záhajení druhé periody byl vyloučen Macháček, a už po půl minutě se z levé strany prosadil Petr Kumstát. Vzápětí si dvě minuty vysloužil Gulaši, a trestali také hosté. Po buly se k puku dostal Milan Procházka a bekhendovou střelou vstřelil svůj druhý gól v zápase – 3:3. Po této brance došlo ke střídání brankářů, Lukáše Mensatora nahradil v domácí svatyni Tomáš Závorka.

Ve 25. minutě se mohl stav znovu měnit, Skladaný ale trefil jen tyč Hanuljakovi klece. Hosté se snažili, srážela je ale nedisciplinovanost. V polovině zápasu byl vyloučen Stehlík, a Petr Kumstát poslal energetiky znovu do vedení. Hra poté nebyla moc záživná a spíš než povedené hokejové akce, byly k vidění tvrdé střety, které předváděli hlavně hosté. Občas to ale přeháněli, a když Palin holí píchl Skuhravého, musel předčasně odejít do kabin.

V úvodu třetí části hráli domácí celé dvě minuty v pěti proti třem, a na Hanuljaka létala jedna střela za druhou. Piráti sice tuto situaci přežili, poté ale inkasovali v klasickém oslabení. Střelou od modré lajny se prosadil David Nosek. Chomutovští nehodlali nic vzdát a tlačili se do zakončení, Závorka ale chytal spolehlivě. Deset minut před koncem se ale vývoj duelu zdramatizoval. Domácí hráči neuhlídali Tomáše Káňu, který dorazil do sítě Macháčkovu ránu od modré.

Karlovarští si koledovali o vyrovnání, a v 53. minutě se ho také dočkali. Karel Hromas vyslal na branku dělovku, se kterou nemohl Závorka udělat vůbec nic – 5:5. V závěru třetí třetiny hosté přiostřili hru. Schytal to Kumstát, když ho na mantinel srazil Bartejs. Rozuzlení napínavé zápletky přišlo v čase 58:47. Kubinčák našel svým pasem Tomáše Káňu, a ten svým třetím gólem rozhodl o výhře Pirátů.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Na začátku utkání jsme měli dostatek příležitostí a odskočili jsme soupeři na 2:0. Pak si ale naši hráči asi začali myslet, že dnes vše půjde samo. Chomutov se zvednul a nedal nám nic zadarmo. V závěru nám uškodila hrubá nedisciplinovanost našich nejzkušenějších hráčů a zápas jsme prohráli.

Jaroslav Beck (Piráti Chomutov): Utkání pro nás bylo složité. Dvakrát jsme prohrávali o dva góly, a když se nám podařilo hru vyrovnat, srážela nás vyloučení. S tím do dalších zápasů musíme něco udělat. Výsledek samotný je pro nás povzbuzením. Jedině poctivá práce, agresivní přístup a nevzdání se za jakéhokoli stavu je cestou k záchraně extraligy v Chomutově.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 9.3.2013

Pirátská bárka zaútočí na KV Arenu