HC Energie Karlovy Vary

Mikuláš nadělil Závorkovi první nulu a tři body pro tým

HC Vítkovice Steel - HC Energie 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Teprve druhé venkovní vítězství v sezoně zaznamenali energetici na svátek svatého Mikuláše. Povzbuzeni úspěšnou domácí sérií podali na ledě Vítkovic velmi kvalitní výkon a třemi body opět navýšili svůj náskok na poslední Chomutov. Tomáš Micka a Jan Dresler vstřelili svůj první gól za Energii, Tomáš Závorka pochytal všech 28 střel a připsal si první nulu v sezoně.
Tipsport extraliga, 28. kolo, pá 6.12.2013
Vítkovice
Karlovy Vary
0:4
0:2, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 10. Zaťovič (Balán, Pohl), 17. Micka (Kytnár), 35. Dresler (Kytnar, Micka), 50. Vlach (TS). Rozhodčí: Hribik, Gofman – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 3884. Střely na branku: 28:32. Zblokované střely: 5:5. Hity: 16:11. Vhazování: 38:27. Průběh utkání: 0:4.
Vítkovice: Dolejš – Sloboda, Kovář, Kudělka, Pastor, Hruška M., Barinka, Bail – Huna, Roman, Svačina – Strapáč, Němec, Húževka – Káňa, Burger, Szturc – Kucsera, Valčák, Vandas
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rýgl, Drtina, Schusser, Gulaši, Dresler – Zaťovič, Balán, Pohl – Dlouhý, Vachovec, Hovorka – Koblasa, Vlach, Zucker – Kytnár, Hruška R., Micka

Komentář k utkání

Karlovarští hokejisté přijeli do Ostravy již s jednodenním předstihem, což napovídalo o tom, že chtějí naplno bodovat. Domácí Vítkovice chtěly naopak uspět před domácím publikem, které letos mockrát nepotěšily. Vozí totiž body především z venkovních kluzišť. Vstup do utkání napověděl, že bude k vidění opatrná bitva. Domácí hráči se snažili být aktivní, Energie však výborně bránila střední pásmo a nepouštěla soupeře do žádného tlaku. Sama naopak hrozila z nebezpečných protiútoků. První vážnější brejk měla na svědomí Balánova formace, místo kotouče ale skončil v brance hostující útočník. V dalším střídání se už ale elitní karlovarská formace prosadit dokázala. Výbornou práci opět odvedl Balán, který parádní přihrávkou vybídl svého kapitána Martina Zaťoviče, na kterého čekala poloprázdná branka. Domácí mohli vzápětí vyrovnat, přihrávku Káni však nikdo nepochopil a největší šance domácích v první třetině zůstala i proto nevyužita. A tak přišel trest. Další parádní protiútok hostí, kteří šli dokonce ve třech na jediného domácího obránce. Na konci akce stál nováček v dresu Energie Tomáš Micka a mohl se radovat z premiérové trefy v novém působišti. Do konce úvodního dějství se již nic zvláštního nestalo, i proto odjížděli do šaten spokojenější hosté.

Úvod druhého dějství napověděl, jakým směrem se bude zápas ubírat. Hosté se soustředili především na zadní vrátka a domácí měli s urputnou soupeřovou defenzivou značné problémy. Bojovalo se o každý metr ledu, především ve středním pásmu, kde kralovali svěřenci trenéra Mlejnka. Ani jindy produktivní formace Huna – Roman – Svačina nenašla na výbornou obranu hostí recept. Ostravanům nezbývalo, než hru přitvrdit. Místo šancí však přinesla důrazná hra vyloučení, a to na obou stranách. Ani jednomu týmu se však v početních výhodách nevedlo. Následně si vybral slabší okamžik mladý brankář domácích Dolejš. Nedokázal totiž, i přes dobrý výhled, chytit pumelici Jana Dreslera, která k překvapení všech skončila až v síti. Energie vytěžila z minima maximum a i po druhé siréně byla lepší a pohodovější atmosféra v hostující kabině.

Třetí třetina pokračovala ve stejném duchu, jako skončila ta druhá. Vítkovičtí se hnali dopředu a snažili se vsítit kontaktní branku, která by je mohla vrátit do utkání. Hostující obrana však odehrála bezchybné utkání a udělala pouze minimum chyb. Když už se nějaká chyba v jejich hře vyskytla, zaskočil opět výborný a pozorný brankář Závorka. Karlovarský celek hrál důrazně, avšak disciplinovaně a čistě. I přes optický tlak domácích nehráli svěřenci trenéra Oremuse ve třetí třetině ani jednu přesilovou hru. V dalším protiútoku hostí byl faulován Roman Vlach a rozhodčí nařídili bez váhání trestné střílení. Nejproduktivnější energetik si zkušeně počkal na pohyb brankáře a zasunul puk do jeho protipohybu. Do konce zápasu zbývalo ještě deset minut. Sami domácí hráči však vytušili, že zápas již nezvrátí. Závěrečný tlak navíc narušilo vyloučení útočníka Káni. Místo pokusu o vstřelení alespoň čestného úspěchu se museli domácí bránit. Hosté sehráli přesilovou hru velice zkušeně. Nikam nespěchali a snažili se držet puk v útočném pásmu. V úplném závěru ještě nebezpečně střílel ostravský křídelník Strapáč, po něm to zkoušel také kapitán Burger. Proti oběma pokusům však skvěle zasáhl Závorka a mohl si zaslouženě připsat do statistik vychytanou nulu. Více ho ale mohou těšit, pro karlovarský celek, velice důležité tři body. Nutno podotknout, že si je Energie odváží z vítkovické ČEZ arény zcela zaslouženě. Po celých šedesát minut totiž nepustila domácí hráče do vážnější gólové příležitosti. Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni domácí brankář Dolejš a hostující kapitán Martin Zaťovič.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Vítkovice Steel): Po dobrých výkonech venku nám domácí zápas zase nevyšel. Doma naše hra není dobrá, neumíme zopakovat výkony z venku, proto domácí zápasy prohráváme. Zase se dostáváme do situace, kdy tu ztrátu musíme dohnat venku.

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary): Z naší strany to byl nejpovedenější zápas venku v této sezoně. Měli jsme dobrý pohyb a speciálně jsme se připravovali na přesilové hry domácích, které se nám dařilo ubránit. Využívali jsme i gólové šance. Kluci perfektně splnili, co měli.

Související články

Preview k zápasu | čt 5.12.2013

Uspěje Energie na vítkovickém ledě?