HC Energie Karlovy Vary

Energie na závěr základní části přejela Brno

ELH: HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Karlovarští hokejisté v 52. kole Tipsport extraligy porazili Brno 3:0, a základní část ukončili na dvanáctém místě se ziskem 66 bodů. V posledním kole si Tomáš Závorka připsal vychytanou nulu, o branky se postaralo trio Balán, Zaťovič, Vlach. Play-out startuje pro energetiky v úterý 11.3., kdy je čeká domácí duel s Chomutovem.
Tipsport extraliga, 52. kolo, pá 7.3.2014
Karlovy Vary
Kometa Brno
3:0
1:0, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 18. Balán (Zaťovič), 46. Zaťovič, 58. Vlach. Rozhodčí: Pešina, Turčan – Ondráček, Lhotský. Vyloučení: 4:8. Bez využití. Diváci: 1742. Střely na branku: 24:24. Zblokované střely: 4:11. Hity: 9:11. Vhazování: 41:25. Průběh utkání: 3:0.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rýgl, Gulaši, Kubka, Šmach, Dresler, Dvořák – Zaťovič, Balán, Pohl – Kytnár, Vlach, Micka – Dlouhý, Vachovec, Zucker – Koblas, Hruška, Tomeček
Kometa Brno: Trvaj – Hanzlík, Dlapa, Kempný, Dujsík, Žižka, Kuboš – Hruška, Čermák, Zohorna – Káňa, Němec, Svoboda – Burian, Koreis, Novotný – Mrázek, Raška, Vondráček – Wasserbauer

Komentář k utkání

Páteční podvečer se nesl ve znamení posledního kola základní části Tipsport extraligy, do lázeňského města na západě Čech zavítala brněnská Kometa. Karlovarští si v případě výhry nad Brnem, a při prohře Kladna, mohli zajistit nejhůře dvanáctou pozici v tabulce, a nemuseli by se tak obávat následné baráže.

První dějství začalo poměrně zvolna, ani jeden tým si nevytvářel výraznější šance. Domácí si na tu první museli počkat až do šesté minuty, kdy se po Gulašiho střele snažili před Trvajem dorážet Zucker s Vachovcem. Ani jeden ale nedokázal překonat pozorného brankáře hostí. K vidění bylo také dost přesilových her, hned tři na straně domácích. Vesměs se jim ale nedařilo udržet v útočném pásmu, Kometa obětavě bránila, a často se tak osvobozovala. Občas se ale energetici přes brněnskou obranu dostali, největší šanci si vytvořil svým průnikem Roman Vlach. Ani jemu se ale nepovedlo procpat kotouč do Trvajovy svatyně, a skóre se tak stále neměnilo. Na ledě byla hodně aktivní karlovarská čtvrtá formace, Zucker a Vachovec nadělali Brňanům hodně práce. Tu největší, a hlavně rozhodující ale přinesla první lajna Energie. V rychlém protiútoku našel Zaťovič před bránou nikým nehlídaného Stanislava Balána, který neměl se zakončením žádný problém. Po této gólové situace už se nic vážného nestalo, a do šaten se tak šlo za jednobrankového náskoku domácích.

Ve druhé periodě byli zpočátku aktivnější rozhodně domácí. Po pár vteřinách se do samostatného úniku protáhl Petr Pohl, střelou mezi betony si na Trvaje ale nepřišel. Hra se podobala té v první třetině. Dostatek šancí na skórování pro oba celky, avšak ani jeden se nedokázal prosadit. Své první početní výhody si užili také hosté, avšak ne moc dlouho. Michal Kempný během jednoho střídání dvakrát fauloval a obdržel čtyřminutový trest. Karlovarským se ale přesilovky v tomto zápase vůbec nedařily, nedokázali si vytvořit trvalejší tlak. První velká šance Komety ve druhé třetině přišla až těsně před sirénou, střelu Štěpána Novotného z mezikruží ale zlikvidoval Závorka.

Začátek třetí částí byl poněkud vlažnějším, hráčům trvalo dostat se do potřebného tempa o něco déle. Skóre se mohlo měnit v 43. minutě, z obrovského závaru před Trvajem ale domácí gól nevytěžili. Stav zápasu se ale změnil o pár minutek později. Krásné sólo přes celé hřiště zakončil střelou k tyčce kapitán Energie Martin Zaťovič, a domácí tak rázem vedli o dvě branky. Kometa se dále snažila, snížit mohla při přesilové hra, avšak o tu se připravila sama svou nedisciplinovaností. Hostům se hra už příliš nedařila, jejich snahu o vyrovnání navíc přerušilo Čermákovo dvouminutové vyloučení. Brněnští si dvě minuty před koncem zápasu vzali oddechový čas, následně se pokusili bez brankáře. Ta se jim ale nepovedla a výhru domácích pečetil gólem do prázdné brány Roman Vlach. Díky výhře Chomutova nad Kladnem se navíc domácí nemuseli obávat zápasů o udržení, a můžou si tak závěr letošní sezony v klidu užít.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Chtěl bych soupeři pogratulovat k postupu do play off. Nás těší, že s takhle kvalitním soupeřem jsme v sezoně uhráli sedm bodů. Je potřeba si 7. březen hluboko zapsat, protože, tak jak jsme sezonu začali, jak ročník do poloviny soutěže probíhal, si myslím, že záchrana soutěže před samotným play-out je úspěchem. Samozřejmě nás velmi mrzí, že když jsme si slovy klasika klekli k prameni, tak jsme padali žízní, směrem do předkola play off. Chtěl bych všem hráčům a celému realizačnímu týmu v čele s brankářem Závorkou poděkovat za tuto sezonu, i za to, jak v lednu zvedli nakonec mezi fanoušky euforickou vlnu o šanci hrát play off.

Martin Pešout (HC Kometa Brno): Na domácích bylo znát, že po předchozí vysoké prohře na Slávii začali pozorně bránit. My jsme v první třetině udělali nesmyslnou chybu, když jsme je poslali do šance a dostali jsme gól. Od druhé třetiny jsme naráželi na domácí zeď a nedokázali jsme si s tím poradit. Když jsme se přece jenom do šancí dostali, tak jsme netrefili branku nebo nás vychytal pozorný Závorka. Náš zmar vyvrcholil při druhé brance, když nám Zaťovič dal druhou lacinou branku. Chtěl bych domácím pogratulovat k záchraně.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 6.3.2014

Před play-out poměří Energie síly s Kometou