HC Energie Karlovy Vary

Vlčí smečka otočila vypjatý duel a slaví výhru

MHL: HC Energie - HK Riga 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Vlčí smečka se téměř po měsíci představila na domácím ledě a úspěšně zahájila nový rok výhrou. Průběh zápasu s Rigou byl velmi dramatický s množstvím vyloučených. V přesilovkách si lépe vedli domácí, kteří i díky dvěma bodům Ondřeje Beránka získali cenné tři body. Odveta se v KV Areně hraje v sobotu od 17:00.
MHL, 39. kolo, pá 9.1.2015
Karlovy Vary
HK Riga
4:2
1:1, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 5. Beránek (Šafář, Vrána), 38. Škop (Beránek, Běhal), 55. Zadražil (Harkabus), 57. Harkabus (Zadražil, Gríger) – 1. Ozolinš (Jelisejevs), 22. Galoha (Grinbergs, Čukste). Rozhodčí: Solncev - Belko, Schopf. Vyloučení: 7:6 navíc Golubevs (HKR) 5 min. + dokonce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 478. Střely na branku: 37:20. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.
Karlovy Vary: Fučík – Vaněk, Šafář, Rulík, Weinhold, Michálek, Šimek, Běhal – Osmík, Beránek, Gríger, Táborský, Harkabus, Orság, Vrána, Škop, Hroch, Zadražil, Rubeš.
HK Riga: Grinfogels – Neimanis, Grinbergs, Pavelsons, Rosinskis, Minajevs, Čukste, Golubevs – Kondrats, Ševčenko, Bernhards, Galoha, Sprukts, Razgalds, Jelisejevs, Pankevičs, Sarkanis, Dzierkals, Ozolinš, Mazurs-Mago, Visockis.

Komentář k utkání

V úvodu byla domácí Energie velmi zaskočena. Po pouhých čtyřiceti sekundách se po povedené kombinaci dostal do zakončení Karlis Ozolinš, který pohotovou střelou z levého kruhu otevřel skóre. Hosté se z vedení dlouho neradovali, v přesilové hře nahazoval Ondřej Šafář, jehož pokus dorazil Ondřej Beránek. Hra se postupně vyostřovala, jako první neudržel nervy na uzdě Beránek, jenž narazil soupeře tvrdě na mantinel. Ve zhruba polovině úvodní periody se vylučovalo na obou stranách, jako na běžícím páse. Riga si dokonce zahrála přesilovku pět na tři. Byla to také pasáž o mnoha šancích, Fučík ale i Grinfogels své týmy podrželi. Energie měla po zbytek třetiny větší tlak, ovšem Riga překvapovala neustále karlovarskou obranu svými výpady.

Druhá třetina nabídla podobný průběh. V jednadvacáté minutě si Grinbergs vzal ve svém obranném pásmu puk, přejel celé kluziště a nenápadnou přihrávkou vyzval Kirilse Galohova ke vstřelení vedoucí branky hostů. Hra zůstala otevřená, nejprve se v úniku ocitl Ondřej Beránek a po chybě Šimka také Ševčenko. Následovalo opět mnoho trestných minut, ale také nespočet šancí. U největších šancí domácích byl vždy Táborský, nejprve tečoval a podruhé dorážel. Vždy byl velmi blízko vyrovnání. Ozvala se také hlasitě Riga, kdy se po individuální akci dostal do samostatného zakončení Dzierkals. Tempo hry postupně klesalo, což domácím svědčilo a byli velmi často na puku. Závěr třetiny okořenily potyčky mezi hráči, hra se opět o něco přiostřila. Beránek proti Rize zářil, dvě minuty před druhou sirénou připravil gólovou přihrávku pro Luďka Škopa, jenž uklidil touš za bezmocného Grinfogelse. Periodu završilo vyloučení Zadražila.

Úvodní minuty třetí periody přinesly vlažné tempo obou celků. Jako první se probudili domácí. Energie tlačila Rigu téměř minutu, přičemž mnohokrát mohla skórovat. Vlčí smečka soupeře k ničemu nepouštěla a neustále se hrnula do zakončení. Následovala minuta v počtu čtyři na čtyři, což Rigu nakoplo. Dostávala se do přečíslení a navíc si vytvářela slibné střelecké šance, ani jedna jí ovšem gól nepřinesla. Přišla také přesilová hra hostů, v níž však hrozili vícekrát domácí. Ostré souboje nejhůře odnesl Hroch, který byl ostře naražen obličejem na mantinel a z ledu odjížděl na nosítkách. Domácí měli po faulu na Hrocha k dispozici pětiminutovou přesilovku, tu se jim po dvou minutách podařilo využít. Tomáš Harkabus připravil milimetrovou přihrávku na Matěje Zadražila, ten bekhendem poprvé v zápase zařídil Vlčí smečce vedení! Další rána pro zástupce Lotyšska přišla v téže přesilové hře. Gríger kombinoval se Zadražilem za brankou, druhý jmenovaný narazil Tomáši Harkabusovi a ten střelou příklepem propálil bezmocného golmana hostů. Při závěrečné power-play hostů se jako perfektní brankáři osvědčili obránci Rigy, tím že znemožnili energetické elitní formaci zvýšit skóre.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás dnes rozhodně to utkání nebylo jednoduché, protože jsme téměř měsíc vůbec nehráli. Hlavně tedy na začátku, kdy jsme moc se nám nedařilo dostat do hry a soupeř nás zatlačil do koutu a dostal do velkých problémů. Hráči nevěřili, že pokud nebudou pracovat, že to samo nepůjde, ale klobou dolů před nimi, že se dokázali vrátit a otočit utkání zpět na svou. I když díky nešťastnému vyloučení, ale přesto, tyhle body rozhodně bereme a doufám, že budeme pokračovat tak, jak jsme hráli ve druhé polovině utkání.

Fotogalerie

Související články