HC Energie Karlovy Vary

Starší dorostenci zahájili play-off vítězně

SD: Piráti Chomutov - HC Energie Karlovy Vary 1:2 sn. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Energetici vstoupili do play-off soubojem s Chomutovem vítězně. Hra se od začátku zápasu stupňovala a zrychlovala. K vidění bylo čím dál, tím více šancí. Avšak góly padaly pouze ve druhé třetině, ve které se dokázali hráči obou týmů jednou prosadit. Vyrovnané skóre už poté zůstalo, a když nerozhodlo ani prodloužení, přišly na řadu samostatné nájezdy. V těch nakonec rozhodl o vítězství hostů Martin Osmík (na snímku). V sérii na dva vítězné zápasy vedou energetici 1:0. Druhý zápas je na programu ve čtvrtek od 18:00 v KV Areně.
Extraliga staršího dorostu, OF1, út 11.3.2014
Chomutov
Karlovy Vary
1:2sn
0:0, 1:1, 0:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 28. D. Kaše (Veselý) – 39. Krliš (Soudský), rozh. náj. Osmík. Rozhodčí: Knapík – Mašek, Votrubec. Vyloučení: 7:6, navíc Wágner (CHM) 10 min. Bez využití. Diváci: 120. Průběh utkání: 1:0, 1:1.
Chomutov: Lukeš – O. Dvořák, Páleník, Hlaváček, Hierman, D. Novák, Kozák – Lyszczarczyk, A. Macháček, J. Dimitrov, P. Macháček, Rohla, Veselý, Toman, D. Kaše, Wágner, Strunz
Karlovy Vary: Frček – Vodička, Bahounek, Adam, Soudský, Rulík, Binias – Hubáček, Osmík, Nguyen, Janata, Trapl, Svoboda, Čejka, Krliš, Rubeš, M. Dimitrov

Komentář k utkání

Úvod utkání se nesl v duchu play-off - tedy hlavně neinkasovat. Přesto se v úvodní pětiminutovce dostali do zakončení domácí Rohla a po pěkné kombinaci hostující Rubeš. Gólmani se však zaskočit nenechali. Skóre nezměnila ani první přesilovka střetnutí, kterou hráli od poloviny deváté minuty Piráti, avšak jen těžko se dostávali ke střelám.

Na sklonku 12. minuty zahrozil agilní Rubeš, jehož rána z dobré pozice zahučela jen do Lukešovy připravené lapačky. Spoustu vzruchu na obou stranách přinesla závěrečná tříminutovka prvního dějství. Vše odstartovalo vyloučení karlovarského Svobody v čase 17:27.

Krátce po něm ujížděl ve vlastním oslabení Krliš, jemuž Petr Macháček znemožnil přesné zakončení jen za cenu faulu. Ve hře čtyři na čtyři předvedl gólman Frček neuvěřitelný zákrok. Puk se totiž odrazil po střele ze strany před úplně odkrytou branku Energie, na kterou mířil nikým neatakovaný David Kaše. Kotouč však netrefil úplně ideálně. Frček se dokázal ještě otočit, máchnout lapačkou a puk v ní ukrýt. Zkazil tak radost nejen domácím hráčům, ale i fanouškům, kteří už zvedali ruce nad hlavu.

Jenže to ještě nebylo všechno. V čase 18:41 putoval za katr druhý domácí hráč v rychlém sledu a Energie měla k dispozici 61 vteřin trvající početní výhodu čtyři na tři, která se později mohla změnit v přesilovku pět na tři. Jenže přesně minutu před koncem třetiny nařídil hlavní rozhodčí trestné střílení proti Karlovým Varům po faulu na unikajícího Veselého. Člen reprezentační osmnáctky však na Frčka nevyzrál, tudíž se poprvé do kabin šlo za bezgólového stavu.

Domácí vstupovali do prostředního dějství v oslabení, které si v úvodu této dvacetiminutovky několikrát zopakovali a devět vteřin dokonce hráli jen ve třech. Ovšem i v oslabení hrozili spíše Piráti. Veselý však branku netrefil, Strunzův pokus se překulil přes Frčkovu lapačku do bezpečí pro Energii. Hosté se v přesilovkách prezentovali zejména pokusy od modré čáry, při nichž clonili před brankou. Lukeš ale vše pochytal, i když v některých momentech toho moc neviděl.

