HC Energie Karlovy Vary

Energetici začali v Plzni neúspěšně, na body si budou muset ještě počkat

HC Škoda Plzeň - HC Energie 5:1 (3:1, 1:0, 1:0)
V rámci prvního kola nové sezony zavítal karlovarský A-tým k derby na plzeňský led. Nezačal však vůbec dobře a už v první třetině ztrácel na soupeře tři branky. Nakonec ale ještě před jejím koncem dokázal snížit kapitán Radek Duda. Ve druhé třetině však opět vrátil domácím tříbrankové vedení Preisinger a bylo prakticky rozhodnuto. V závěrečné dvacetiminutovce už domácí jen svůj náskok navýšili, a zajistili si tak první vítězství. Energii tak vstup do nové sezóny příliš nevyšel, ale už v neděli může své první body vybojovat v KV Areně proti Třinci.
Tipsport extraliga, 1. kolo, pá 11.9.2015
Plzeň
Karlovy Vary
5:1
3:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 7. Hossa, 12. Kratěna (Lev), 16. Bližňák (Kadlec, Lev), 30. Preisinger (Schleiss, Kadlec), 50. Lev – 17. Duda (Rachůnek, Marosz). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 6667. Střely na branku: 30:13. Zblokované střely: 11:14. Hity: 5:13. Vhazování: 31:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.
Plzeň: Machovský – Sklenička, Kadlec "A", Moravčík, Jeřábek "A", Pulpán, Kubka – Lev, Bližňák, Kratěna "C" – Hossa, Preisinger, Sýkora – Kubalík, Kracík, Indrák – Schleiss, Poletín, Hollweg
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Bičánek "A", Benák, Gulaši, Deyl, J. Tomeček – Vachovec, Haščák, Bartek – Rachůnek, Marosz, Duda "C" – Koblasa, Zadražil, Hruška "A" – Gorčík, Osmík, V. Tomeček

Komentář k utkání

Duel odšpuntoval pokus Moravčíka od modré, ten se ale mezi tři tyče nevešel. Podobně si vedl i na druhé straně Rachůnek, který si od mantinelu vybruslil na střed kluziště. Zajímavější příležitost přišla vzápětí, kdy Závorka neudržel ránu Skleničky od modré, ale před dorážející Kracíkem puk přeci jenom stihl přikrýt. Pak ovšem přišla hrubice Jana Tomečka, který jako poslední ztratil kotouč bez cizího zavinění, toho se ujal Marcel Hossa a sám před brankou uspěl ranou pod pravý beton - 1:0! Zvýšit vedení svého týmu mohl v ponechané výhodě Ondřej Kratěna, z pravého kruhu v plné jízdě jen těsně minul vzdálenější tyč. Lépe si však vedl v samotné přesilové hře, kdy se k němu na podobné pozici dostal puk po příhře Lva a domácí kapitán tentokráte do poloprázdné brány nezaváhal - 2:0! V další početní výhodě modrobílých se ale paradoxně musel nejvíce činit Machovský, který do lapačky uzmul velmi dobrý pokus z levé strany v podání Tomečka. Další dobrá střela přišla z hokejky Gorčíka, i s ní si však domácí brankář dokázal poradit. Ve chvílích, kdy se hosté nadechovali k tlaku, zapomněli na zadní vrátka. Kadlec našel přesnou příhrou najetého Mária Bližnáka, který samostatný únik proměnil ranou na lapačku - 3:0! Energie se ale přece jenom dočkala. Rachůnek vlétl do domácí obrany, předložil před bránu Radku Dudovi, který z první dal svému týmu naději a určil přestávkové skóre - 3:1!

Druhé dějství odstartovalo dvěma přesilovými hrami hostů, ovšem ti, přestože dlouhé minuty tlačili v útočném pásmu, vyprodukovali pramálo střel. Již při hře v pěti na obou stranách Dudovu pobídku tečoval Tomeček, zařízení ovšem netrefil. Na druhé straně odpověděl nebezpečnou střelou Sýkora, Závorka byl připraven. V polovině utkání opět přišlo propadnutí Energie na modré, Kadlecovu dlouho přihrávku z obraného pásma přistrčil do sóla Schleiss Miroslavu Preisingerovi, který našel po kličce do bekhendu mezírku mezi betony - 4:1! Domácími fanoušky vytouženého bůra měl na hokejce Kracík, z mezikruží ovšem neuspěl. Za nedlouho poté hledal Schleiss zpoza branky od modré najetého Pulpána, jehož ránu z první Závorka skvěle vyrazil. Když pak těsně před přestávkou netrefil zařízení v situaci dvou na jednoho po příhre Marozse Bartek, odcházeli do kabin opět spokojenější domácí.

Do poslední části si ještě hosté přenesli poměrně dlouhou část přesilové hry, ovšem vážnější příležitost si nevypracovali. A tak brzy po vypršení trestu zahrozili indiáni. Kracík naznačil střelu na levém kruhu, zcela zmrazil Závorku a jal se rychle objet branku a zakončit, gólman Energie však i s přispěním obránců odolal. Na druhé straně se mezi kruhy zjevil Hruška i Vachovec, shodně však minuli. Následovala pohledná akce Schleisse, který byl s toušem za bránou a spoluhráči mu odjeli střídat. Mladý šikula neváhal, nabral touš na čepel a snažil se přehozením brány zakončit o záda Závorky. Toho nic netušícího zachránil rukou jeden ze spoluhráčů. Po chvilce indiáni krásně vykombinovali akci na jeden dotek pro Kubalíka pálícího z první z mezikruží, hostující gólman se vytáhl zákrokem, kdy puk udržel mezi betonem a lapačkou. Jenže modrobílí byli při chuti a pověstného bůra přeci jenom přidali. Po dlouhém tlaku se do puku opřel na vrcholu levého kruhu Jakub Lev a ranou nad beton ke vzdálenější tyči rozvlnil síť - 5:1! Další trefu měl na holi Kubalík, který pláchl do sóla, ovšem černý nesmysl se mu na poslední chvíli postavil na hranu a zakončení mezi betony tak nebylo dostatečně razantní. Dobrou pozici měl na levém kruhu i Kratěna, ovšem ani jeho rána nepatřila mezi ty nejnebezpečnější. Utkání se tak v poklidu dohrávalo pod taktovkou modrobílých, navíc ještě stihl Lev přidat bekhendem tyčku a tou tak pomyslně odzvonil dnešní utkání.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Já myslím, že jsme předvedli dobrý výkon. Pomohly nám hlavně góly v první třetině. Ten první byl velmi důležitý pro to zklidnění. Pak jsme vedli 3:1, ale začátek druhé třetiny jsme trochu zaspali a dali jsme soupeři dvě přesilovky. Kdyby to využili, zápas se asi vyvíjel jinak. Pak nám ale pomohl gól na 4:1, který asi rozhodl zápas. Pak jsme to už uhráli dobře a samozřejmě jsme rádi za tři body, jelikož je to vstup do soutěže. Pro naše mladé mužstvo je to důležité.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě chci pogratulovat domácím, že zvládli vstup do soutěže. My jsme sem přijeli se záměrem bodovat, to se nám bohužel nepodařilo. Celé utkání ovlivnily ty první inkasované branky, jelikož určily ráz celého utkání a soupeř získal navrch. Svou zkušeností a svou dobrou hrou nás nepustil víceméně zpátky do hry. To vidím jako největší problém dnešního zápasu. Další problém je, že domácí byli v koncovce efektivnější.

Související články