HC Energie Karlovy Vary

Energie podlehla i Vítkovicím a klesla na osmou příčku

K a r l o v y V a r y - Již v pátém zápase v řadě nevybojovaly Karlovy Vary plný počet bodů. Přemožitelem se jim tentokát stali hokejisté Vítkovic. Severomoravané udělili Energii v první třetině lekci z produktivity. Pouhé dvě vážné šance jim totiž stačily na vstřelení dvou branek. Dramatický závěr ještě zařídil František Ptáček, který tři minuty před koncem snížil na rozdíl jediné branky, ale zvrat již domácí nepřipustili. Karlovy Vary podlehly Vítkovicím 2:3, po třetinách 0:2; 1:0; 1:1 a klesly na osmou příčku.
Tipsport Extraliga, 22. kolo, pá 14.11.2003
Vítkovice
Karlovy Vary
3:2
2:0; 0:1; 1:1
Branky: 2. Turek (Olesz, I.Padělek), 15. Hubáček (Burger, Seman), 44. Burger (Kaděra, Hubáček) - 25. Petr Kumstát (Skuhravý), 57. Ptáček (Alinč).
Rozhodčí: Jebavý - Pácal, Pospíšil. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 3084.
Vítkovice: Pinc - Seman, Černošek, Kowalczyk, Rimmel, Ficenc, Zápotočný, Chmelíř, Pavel Kumstát - Kaděra, Burger, Hubáček - I. Padělek, Turek, Olesz - Irgl, J. Štefanka, Míka - Hulva, M.Tomášek.
Karlovy Vary: Franěk - Ptáček, Krajíček, Bauer, Rodin, Vantroba, Galvas - Tvrdík, Alinč, Petr Kumstát - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický (22. Bednařík) - Netík, Lipianský, Košťál - V. Polák, Bacul, Kraus.

Komentář k utkání

Utkání důležité pro oba týmy z důvodu boje o elitní osmičku začalo zostra. Hráči hostujících Karlových Varů se nestihli ani pořádně rozhlédnout a už prohrávali. Na konci 2. minuty totiž mladíček Olesz našel přesně zpoza branky ex-budějovického Turka a ten se v první vážné šanci nemýlil. Rychlý gól energetiky na lopatky nepoložil, naopak. Začali vytvářet ve vítkovickém obranném pásmu střelecké manévry, ale v cestě stál muž s maskou – Marek Pinc, „nechtěné dítko“ v Litvínově a dočasná jednička v brance Vítkovic. Hosté se doslova předháněli v útočných akcích, ale v nadějných pozicích neuspěli Petr Kumstát, Skuhravý ani Netík, zatímco Petr Franěk na druhé straně potřeboval pro zahřátí vlastní rozcvičku.

Ovšem hned při prvním vyloučení na straně hostů zasadili domácí další úder. V polovině 15. minuty se mezi kruhy ocitl Hubáček a prakticky druhá šance Vítkovic skončila druhým gólem. A tak si Vítkovičtí konec úvodního dějství v pohodě pohlídali a Karlovarští mohli o přestávce přemýšlet, jak odčarovat Pincovo kouzlo v dalším průběhu zápasu.

I do druhé části hry proto nastoupili Západočeši aktivněji, ale málem je potrestal Hubáček, jehož pokus se otřel o tyč Fraňkovy branky. Nakonec však byl recept na Pince nalezen. Obrana dala dost prostoru k dorážce, kterou se v 25. minutě prosadil Petr Kumstát a snížil na 2:1. Pohledný hokej pokračoval a snaha Energie o vyrovnávací branku rezultovala v téměř půlminutovou výhodu dvou můžu v poli, tak však zůstala nevyužita a neurodilo se ani v pokračující klasické přesilové hře, ve které měl gólové příležitosti na holi důrazný Skuhravý. Ke konci třetiny se pokoušel prosadit vítkovický Štefanka, ale zblízka neuspěl, stejně jako těsně před druhou sirénou znovu Skuhravý. Těsný stav i herní projev však dávaly hostům do třetí třetiny naději na vyrovnání.

V ní ale po krátké hluché pasáži srazil karlovarské akcie překvapivou trefou Burger. Ve 44. minutě vyslal puk zpoza obránce přesně do horního rohu Fraňkovy klece a hlavní arbitr Jebavý mohl po konzultaci s videorozhodčím jen potvrdit stav 3:1. Nabuzení domácí chtěli definitivně rozhodnout vzápětí, ale Franěk zlikvidoval akci Kaděry i Černoška a vytvořil svým spoluhráčům půdu pro zdramatizování zápasu. Když se v 53. minutě trefil Štefanka při čtyřech hráčích na obou stranách jen do břevna, dodal náboj závěru utkání obránce Ptáček, jenž po mazaném uvolnění od Alinče poslal puk mezi Pincovy betony.

Tři minuty před koncem to bylo opět jen o gól a v čase 58:51 zůstal na střídačce sedět Franěk, za něhož naskočil šestý hráč. V powerplay Karlovarští drželi pásmo, Pince však nepřekonali a na poslední půlminutu se musel Franěk vrátit zpět na své místo. Přesto se málem stal spasitelem svých barev aktivní Petr Kumstát, který pár sekund před naplněním šedesáti minut jen těsně minul. Šťastnější Vítkovice se tak především zásluhou Marka Pince mohly radovat z plného bodového zisku a předstižení soupeře v tabulce díky lepšímu skóre.

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil (Vítkovice): Náš výkon nebyl optimální, ale máme hodně důležité body a to je rozhodující. V první třetině jsme nebyli určitě lepší, ale díky výbornému Pincovi jsme ji vyhráli 2:0. To platí i pro celý zápas. Hraje se na góly a my dali o jeden více.

Miloslav Hořava (Karlovy Vary): Byl to zápas s mnoha šancemi na obou stranách. V první třetině jich měly více Vítkovice, ve druhé části my, ale vzhledem k tomu, že jsme dnes své příležitosti proměňovali těžko, zůstali jsme bez bodu.

Související články

Rozhovor | so 15.11.2003

S bráchou jsme se neprovokovali