Na sklonku 26. minuty ujížděli Veselý s Tomanem na jediného obránce, ale druhý jmenovaný se i kvůli faulu k zakončení nedostal. Následovala hra čtyř proti čtyřem, v níž nejprve pláchl domácí obraně Krliš, ale Lukeše nepřekonal. V čase 27:01 už se ale skóre poprvé měnilo, když David Kaše přesnou střelou zužitkoval přihrávku Veselého - 1:0.

Inkasovaný gól aktivitu Energie přece jen trochu utlumil, ovšem domácí Veselý ani Wágner si na Frčka nepřišli. Za hosty odpověděli Vodička s Biniasem, po jehož nahození od modré se Lukeš raději ohlédl, zda mu puk nepropadl do brankoviště nebo přímo do branky. V závěru třetiny držely Karlovy Vary pásmo i díky sérii zakázaných uvolnění Pirátů. Soudský našel jen lapačku Lukeše, kterého o pár vteřin později už překonal Václav Krliš, jenž v čase 38:18 trefou nad Lukešovo rameno vyrovnal a potvrdil střeleckou formu z dlouhodobé části - 1:1. Ve druhé přestávce tak byl stav stále nerozhodný, i když se skóre na každé straně posunulo.

Ve 43. minutě mohla Energie vést, jenže Trapl v situaci dva na jednoho netrefil Janatovu přihrávku. Za tři minuty měl David Kaše puk na holi mezi kruhy, ale ten mu v rozhodující chvíli sjel z čepele a domácí útočník ani nevystřelil. Poté měli Piráti k dispozici dvě přesilové hry, ale Frček si s pokusy Wágnera i Hiermana poradil. V 51. minutě se síly na ledě vyrovnali poté, co Hierman zastavil přečíslení Energie dva na jednoho nedovoleným zákrokem.

Po návratu Trapla z trestné lavice hráli hosté v pěti proti čtyřem a zkoušeli strhnout vedení na svou stranu. Osmíkova teč, ani Rubešova rána z mezikruží však vedení pro Západočechy neznamenaly. Neprosadil se ani Petr Macháček, který v úvodu 57. minuty sám před Frčkem neuspěl. To byla poslední vážnější šance normální hrací na obou stranách, duel tak dospěl do prodloužení.

V úvodu nastavení to individuálně zkusili Rubeš a Vodička. První jmenovaný však nevystřelil a zpětnou přihrávkou nikoho ze spoluhráčů nenašel, se střelou druhého si pak Lukeš nadvakrát poradil. Těsně před koncem 65. minuty mohl zápas ukončit Lyszczarczyk, jeho rána však jen zazvonila o tyč. Hned z protiútoku jeden z obránců Pirátů včas zablokoval hokejku Janatovi, který by zakončoval do prázdné chomutovské branky.

V polovině 67. minuty minul z dobré pozice Dvořák, pár vteřin před vypršením prodloužení mířil Veselý jen do betonů Frčka. Došlo tak až na nájezdy. Jediný Martin Osmík v páté sérii proměnil, díky čemuž se Energie ujala v sérii vedení 1:0 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Pavel Inemann (Piráti Chomutov): Těžko se mi hledají slova, protože si myslím, že dvě třetiny jsme byli lepší. Bohužel jsem nezúročili šance, které jsem si hlavně ve třetí třetině vypracovali. Hráči si musí uvědomit, že v play-off se musí víc tlačit do brány, pokud chtějí dát gól. V prodloužení jsme trefili tyč, nájezdy už jsou vabank. Podle mého vyhrál tentokrát šťastnější tým.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Diváci viděli klasický zápas play-off se vším všudy. Hrálo se ve vysokém tempu a s velkou intenzitou. Naši kluci pracovali na hranici svých možností, díky čemuž jsme eliminovali velkou ofenzivní sílu domácích. Vyzdvihnout musím výkon brankáře Frčka, jehož zákrok v první třetině byl spektakulární. Říkali jsme hráčům, že v Kanadě by ho opakovali minimálně týden v televizi. Každopádně jsme spokojení, i když si uvědomujeme, že jde jen o dílčí úspěch proti velmi kvalitnímu soupeři. Myslím, že série může být ještě hodně dlouhá.