HC Energie Karlovy Vary

Litvínovský stadion zůstal energetikům nedobytný

HC VERVA Litvínov - HC Energie 5:1 (4:0, 1:0, 0:1)
Ani na třetí letošní pokus se energetikům nepodařilo zvítězit na stadionu Ivana Hlinky, který pro ně tak zůstává už dva roky nedobytný. O osudu utkání play-out rozhodl špatný začátek Západočechů, kteří v první periodě inkasovali hned čtyřikrát. Jedinou branku Energie, oslabenou o hráče bojující v play-off MHL, vstřelil Stanislav Balán.
Tipsport extraliga, OUT2, pá 14.3.2014
Litvínov
Karlovy Vary
5:1
4:0, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 12. Hanzl (Posmyk, Ručinský), 15. Majdan (Jurčík, Pavlík), 16. Lukeš (Hübl), 18. Hanzl (Martynek, Ručinský), 23. Trávníček (Pavlík, Chaloupka) – 46. Balán (Pohl). Rozhodčí: Homola, Polák – Hejl, Kajínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 826. Střely na branku: 32:21. Zblokované střely: 7:5. Hity: 8:4. Vhazování: 37:18. Průběh utkání: 5:0, 5:1.
Litvínov: Francouz – Stříteský, Zeman, Gula, Pavlík, Posmyk, Chaloupka – Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Ručinský – Majdan, Jurčík, Trávníček
Karlovy Vary: Řehoř – Rýgl, Bičánek, Kubka, Gulaši, Dresler, Šmach – Pohl, Balán, Zaťovič – Buc, Roman Vlach, Kytnár – Zucker, R. Hruška, R. Dlouhý

Komentář k utkání

Karlovarští hokejisté zavítali v páteční podvečer na led Litvínova ke druhému kolu skupiny o udržení. Kvůli dopravní zácpě dorazili na stadion se zpožděním a zápas oproti původním předpokladům začal asi o 15 minut později. A možná i to se podepsalo na výkonu hostů. Od úvodních minut se energetikům utkání totiž nedařilo, Litvínov hru jasně řídil a diktoval její tempo. První vážnější situace přišla po Majdanově ráně, ten však nastřelil pouze tyč Řehořovy brány. Poté už se ale začali Litvínovští trefovat jako na běžícím páse.

První branku zápasu vsítil po pěkné individuální akci Robin Hanzl. Netrvalo to moc dlouho a puk se v síti za Řehořem třepotal znovu, svou první branku v této sezoně vstřelil Juraj Majdan. Čtyřiačtyřicet vteřin stačilo Vervě na vstřelení dalšího gólu. František Lukeš vyslal na bránu nenápadnou střelu, která však pronikla mezi obránci až za záda bezmocného Řehoře. Ani tím ale trápení Energie neskončilo. Po nevýrazné střele se puk odrazil na hůl Robina Hanzla, který stál nikým nehlídán u levé tyče, a pohotově tak zasunul kotouč do brány. První třetina tedy skončila čtyřbrankovým přídělem Vervy.

Druhá perioda začala zcela stejně, jako ta první. Velký nápor Litvínova, následně i gólová situace. Milan Řehoř neudržel střelu od modré čáry a Michal Trávníček kotouč pohotově doklepl za brankáře hostí. Energetici se dále museli bránit a přišly další krušné chvíle. Dva fauly po sobě poslaly hosty do tří, avšak domácím se nápor v branku proměnit nepodařilo. Zbytek prostřední části už nepřinesl výraznější šance. Domácí po většinu času drželi kotouč na svých holích, energetici se do útoku dostávali jen sporadicky. Po čtyřiceti minutách hry tedy svítilo na ukazateli skóre jasně příznivější pro domácí bojovníky.

Letošní nejvyšší návštěva play-out, 826 diváků, přihlížela i ve třetí třetině nepříliš pohlednému hokeji. I přesto ale těchto několik nadšenců, doplněných o několik desítek karlovarských fanoušků, vidělo další branku, tentokrát v domácí síti. Petr Pohl nabil Stanislavu Balánovi, který svou přesnou střelou překazil Francouzovi radost z možného čistého konta. Po této brance se obraz hry trochu změnil. Domácí už se soustředili spíše na obranu, a iniciativu tak převzali hosté z Karlových Varů. Žádný velký nápor ale nepřišel, na řadu se totiž dostalo oslabení Energie. Na domácích ale nebyla vidět nijak velká aktivita, na pětibrankový náskok se jim odskočit nepodařilo. Poslední desetiminutovka patřila zejména brankářům. Jak Milan Řehoř, tak Pavel Francouz předváděli fantastické zákroky a chytili vše, co se kolem nich byť i jen mihlo. Ke konci zápasu se ještě nechal vyloučit Pavlík, a Karlovarští tak mohli alespoň zkorigovat skóre, avšak ani oni už se nedokázali prosadit, a z Litvínova si tak odvezli nepopulárního bůra.

Další zápas čeká Karlovy Vary v neděli 16. března, na ledě KV Areny přivítají od půl čtvrté kladenské Rytíře.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava st. (HC VERVA Litvínov): První třetina byla ovlivněná tím, že Karlovy Vary přijely na utkání pozdě. Zdržely se na cestě a do utkání šly bez rozbruslení, což hrálo do karet spíše nám. Poté se hrál pohledný bezkontaktní hokej, líbivý pro diváky.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Utkání ovlivnila druhá desetiminutovka první třetiny, kdy domácí vstřelili čtyři branky. Od druhé třetiny se naši hráči snažili odehrát utkání se ctí, což se povedlo. Nicméně soupeř byl dnes lepší a body si zaslouží.

Související články