HC Energie Karlovy Vary

Výsledek zápasu určilo sedm minut třetí třetiny

V i t k o v i c e - Necelých sedm minut rozhodlo o osudu utkání v ostravské hale Sareza. Až do 46. minuty utkání držely hostující Karlovy Vary nerozhodný výsledek. Vše změnil čas 46:16 v němž započal svůj hattrick útočník Zbyněk Irgl a, jelikož se k němu brankou připojil i Ivan Padělek, svítil na tabuly jen několik vtěřin před koncem zápasu hrozivý stav 5:1. Zásluhou Františka Ptáčka již Energie jen korigovala na konečných 5:2, třetiny 0:0, 1:1, 4:1.
Tipsport Extraliga, 48. kolo, út 17.2.2004
Vítkovice
Karlovy Vary
5:2
0:0; 1:1; 4:1
Branky: 21. Míka (Burger), 47. Irgl, 49. Irgl, 50. I.Padělek (Zápotočný), 53. Irgl (Pavel Kumstát) - 36. Vantroba (Ptáček), 60. Ptáček (Alinč).
Rozhodčí: Minář, Turčan - Čech, Machálek. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 3887.
Vítkovice: Pinc - Jurečka, Černošek - Seman, Zápotočný - Rimmel, Pa.Kumstát - Chmelíř, Ficenc - Míka, Burger, Krayzel - Padělek, Turek, Hubáček - Irgl, Štefanka, Tomášek - Köhler, Hulva, Olesz.
Karlovy Vary: Barta - Kudrna, Ptáček - Galvas, Vantroba - Bauer, Rodin - Hájek, Křivoň - Pe.Kumstát, Skuhravý, Kraus - Bednařík, Lipianský, Netík - Němčický, Alinč, Jantovský - Košťál, Polák, Jaroš.

Komentář k utkání

Důležitost utkání si oba manšafty velmi dobře uvědomovaly, čemuž nasvědčil i vývoj prvních minut. Opatrnou oťukávanou ukončila až v sedmé minutě blesková akce Turka a Irgla při níž se poprvé v zápase výborným zákrokem prezentoval Libor Barta. Na konci osmé minuty dostala Energie možnost přesilové hry, jenomže příliš se nevedlo. Šance přišly až v samém závěru, ale Marku Pincovi pomohlo štěstí. To domácí Vítkovice si při vyloučení Rodina šance vypracovaly od samého začátku a Luděk Krayzel nastřelil dokonce tyčku! Střelecká smůla domácích pokračovala i při vyloučení Netíka. Burger netrefil dokonce prázdnou branku. Po skončení přesilové hry se konečně dostali ke slovu hosté. Lehká střela Vojtěcha Poláka málem skončila v domácí brance, ale štěstí stálo opět při domácím gólmanovi, stejně tak po tvrdé střele Tomáše Netíka. Když pak netrefil před koncem třetiny v přesilové hře Seman od modré čáry odkrytou branku, zůstala první třetina bez branek.

Bleskurychlý nástup do prostředního dějství přinesla domácím dohrávaná přesilová hra. Po přihrávce Burgera se štěstím propasíroval v leže puk do branky Petr Míka - 0:1. Domácí pokračovali v mohutné ofenzívě k čemuž jim dopomáhaly vyloučení karlovarských hráčů. V těchto fázích hry mocně držel Energetiky nad vodou Libor Barta. Ten si fantasticky poradil se střelami Krayzela, Jurečky, Rimmela i Irgla. Navíc přispělo i štěstí, kdy odkrytou branku netrefil Burger a Jurečka. Snad první velká šance Karlových Varů v prostředním dějství znamenala vyrovnávací branku. Miroslav Vantroba se ve 36. minutě po návratu z trestné lavice bleskurychle zapojil do přečíslení 3 na 1 a po přihrávce Františka Ptáčka situaci sám zakončil - 1:1. Brankou povzbuzená Energie se dostala do náporu i šancí, ale branky je jí nedostalo.

Slibně rozehrané utkání ztratila Energie během necelých sedmi minut. Kanonádu jakoby odstartoval nepovedený nájezd Jakuba Krause na Marka Pince. Jen o minutu a půl později unikl po pravém křídle Zbyněk Irgl a započal tak svůj hattrick - 1:2. Hned při dalším střídání unikl po pravém křídle Zbyněk Irgl podruhé a ani tentokrát se nemýlil - 1:3. Přímo šokovaná a naprosto rozvrácená karlovarská obrana doslova volala po snadné kořisti. Tou nemohl pohrdnout Ivan Padělek, který vtrhl do pásma až před branku, položil si Libora Bartu a blafákem zakončil - 1:4. Se čtvrtou brankou odešla i naděje hostů na možný bodový zisk. Navíc z protiútoku opět zvyšoval Zbyněk Irgl - 1:5! A nemuselo zůstat jen u pěti branek. Luděk Krayzel mohl sám vstříc prázdné brance zvýšit na hrozivý pětibrankový rozdíl, jenomže nezpracoval skákavý puk. Když už se zdálo, že se utkání jen v poklidu dohraje. Zmírnil 14 vteřin před koncem prohru Energie František Ptáček. Střela švihem zaplachtila Pincovi přes krytý výhled až do sítě - 2:5.

Karlovy Vary ztratily během sedmi minut slibně rozehraný zápas a nedokázaly tak využít zaváhání Kladna ve Zlíně. Bodová ztráta stále zůstává čtyřbodová a šance na postup do vyřazovacích bojů opět o trochu klesla.

Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (Vítkovice): "Cesta k vítězství byla složitá. Soupeř se zaměřil prakticky jen na obranu, hrál do těla a bylo těžké se prosadit, obzvláště když mu dobře zachytal gólman. Vary neměly moc šancí a gól daly po naší chybě. Napadalo nám to tam až ve třetí třetině, kdy už jsme se začali bát o výsledek. Bylo to výjimečné představení Zbyňka Irgla, ale pochvalu samozřejmě zaslouží celé mužstvo."