HC Energie Karlovy Vary

Energie po třech letech zvítězila v Brně

HC Kometa Brno - HC Energie 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)
Po Venerových Pardubicích získala Energie skalp dalšího týmu pod vedením svého bývalého kouče. Proti výběru Vladimíra Kýhose se sice odmlčela karlovarská první formace, skórovat však dokázali jiní energetici, jmenovitě David Zucker, Tomáš Micka a Michal Vachovec. Energie v Brně zvítězila poprvé od prosince 2010 a udržela si čtyřbodovou ztrátu na předkolo play-off.
Tipsport extraliga, 39. kolo, pá 17.1.2014
Kometa Brno
Karlovy Vary
2:3
1:0, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 20. Němec (Káňa), 60. J. Svoboda (Káňa) – 28. Zucker (Kverka), 45. Micka (Dresler), 49. Vachovec (Micka). Rozhodčí: Radek Husička, Pavel Mikula – Marek Hlavatý, Rudolf Tošenovjan. Vyloučení: 4:6, navíc Balán (KVA) 10 min. za nesp. chování. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 7015. Střely na branku: 26:20. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
Kometa Brno: Čiliak – Hanzlík, Dujsík, Kempný, Kováčik (A), Žižka (C), Kuboš – J. Svoboda, Hruška (A), Novotný – Káňa, V. Němec, T. Svoboda – Burian, Zohorna, Dočekal – Wasserbauer, Koreis, Jenyš
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek (A), Rýgl, Drtina, Kubka, Gulaši (A), Dresler – Zaťovič (C), Balán, Pohl – Dlouhý, Vachovec, Hovorka – Kytnár, Kverka, Zucker – Micka, R. Hruška, Tomeček

Komentář k utkání

Karlovy Vary nezačaly v úvodním dějství vůbec špatně. Dlouhého nahození vyrazil Čiliak jen před sebe, kde mohl dorážet Hovorka, v poslední moment mu však puk utekl. Energie kousala dál, ale zapomněla na zadní vrátka. Do nich vpadl kanonýr Komety Tomáš Svoboda, který ranou z mezikruží trefil břevno Závorkovy svatyně.

Následně Čiliak zasahoval po střele Pohla a tím akce Varů prozatím skončily. Před Závorku se mnohem častěji začala tlačit Kometa a konkrétně Dočekal, jenž objel celou bránu a snažil se puk zasunout kolem přesunujícího se karlovarského gólmana. Povedlo se to jen z části, obrana hostů byla u brněnského útočníka v pravý moment. Už se zdálo, že se půjde do šaten za stavu 0:0, ale hosté vyrobili obrovskou chybu v rozehrávce. Tu vystihl jedenáct vteřin před koncem první periody Jan Káňa a přesným pasem našel před bránou stojícího Vojtěcha Němce. Centr druhé brněnské formace neměl problém dopravit puk do prázdné brány – 1:0.

Ve druhé periodě diváci sledovali poměrně neurovnaný hokej, který byl plný nepřesností. Hra se často kouskovala, diváci se tak rozhodně nemohli bavit pohledným hokejem. To více vyhovovalo Energii, která měla postupem času daleko více ze hry a neustále se tlačila před Čiliaka. Ten musel na začátku osmadvacáté minuty poprvé lovit puk ze své brány. Kverka krásně zpoza brány našel Davida Zuckera, jenž sám před slovenským brankářem zasunul kotouč bezpečně do klece – 1:1.

Poté o sobě začal dávat vědět autor dvou nedávných hattricků Petr Pohl. Nejprve jeho střelu z levého kruhu Čiliak vyrazil, o pár chvil později se na něj řítil od modré. V tomto minisouboji opět uspěl mladý brněnský brankář. Za zmínku v této třetině patří určitě šarvátka mezi Hovorkou a Kováčikem, který mstil nešetrný zákrok na Kempného. Nakonec se vše uklidnilo a do konce druhé části jsme další rušivý moment neviděli.

I ve třetí části hýřila aktivitou především Energie. Ta hrála výborně v obraně a ke každému hráči přistupovala hodně na těsno. Kometa se nemohla dostat do nějakého tlaku a kombinace. Vše dokázaly Vary narušovat a dokonce se ujaly vedení. Tomáš Micka si najel před brněnskou bránu a lehkou střelou zasunul puk mezi Čiliakovy betony – 1:2. Kometa poté dostala možnost hrát přesilovku, ale v jejím závěru potřetí inkasovala. Hanzlík se nedohodl za bránou s Čiliakem, puk se dostal na modrou a tam vypálil naprosto přesně Michal Vachovec - 1:3.

Brnu se vůbec nedařilo, největší šanci na kontaktní gól měli domácí při dvojnásobné početní výhodě, jenže i tu prohospodařili. Navíc mohl zvýšit Dresler, který se vrátil z trestné lavice a pádil sám na Čiliaka, ten jeho nájezd vyrazil lapačkou. Kometa přece jen dokázala korigovat, čtyřicet sekund před koncem v power-play snížil střelou přes obránce Jakub Svoboda - 2:3. Víc už ale modrobílá družina nestihla, Vary tak z posledních šesti zápasů venku, dokázaly počtvrté vyhrát.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (HC Kometa Brno): Věděli jsme, že Karlovy Vary hrají v poslední době venku velice dobře. Byly na nás dobře připravené, dohrávaly souboje, někdy i na hranici faulů. Rozhodly dvě nešťastné branky ve třetí třetině a špatně odehraná přesilovka. Soupeř bojoval a dělal pro výhru o něco víc, než my. Musíme se soustředit na další zápas venku.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Od začátku jsme chtěli hrát aktivně a soustředili se na to, abychom neudělali zbytečné chyby. Ta se bohužel stala na konci první třetiny. Pak jsme hru vyrovnali a myslím si, že jsme byli od poloviny utkání lepším mužstvem. Šťastných gólem jsme otočili výsledek na svou stranu. Klíčovým faktorem zápasu bylo výborně ubráněné dvojnásobní oslabení.

Související články

Ohlasy k zápasu | so 18.1.2014

Tomáš Micka: Bude to boj do posledního kola

Preview k zápasu | čt 16.1.2014

Prolomí Energie brněnské prokletí?