HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci si poradili s Českými Budějovicemi

SD: HC Energie Karlovy Vary - HC Motor České Budějovice 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
K dohrávce 19. kola NOEN Extraligy staršího dorostu na karlovarský led dorazil tým z Jižních Čech - HC Motor České Budějovice. Karlovarští za sebou mají sérii šesti porážek, kterou se jim v tomto utkání podařilo prolomit. Z počátku to vypadalo, že si tři body odvezou hosté, kteří si vedli velmi dobře, avšak domácí energetici dokázali ve třetí třetině stav utkání obrátit ve svůj prospěch a nakonec zvítězili v poměru 4:2. Rozhodující gól utkání vstřelil Jan Bečka (na snímku).
Extraliga staršího dorostu, 19. kolo, út 24.11.2015, KV Aréna
Karlovy Vary
České Budějovice
4:2
1:2, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 4. Bernáth (Davídek), 35. Horký (Davídek, Pastyřík), 44. Bečka (Slabý, Prošek), 55. Bečka (Klejna, Prošek) – 6. Káník, 9. Matys (Káník, Rákosník. Rozhodčí: Matěj Sýkora – Tomáš Pešek, Miroslav Šimán. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Střely na branku: 26:25. Průběh utkání: 1:2, 2:2, 4:2.
Karlovy Vary: Grančarov (3. Kašpar) – Pajk (A), Klejna, Bernáth, Vápeník (A), Kunc, Štaif, Petrov – Tamáš, Pastyřík (C), Davídek, Slabý, Bečka, Horký, Hotěk, Kurfürst, Prošek, Kaňkovský, Halberštát, Tlačil
České Budějovice: Hauser (Němec) – Škola, Dvořák, Dudáček, Doktor, Rákosník, Dosek, Hadžič – Matys, Káník (A), Rolínek, Toman, Kondelík (A), Tejko, Pánek (C), Sigmund, Kašper

Komentář k utkání

Do utkání vstoupily České Budějovice velmi aktivně. Ihned po úvodním vhazování se Budějovičtí vrhli do obranného pásma energetiků. Ve druhé minutě se domácí rozhodli pro změnu gólmana a za Grančarova nastoupil Kašpar. O minutu později poslal karlovarskou Energii do vedení Filip Bernáth, kterému přihrával Davídek, jenž zachytil Hauserem vyražený kotouč, a Bernáthovi se tak podařilo úspěšně zakončit, jelikož na tuto střelu Hauser zřejmě nebyl dostatečně připravený. Inkasovaná branka Českých Budějovic hosty nabudila k větší dravosti a po dvou minutách stav utkání vyrovnali. O vyrovnání se zasloužil Jakub Káník, jenž se dokázal nejlépe zorientovat při skrumáži před karlovarskou brankou a puk poslal za Kašparova záda. Domácím se nedařilo probojovat do útočného pásma, a když se tam dostali tak ne na dlouho. V osmé minutě dostal svou forhendovou střelou puk z téměř stejné střelecké pozice jako u předchozího gólu do sítě karlovarské branky Lukáš Matys. Během třetiny byli na kotouči viditelnější Budějovičtí, kterým se nabídly dvě přesilové hry, kterých využít nedokázali.

Začátek druhé třetiny patřil i nadále hostujícím Českým Budějovicím, které se po buly usadily v útočném pásmu, odkud karlovarští kotouč těžce dostávali pryč. Ve 28. minutě se domácím energetikům naskytla příležitost vyrovnat, když hráli přesilovou hru. Hauser byl však velmi pozorný a všechny střely úspěšně likvidoval. Ve 35. minutě, kdy se karlovarští opět ocitli v obranném pásmu hostí, vyrovnal stav zápasu Michal Horký, po přihrávce Davídka úspěšně zakončil střelou z mezikruží k levé tyči. Energetiky tento gól velmi povzbudil a zbytek třetiny, tak patřil právě domácím, kteří byli na kotouči velmi aktivní a hosty z obranného pásma téměř vůbec nepouštěli. Po chvilce od vstřelené branky se dostal do šance Martin Slabý, tomu jeho klička před Hauserem ale nevyšla. Ke konci třetiny se na kotouči opět objevili hosté, kteří získali útočné pásmo a Kašpar si tak připsal několik dalších zákroků.

Karlovarští se kotouče ujali i ve třetí třetině. Nejprve se snažil dostat puk do budějovické branky po pěkné přihrávce Kurfürsta Michal Horký, ale to se mu nepodařilo, jelikož budějovický gólman se dokázal rychle přesunout, a kotouč tak za svá záda tentokrát nepustil. Ve 44. minutě poslal karlovarskou Energii do vedení kanonýr Jan Bečka, který dorážel na střelu Martina Slabýho a poslal kotouč za Hausera do budějovické branky. O minutu později se na ledě objevila situace hry čtyři na tři. Ve 49. minutě se před karlovarskou brankou strhl velký chaos, který jistě nebyl příjemný pro oči ne jednoho fanouška energetiků. Kotouč koloval v brankovišti mezi bruslemi hráčů tak zmateně, že málem skončil za Kašparem, ten ho však na poslední chvíli zakryl svým tělem. Pár minut na to došlo k vyloučení jednoho z budějovických útočníků a domácí si zahráli další přesilovou hru, při níž na Hausera mířilo plno střel, odolal však až v 55. minutě již zmiňovanému Janu Bečkovi, který kotouč doslova protlačil do sítě budějovické branky. I po vstřeleném gólu energetici dále pokračovali v nátlaku na hosty. Domácím energetikům se po velmi vypjatém utkání podařilo prolomit sérii porážek a získat zasloužené cenné tři body.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Myslím, že v současné situaci, kdy za sebou máme sérii porážek, nemá moc cenu hodnotit náš výkon. Cením si toho, že jsme přerušili sérii porážek a dokázali otočit zápas, který se pro nás nevyvíjel dobře. Ve druhé třetině prohrávali 2:1, ale hráči bojovali a nakonec se nám povedlo dokráčet ke třem bodům a to je pro nás v tuto chvíli nejdůležitější.

Martin Všetečka (HC Motor České Budějovice): K dnešnímu utkání jsme přijeli s tím, že to ubráníme a odvezeme možná nějaký bod. Za stavu 2:1 jsme měli dvě šance, kdy jsme to mohli změnit na 3:1, což se bohužel nepodařilo. Po naší chybě jsme pak inkasovali branku na 2:2. Kluci chtěli vyhrát, ale štěstí se od nás pořád odvracelo. Nedovedli jsme proměnit šance a poté už byli šťastnější domácí, kteří zaslouženě vyhráli.