HC Energie Karlovy Vary

Energie letos poprvé ovládla západočeské derby

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Energii načala druhou polovinu Západočeským derby hraném na stadionu soupeře z Plzně. Energie letos ale zatím při vzájemných zápasech tápe a v obou dvou derby letošní sezóny naprosto propadla, když nejprve přijela z Plzně v prvním góle s porážkou 1:5 a na vlastním ledě poté prohrála 0:6. Moc pozitivně a slibně to pro Vary tedy nevypadalo, ale hráči Energie se dokázali tentokrát připravit daleko lépe a v hlavně měli jen odplatu. A letos tak poprvé bylo derby dramatické až do samotného konce, přesně tak, jak by to mělo být. Vítěznou druhou branku vstřelil až v poslední desetiminutovce Tomáš Rachůnek a v samotném závěru už jen pečetil karlovarskou výhru druhým zásahem Martin Bartek.
Tipsport extraliga, 27. kolo, pá 11.12.2015
Plzeň
Karlovy Vary
1:3
1:1, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 19. Indrák (Kracík, Kubalík) – 10. Bartek (Kůs, T. Rohan), 54. Rachůnek (Huna), 59. Bartek (Kůs). Rozhodčí: Hejduk, Fraňo – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:4. Diváci: 4 020. Střely na branku: 31:27. Zblokované střely: 11:7. Hity: 17:24. Vhazování: 33:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
Plzeň: Machovský – Moravčík, Jeřábek "A", Pulpán "A", Holý, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Bližňák, Kratěna "C" – Hossa, Preisinger, Sýkora – Poletín, Přikryl, Schleiss
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek "C", Dvořák, Sičák "A", Redlihs, Gulaši, Benák, J. Tomeček – Rachůnek, Marosz, Huna – T. Rohan, Kůs, Bartek – Harkabus, Vachovec "A", Kohout – Gorčík, Osmík, Koblasa

Komentář k utkání

Úvod utkání byl z obou stran poměrně útočný, ovšem těch opravdu velkých šancí tolik nebylo. Jednou z nich bylo vysunutí od Jeřábka, který do úniku vyslal Preisingera, jenž si ovšem na Závorku pokusem mezi betony nepřišel. V podobné pozici se zjevil i Hossa, ani on bekhendem skóre nezměnil. To se však povedlo hostům. Ti se trhli do přečíslení dva na jednoho a po příhře Kůse celou akci úspěšně zakončil Martin Bartek – 0:1! Energii dodala vstřelená branka energii a brzy mohl zvýšit Marosz, jenž se řítil na Machovského sám od pravého mantinelu, našel však pouze hruď plzeňského gólmana. Na opačné straně zahrozil opět Hossa, když mu dobrou příležitost daroval chybující Harkabus, Závorka byl znovu na místě. Jediná početní výhoda úvodní části zůstala v jejím závěru domácími nevyužita, přestože indiáni měli řadu výborných příležitostí. Ovšem Indrák i Lev ve finální fázi z první minuli. Když pak po příhře zpoza brány nastřelil pouze gólmana Karlových Varů z mezikruží Pulpán, zdálo se již, že fotbalové skóre ve prospěch hostí vydrží až do druhé části. Jenže chvilku před první sirénou oslovil Kracík před brankou Miroslava Indráka, který z první srovnal skóre západočeského derby - 1:1!

Prostřední část odšpuntoval po příhře svého kapitána Kratěny před poloprázdnou klec Bližňák, ovšem černý nesmysl netrefil ideálně. Energetici odpověděli velmi podobně. Nadýchanou přihrávku adresoval Marosz na z první střílejícího Hunu, ovšem ten zařízení netrefil. V polovině utkání vystihl Jeřabkovu ránu od modré právě Huna a pelášil si to rázem sám na Machovského, své zakončení ovšem také poslal zcela mimo. Indiáni za nedlouho poté zahrozili ranou Skleničky od modré, který ovšem, podobně jako nejlepší střelec extraligy Kubalík po chvilce z otočky, také minul. Když pak v závěru třetiny ubránily bez vážnějších problémů Karlovy Vary domácí přesilovou hru, měla o osudu dnešního střetnutí rozhodnout až závěrečná dvacetiminutovka.

Tu svou ranou přivítal Kratěna tvrdým příklepem, Závorka ale předvedl povedený zákrok. Energie následně nepříliš povedeně naložila s přesilovou hrou, čehož mohl po dobrém průniku využít Kubalík, na hostujícího gólmana si ovšem nepřišel. Pak ovšem přišla chvíle dobrého hostujícího napadání. Dobrého atakování domácí rozehrávky Huny využil Tomáš Rachůnek, který se z mezikruží prosadil přes klubko těl před sebou - 1:2! Indiáni okamžitě odpověděli tvrdě pálícím Holým od modré, Závorka měl plné betony práce. Po chvilce střílel Indrák po dobré příhře Kracíka, jenže nepříliš přesně. Vžil se ovšem po chvilce do role nahrávače, oslovil před brankou Jeřábka, jenž ovšem rozezvučel pouze tyč. Plzeň sáhla necelé dvě minuty před koncem ke hře bez brankáře, kterou ale Energie poměrně rychle využila. Martin Bartek se ve vlastní třetině dostal k touši a dokázal přes celé hřiště definitivně rozhodnout dnešní zápas - 1:3! V posledních vteřinách ještě Jeřábek pálil z první po pasu Sýkory, ovšem Závorka svůj dnešní parádní výkon korunoval hbitým přesunem a zákrokem betonem.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Nezačali jsme dobře, byli jsme zaskočení a Vary měly dobrý pohyb. Nechytli jsme začátek a kvůli tomu jsem prohrávali. Potom jsme naštěstí vyrovnali a druhá třetina byla trochu nahoru dolu, řada nepřesností z obou stran. Naše hra ale i přesto nebyla taková, jakou jsme chtěli. Třetí třetinu jsme prohráli 0:2, ze sportovního hlediska to ale byla asi naše nejlepší část celého utkání, ovšem neproměnili jsme šance. Nelepilo nám to a nedali jsme góly. Věděli jsme, že přestože Karlovy Vary padly s Hradcem pár sekund před koncem a v Liberci prohrály 1:7, tak to s nimi nebude vůbec jednoduché. Bohužel se to potvrdilo a prohráli jsme. Musíme se z chyb poučit, hrát s větším nasazením a hlavně celých šedesát minut. Nesmíme to zachraňovat jen ve třetí třetině, to se pak proti vám postaví. Soupeři blahopřeji ke třem bodům.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Já bych to zhodnotil z našeho pohledu tak, že se nám vydařil vstup do utkání. Bylo to dané asi hrou domácího mužstva, což určitě zhodnotí kolega. Negativní bylo to, že jsme dostali branku na konci první třetiny. Myslím si, že se tam malinko odrazili. Dokázali jsme ale ubránit přesilové hry Plzně, které byly nebezpečné. To byl pro nás jeden z hlavních momentů. Rozhodla i řada neproměněných šancí soupeře, kdy jsme měli, musím uznat, i dost štěstí. Pak jsme dali šťastnou branku na 2:1. Věřím tomu, že tato výhra venku naše mužstvo směrem dopředu psychicky podpoří. V domácích utkání jsme nejhorším týmem tabulky. Nebudu říkat, že jsme se těšili na zápas venku, ale už poněkolikáté věříme tomu, že toto vítězství nás posune před tím domácím zápasem.

Související články