HC Energie Karlovy Vary

Starší dorost doma zdolal České Budějovice rozdílem jedné branky

SD: HC Energie - HC Motor 5:4 (4:2, 0:1, 1:1)
V rámci pátého kola NEON extraligy staršího dorostu energetici přivítali Motor České Budějovice. Byl to velmi vyrovnaný zápas, avšak střelecky se dokázali o něco lépe prosadit Karlovarští, kteří během první třetiny předvedli nečekaný zvrat v utkání. Na domácí půdě tak poprvé v letošní sezoně získali celé tři body.
Extraliga staršího dorostu, 5. kolo, pá 18.9.2015
Karlovy Vary
České Budějovice
5:4
4:2, 0:1, 1:1
Branky a nahrávky: 18. Hotěk, 19. Bečka (Hotěk, Prošek), 20. Pastyřík (Horký), 20. Prošek (Hotěk, Bečka), 47. Kurfürst – 8. Matys (Kondelík), 13. Tejko (Schmidmayer), 33. Tejko (Schmidmayer), 56. Káník (Kondelík). Rozhodčí: Turčan – Kokrment, Sládek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 45. Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4.
Karlovy Vary: Grančarov – Bernáth, Klejna, Vápeník, Hrůša, Pajk, Pátek – Šála, Bečka, Pastyřík, Prošek, Horký, Chodounský, Hotěk, Tamáš, Kurfürst
České Budějovice: Hauser – Kubeš, Dudáček, Tintěra, Dosek, Hadžič, Hora – Bláha, Kaník, Pospíšil, Pánek, Kondelík, Matys, Schmidmayer, Tejko, Kašper, Kaisler

Komentář k utkání

V prvním dějství utkání o střelecké akce nebyla nouze. Z počátku to vypadalo, že zápas ovládnou hostující Budějovice, které hned během první třetiny vstřelily dvě branky. O první gól se postaral Lukáš Matys, který byl, jak se říká ve správný čas na správném místě. Úplně samotný se ocitl před Grančarovem, když dostal přihrávku zpoza branky a úspěšně zakončil. Během několika minut energetici inkasovali další gól a to od Miroslava Tejka, ten nenápadnou střelou z kruhu prostřelil Grančarova. Tyto dva rychlé góly nabudily domácí a z rázu se odehrála nevšední podívaná. Nečekaný obrat, kdy se domácím podařilo vstřelit čtyři góly, nenechal jednoho diváka chladným. První branku vstřelili domácí i díky štěstí. Nahozený puk se lehce otřel o mantinel a poté změnil směr přímo před branku, kde již stál připravený Michal Hotěk. S touto akcí budějovický brankář absolutně nepočítal. K vyrovnání zápasu došlo o pouhou minutu později, kdy se po pohledné akci kolem branky hostů k zakončení dostal Jan Bečka. Další branku vzápětí vstřelil karlovarský kapitán Marek Pastyřík, který si na přihrávku počkal před brankou, a poté se mu podařilo úspěšně zakončit. Z téměř totožné pozice s rozdílem pár vteřin skóroval i Radek Prošek, a energetici si tak zajistili dvoubrankový náskok do další třetiny.

Ve druhé třetině byly velmi aktivní oba celky. Motor ze začátku vyvíjel značný tlak na Energii, a ta se tak vyhozením puku musela několikrát osvobozovat. Hosté se po faulu ocitli ve čtyřech, ale domácí tuto přesilovou hru využít nedokázali. Velmi překvapivá branka padla v podání Miroslava Tejka, který si vyhlídl Grančarovem nehlídaný levý roh, a přesnou střelou skóroval. Hra se neustále přesouvala z jednoho útočného pásma do druhého a Energie se snažila střelecky prosadit, to se jí však i přes možnost dvou přesilových her nepodařilo. Při Proškově střele přeletěl kotouč Hauserovi za záda. Svévolně poletující puk na brankové čáře si poté jeden z obránců Motoru málem srazil do branky. Pokusem Kurfürsta byla střela z mezikruží, tou trefil pouze masku Hausera. Hosté byli v druhé polovině prostředního dějství pod silným tlakem, a tak se vylučovalo za nedovolené bránění i hrubost.

Během poslední třetiny byli na kotouči aktivnější domácí, kteří neustále doráželi na Hausera. Během šesté minuty této třetiny se ke kotouči probojoval u mantinelu Matěj Kurfürst , který si poradil i s obránci Motoru a sám prudkou střelou zaskočil hostujícího gólmana. Při úniku na branku byl faulován Jan Bečka, a nabídlo se mu tak trestné střílení, při němž zvolil střelu mezi betony. Tu si však budějovický brankář ohlídal a bez větších obtíží ji zlikvidoval. Energetici si hlídali své útočné pásmo a zakládali několik útoků, které většinou selhaly na přihrávkách. Pět minut před koncem utkání se České Budějovice rozbruslily a při přesilové hře vstřelily branku. Autorem posledního gólu byl Jakub Káník, který zakončil přesnou střelou bez zaváhání do zcela odkryté branky. S dalším vznikajícím tlakem Budějovických si energetici poradili, a svůj jednobrankový náskok si tak udrželi až do konce utkání. Domácí si v této sezóně poprvé vybojovali celé tři body v domácím prostředí, a České Budějovice tak i přes velice vyrovnaný zápas odjíždějí domů s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Nám se nepovedl vstup do utkání, kde jsme nevyřešili dobře některé situace, a soupeř tak získal dvoubrankový náskok. Poté nastal zlom a to mezi osmnáctou a dvacátou minutou, kdy jsme se naopak my dokázali čtyřikrát střelecky prosadit. Celé utkání bylo velmi vyrovnané a rozhodovaly ho pouze detaily. Jsme velmi spokojení se ziskem cenných tří bodů, avšak víme, že naše hra má ještě velké rezervy.

Martin Všetečka (HC Motor České Budějovice): Vstup do utkání byl z naší strany výborný, ale bohužel během posledních pěti minut první třetiny jsme předvedli neskutečný výpadek, když jsme inkasovali hned čtyři góly za sebou. Toto naše selhání zřejmě rozhodlo o dnešním výsledku, protože poté jsme již nedokázali spoustu střeleckých akcí dotáhnout do konce. Doufáme, že v příštích zápasech si povedeme o něco lépe.