HC Energie Karlovy Vary

Starší dorostenci sahali po třech bodech, ale nakonec mají jen jeden

SD: HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 1:2 po prod. (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)
Starší dorostenci narazili v rámci třetího kola nejvyšší dorostenecké soutěže na velmi silného soupeře. Dlouho však Spartě Praha vzdorovali a vedli dokonce od druhé dvacetiminutovky 1:0 zásluhou Nováka. Poté už to vypadalo, že domácí vydřou cenné tříbodové vítězství, ale v poslední minutě o vedení přišli a o druhý bod poté i v prodloužení. Stačit jim tak musí pouze jeden, ale už v sobotu, tedy o den déle, bude bojovat o další na ledě pražské Slavie.
Extraliga staršího dorostu, 3. kolo, pá 11.9.2015
Karlovy Vary
Sparta
1:2p
0:0, 1:0, 0:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 32. Novák (Horký, Kurfürst) – 60. Wojnar (Dubský, Komárek), 65. Safin. Rozhodčí: Zubzanda – Havelec, Kokrment. Vyloučení: 5:4. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.
Karlovy Vary: Grančarov – Bernáth, Pátek, Pajk, Hrůša, Novák, Klejna, Kala, Přibyl – Pastyřík, Kurfürst, Horký – Slabý, Bečka, Prošek – Hotěk, Šála, Tamáš – Chodounský, Halberštát, Habr. Trenér: Václav Eismann
Sparta: Hofmann – Sedliský, Eliáš, Jeřábek, Janda, Vandas, Procházka, Horský, Hanuš – Chlouba, Komárek, Wojnar – Dubský, Schwamberger, Safin – Šišolák, Kropáček, Maršoun – Švarc, Nacházel, Kafka. Trenér: Richard Žemlička

Komentář k utkání

V úvodních minutách dominovali na kotouči spíše hosté. Domácí se zase snažili prosadit svými individualitami, které dokázali dostávat kotouč na soupeřovu polovinu, kde byli také nebezpeční. Co se musí Energii ale přiznat je fakt, že výborně a disciplinovaně bránila. Hrál se velmi živelný a atraktivní hokej, který nabídl nespočet šancí. Jednou z nich byla například Safinova, když ve vlastní přesilové hře na modré čáře chyboval Klejna a on měl k dispozici samostatný únik. Zvolil sice střelu do protipohybu brankáře, avšak skvělý Grančarov si proti jeho pokusu stačil vytasit lapačku. Domácí byli zase velmi nebezpeční v závěru první dvacetiminutovky, když například v perfektní pozici promáchl Bečka. První zásah však zatím nebyl nikomu souzen a tak se za bezbrankového stavu pokračovalo do druhé periody.

Ve druhé periodě byla aktivnější Sparta. Karlovarský brankář Grančarov měl plné ruce práce. Ihned z kraje třetiny si dokázal vytvořit šikovně vybruslením zpoza brány Švarc, jehož pokus však zachytila lapačka skvělého Grančarova. A také všechny další střely směřující na domácí bránu zvládl gólman Energie vychytat bez větších problémů. Dal tak prostor také ofenzivě svého týmu a ve třicáté minutě ochozy KV Areny konečně dočkali první trefy. Do šance se kousek za mezikružím, díky odraženému kotouči, dostal karlovarský útočník Adam Novák, který bez váhání zavěsil puk pod víko Hofmannovy klece. V závěru ještě rozezvučel tyč karlovarské svatyně svým pokusem Maršoun, ale vyrovnání se Sparta už nedočkala. Netrefil se totiž ani Janda, který nezkrotil tvrdou přihrávku, a tváří v tvář odkryté brance, minul.

Ve třetí třetině byli opět aktivnější hosté a domácí se zaměřovali spíše na defenzivu. Velmi aktivní byl zejména Wojanr, který nejprve pálil tvrdou ranou do hrudi brankáře a poté mu dokázal udělat kličku, když Grančarov nerozvážně opustil svou branku, avšak jeho následný pokus zlikvidovala vracející se karlovarská obrana. Poté diváci mohli vidět velmi kuriózní situaci, když měl karlovarský gólman nějaký problém s výstrojí a na jedno střídání za něj musel zaskočit v brankovišti náhradní brankář Beran. I nadále tlačili spíše hosté, ale k vyrovnání jim pomohlo až jejich závěrečná hra bez gólmana. Po dlouhém náporu se střelecky po přihrávkách Martina Dubského a Vojtěcha Komárka v poslední minutě prosadil Jakub Wojnar. A tak se muselo pokračovat v prodloužení.

Také v prodloužení byla Sparta silnější a vytvářela si více šancí, ale na rozhodující trefu si musela opět počkat až do samotného závěru, kdy jí dva body zajistil po individuální akci Ostap Safin. Domácí tak přišli i o druhý bod a lepší Sparta může slavit úspěšný zvrat utkání.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Já musím naše hráče za jejich výkon proti velice silnému soupeři jednoznačně pochválit. Sparta byla, především ve hře na kotouči, aktivnější, ale naši hráči jejich sílu dobrou orientací hry v defenzivě eliminovali. Nakonec jsme dokonce sahali po třech bodech, ale v závěru jsme bohužel trochu zazmatkovali a soupeř dokázal vyrovnat. Další chyba pak přišla v prodloužení přišli jsme o druhý bod. Ale my dnes nemáme našim hráčům, co se týče nasazení a přístupu k utkání, co vyčítat.

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): My jsme první dvě třetiny nehráli vůbec dobře a naše hra se zlepšila až v té poslední. V té jsme byli jednoznačně lepší, ale bohužel jsme vyrovnali až čtyřicet sekund před koncem, takže jsme to nestihli už otočit v čistém čase. Ale díky bohu, že jsme to otočili v prodloužení a urvali jsme alespoň ten druhý bod. Pokud chceme vyhrávat, tak musíme ale i ty první dvě třetiny odehrát tak, jako tu poslední.

Fotogalerie