HC Energie Karlovy Vary

Energie se doma rozloučila porážkou

HC Energie - HC VERVA Litvínov 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Rozlučka s domácím prostředím hokejistům A-týmu nevyšla podle představ. Jejich rival z podkrušnohoří si v průběhu celého utkání play-out udržoval větší aktivitu a zatlačit jej nedokázala ani mladá krev juniorů v sestavě Energie.
Tipsport extraliga, OUT5, pá 21.3.2014
Karlovy Vary
Litvínov
0:3
0:0, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 36. Hübl (Lukeš, Jánský), 45. Majdan (Laš, Jurčík), 50. Jánský (Hübl). Rozhodčí: Horák, Pavlovič – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 789. Střely na branku: 22:29. Průběh utkání: 0:3.
Karlovy Vary: Závorka (od 31. Honzík) – Gulaši, Kubka, Šmach, Dresler, Kvapil, Rýgl, Dvořák – Zaťovič, Vlach, Pohl – Kytnár, Vachovec, Tomeček – Flek, Buc, Koblasa – Gorčík, Zadražil, Csamango.
Litvínov: Nechvátal – Stříteský, Gula, Pavlík, Posmyk, Chaloupka, Kokeš – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Piroš, Martynek – Laš, Jurčík, Majdan

Komentář k utkání

Předposlední utkání play-out už do pořadí nadstavbové skupiny promluvit nemohlo, a trenér Mlejnek tak do sestavy mohl zařadit hned několik členů juniorského týmu, kterým v týdnu skončila sezona v MHL. Zápasovou premiéru v ELH si odbyli brankář David Honzík a útočníci Sebastián Gorčík a Matěj Zadražil. Svou tenkou sbírku startů dostali šanci rozšířit i Tomáš Dvořák a Štěpán Csamango.

V opticky vyrovnané úvodní třetině se do první gólové příležitosti dostali hosté v přesilové hře, kterou jim po minutě nabídl domácí Vachovec. Energetici v oslabení propadli na modré a mohli být rádi, že Jurčík v bleskové situaci dva na jednoho trefil pouze přesouvajícího se Závorku. Gólman Patrik Nechvátal na druhé straně byl poprvé ve výrazném ohrožení na konci 5. minuty, kdy pouze za pomoci nedovoleného zákroku zabránil Koblasovi v bekhendové střele do odkryté klece. V přesilové hře zaváněla gólem nahrávka Vachovce od bočního mantinelu, na kterou si však do brankoviště Kytnár i Tomeček sjeli příliš pozdě. Už v plném počtu hráčů na obou stranách v 10. minutě přebruslil domácí obranu Hübl, svůj únik po křídle však zakončil jen přízemní střelou, se kterou si Závorka poradil. V nepříliš atraktivním průběhu první periody už pak zaujal jen projektil Martynka z mezikruží, který domácí jednička obtížným zákrokem vyrazila nad břevno.

Ve 25. minutě šel na trestnou lavici domácí Milan Kytnár a gólman Energie v oslabení čelil hned několika nebezpečným střelám. Například Laš od modré minul tyčku jen o centimetry. Štěstí stálo na straně domácích i v minutě 29., kdy Posmykovu střelu od modré osamocený Trávníček dorazil jen do boční síťky. O pár sekund později na trestnou lavici usedl litvínovský Gula a v přesilové hře před Romanem Vlachem stojícím v pravém kruhu zívala prázdná branka. Jeden z nejlepších střelců sezony však tentokrát namířil pouze do přesouvajícího se Nechvátala. Z první branky se tak přece jen radovali hosté. Davida Honzíka, který v polovině třetiny vystřídal pozorného Závorku, z mezikruží překvapil Viktor Hübl, a stal se tak prvním mužem, který domácího mladíka v jeho začínající extraligové kariéře překonal. Domácí se pak nedostali do tempa ani při vyloučení Trávníčka, a druhou třetinu tak prohráli 0:1.

I třetí dvacetiminutovku odstartovalo brzké vyloučení domácích. Gulašiho podražení sice Litvínov nepotrestal, ale při hře 5 na 5 už hosté ze své aktivity těžili. Po rychlém protiútoku se opět ujala rána z mezikruží, tentokrát v podání Juraje Majdana. Po dalších pěti minutách hry už bylo o vítězi rozhodnuto. Martin Zaťovič nejprve v gólové akci minul a Peter Jánský na startu 50. minuty vstřelil už třetí branku hostů. Utkání už se pak spíše dohrávalo bez větších šancí. Dávku smůly si vybrali trenér hostů Rulík a domácí obránce Gulaši, které ve dvou rozdílných situacích zasáhl kotouč do obličeje. Oba se se zásahem vyrovnali statečně a bez krvavých stop. V pohodě hrající Litvínovští pak tříbrankové vedení uhájili až do závěrečné sirény, a nedopřáli tak energetikům vítěznou rozlučku s KV Arenou.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Litvínov má na soupisce spoustu šikovných hráčů, kteří si tyto zápasy s bezkontaktním hokejem užívají. My jsme měli málo šancí a když už, tak jsme netrefili prázdnou branku. Pozitivem zápasu bylo, že jsme vyzkoušeli hodně mladých kluků a mohli si o nich udělat určitý obrázek. Máme k tomu ještě jeden zápas, po kterém skončí sezona.

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): Pokračovali jsme tu v předešlých výkonech z play-out, zápas jsme odehráli s méně hráči ve vyšším tempu. Myslím, že zápas byl vyrovnaný, i domácí měli šance. Nám výborně zachytal Patrik Nechvátal, který eliminoval všechny šance soupeře. Bylo vidět, že hrajeme v pohodě, na hráče není žádný tlak, a ti si tak na ledě více dovolí.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 20.3.2014

K poslednímu domácímu zápasu přijíždí Verva