HC Energie Karlovy Vary

Body nepřineslo ani poslední domácí utkání

HC Energie - Mountfield HK 2:4 (0:2, 2:1, 0:1)
Úplně poslední domácí utkání základní části právě probíhající sezóny sehrála Energie s hradeckým Mountfieldem. Avšak ani tentokrát se Karlovarským nedařilo a po dvou rychlých zásazích hostů v první třetině prohrávali už o dvě branky. Domácí pak dokázali ve druhé třetině vyrovnat, k zisku bodů jim to ale opět nestačilo. Dojem z domácích zápasů tak budou energetici moci vylepšit až v play-out.
Tipsport extraliga, 51. kolo, út 1.3.2016
Karlovy Vary
Mountfield HK
2:4
0:2, 2:1, 0:1
Branky a nahrávky: 21. Haščák (Huna), 35. T. Rohan (Bartek, M. Rohan) – 13. Bednář (Dej, Mertl), 13. Červený (Pláněk, Honejsek), 38. Mertl (Vydarený, Dej), 57. Courchaine (Honejsek). Rozhodčí: R. Svoboda, Úlehla – J. Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 3:6. Diváci: 1364. Střely na branku: 23:37. Zblokované střely: 13:13. Hity: 10:10. Vhazování: 31:35. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek "C", Dvořák, J. Tomeček, Benák, Rohan, Redlihs, Baránek – Vachovec "A", Haščák, Huna – Rachůnek "A", Marosz, Svoboda – Rohan, Kůs, Bartek – Koblasa, Osmík, Gríger Trenér: Karel Mlejnek
Mountfield HK: Kacetl – Vydarený "C", Pláněk, Plášil, Dietz, Frühauf, Pavlas, Čáp – Dej, Mertl, Bednář "A" – Červený, Ihnacak, Honejsek – Šimánek "A", Vantuch, Kudrna – Courchaine, Miškář, Köhler Trenér: Tomáš Martinec

Komentář k utkání

Úvod utkání byl z obou stran poněkud rozpačitý, ale postupem času začal vystrkovat drápky hostující favorit. O první výraznější šanci se postaral Bedřich Köhler, který dostal přihrávku před branku a nenápadným pokusem z otočky jen těsně minul tyč karlovarské svatyně. Nebezpečný byl pak například také Honejsek, který udělal kličku poslednímu obránci, ale nestihl si už pořádně připravit střelu a dostal se do příliš velkého úhlu, takže Závorka jeho pokus dokázal celkem hravě vytěsnit.

Prosadit se Hradec dokázal až po uplynutí první desetiminutovky, když se narážečkou s Dejem dostal do samostatného úniku Jaroslav Bednář, který Závorku překonal jednoduchým přizvednutím kotouče pod horní spojnici. Uplynulo pouze jednatřicet sekund a Energie už lovila puk ze své sítě podruhé. Koblasa nedokázal před brankou ohlídat Rudolfa Červeného, který ihned po obdržení přihrávky zpoza branky zamířil na delší tyč a zvýšil na 2:0. V závěru třetiny pak mohl ještě zvýšit Köhler, který si v přečíslení ukázkově vyměnil puk s Courchainem a poté orazítkoval tyč Závorkovy svatyně.

Druhé dějství načala Energie skvěle. Ve středním pásmu se dostala k puku a založila velmi rychlý protiútok. Marcel Haščák vzal vše na sebe, ale střela mu nesedla, což však vytvořilo před brankou tak nečekaný zmatek, že se k odraženému kotouči dostal znovu a dorazil jej do odkryté branky. A i nadále domácí soupeře velmi tlačili. Obrovskou šanci měl například Marosz, který se však neodhodlal vystřelit z první a než se rozhodl vystřelit, byla branka posunuta.

Poté se však začalo od pohledných kombinací ustupovat a hra se začala přiostřovat. K vidění bylo skutečně mnoho nejen slovních, ale i pěstních soubojů. V této fázi už byli jednoznačně lepší hosté, kteří měli mnoho obrovských šancí, ale štěstěna nebyla na jejich straně. A toho dokázala na druhé straně Energie, když se po pravém křídle prosmýkl Martin Bartek, uvolnil na druhé straně Tomáše Rohana, a ten prudkou přízemní střelou na delší tyč Kacetla prostřelil. To Energii dokázalo skvěle nakopnout, ale Hradci se nakonec podařilo to samé, co předtím Energii. V závěru třetiny totiž Dej našel na modré René Vydareného, který tvrdou střelou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Třetí třetina byla velmi živelná, hrálo se v poměrně vysokém tempu, oba týmy byly ofenzivně při chuti, ale k šancím se dostávaly jen sporadicky, jelikož většina jejich útočných snah končila , ještě před vytvořením palebné pozice. Asi největší šanci třetiny měl Michal Vachovec, kterého skvěle uvolnil Haščák, ale karlovarský odchovanec svou nadějnou pozicí pohrdl střelou mimo. Pár minut před koncem se nakonec podařilo definitivně rozhodnout Adamu Courchaineovi, který se z těsné blízkosti nemýlil. A Hradec si tak v Karlových Varech zajistil účast ve čtvrtfinále play-off.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Utkání z našeho pohledu rozhodla standardní situace u nás v obranném pásmu, kdy jsme dostali gól na 2:3. Ve třetí třetině jsme si určité příležitosti vytvořili, zejména ta Vachovcova byla velká. Kdybychom je proměnili, možná jsme mohli na bod sáhnout, ale soupeř po naší hrubé chybě utkání rozhodl.

Tomáš Martinec (Mountfield HK): Do Karlových Varů jsme přijeli s pokorou, ale s odhodláním zajistit si vítězstvím přímý postup, což se nám povedlo. V samotném zápase jsme měli velmi dobrý vstup a celou první třetinu jsme hráli velmi dobře. Škoda výpadku ve druhé třetině, kdy domácí dali dva góly a srovnali stav utkání. Naštěstí ve třetí třetině jsme se opět zlepšili a bojovností jsme zápas dotáhli do vítězného konce.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | po 29.2.2016

Do Karlových Varů míří hradecký Mountfield