HC Energie Karlovy Vary

Energie vkročila do Dukla cupu pravou nohou

HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary 3:4 (1:0, 1:2, 1:2)
V pondělí měla Energie na programu své první představení na jihlavském ledě v rámci turnaje s názvem "Dukla cup", a rovnou se střetli s pořadatelským týmem. S tím ale sehráli Západočeši velmi pohledný zápas. Prvních deset minut měli určitě více ze hry, ale pak jejich tempo opadlo a do hry se začala dostávat i Jihlava, a tak se hrálo nahoru a dolu. Energie musela v utkání třikrát dotahovat, ale nakonec ve třetí třetině stav definitivně otočila a udržela si jednobrankový náskok. Další zápas v Jihlavě čeká Karlovy Vary už ve středu, soupeřem jim bude Nižnij Novgorod.
Příprava na sezonu, Turnaj, po 15.8.2016
Jihlava
Karlovy Vary
3:4
1:0, 1:2, 1:2
Branky a nahrávky: 17. Říha (Seman, Jergl), 29. Kaláb (Čachotský, Diviš), 44. Stoklasa (Skořepa, Důras) – 28. Kindl (Gorčík, Matuš), 36. Dvořák (Kindl, Stloukal), 44. V. Tomeček (Skuhravý, T. Rohan), 56. T. Rohan (Matuš, Sičák). Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Guth, Polák. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4.
Jihlava: Svoboda – Kaláb (A), Kajínek, Říha, Bilčík, Dundáček, Grebenyuk, Dobrovolný (C), Půža – Důras, Skořepa, Stoklasa – Čachotský (A), Jícha, Diviš – Jergl, Seman, Anděl – Síkela, Březina, Danišovský. Trenér: Petr Vlk.
Karlovy Vary: Honzík – Sičák (A), Lisov, Harant, M. Rohan, Dvořák, Benák, J. Tomeček, Dujsík – Rachůnek, Matuš, Stloukal – T. Rohan, Skuhravý (C), V. Tomeček – Vachovec (A), Kindl, Gorčík – Harkabus, Zadražil, Kohout. Trenér: Jan Tlačil

Komentář k utkání

V hodně slušném tempu probíhala první třetina zápasu mezi Duklou a Karlovými Vary, nedávnými soupeři v baráži o extraligu. Již ve třetí minutě měl zajímavou šanci Rachůnek, který si v přesilovce sjel mezi kruhy k odraženému puku, ale v dobré pozici napálil jen clonícího spoluhráče Matuše. Svižný hokej pokračoval, o něco větší aktivitou hýřili hosté, nicméně bez vyložené gólové šance. Na druhé straně se o první vážnější střelu postaral Důras, jehož zakončení z pravého kruhu Honzík srazil za branku. Od modré to zkusil hned po vyhraném buly Grebenyuk, jenže mířil těsně vedle pravé tyče. Přesně do této pozice šel puk i po tom, co menší nepřesnost v jihlavské rozehrávce mohl ztrestat zblízka z levé strany Matuš.

Energie poté nevyužila ani druhou přesilovou hru, naopak první početní výhoda na domácí straně zúročena byla, když Zadražil dostal dvě plus dvě minuty za vysokou hůl. Říha napoprvé od modré ještě úspěšný nebyl, jeho pokus tečoval Anděl nad. Puk se ale vrátil od Jergla zpět k Jiřímu Říhovi, obránce Dukly si jej popotáhl blíže středu pásma a schovanou střelou přes clonící hráče poslal svůj tým do vedení - 1:0. Jelikož gól padl v prvních dvou minutách, pokračovali domácí v druhé části čtyřminutového trestu, jenž už nevyužili, stejně jako vyloučení Haranta.

První šanci druhé třetiny měl Rachůnek, který pálil v přesilovce dvakrát od modré. Jeho druhá rána byla nebezpečnější, těsně se nevešla mezi tři tyče. Ačkoliv oba týmy neudržely kotouč na svých holích po delší čas, na atraktivitě zápasu to nijak neubralo. Ba naopak a góly přišly záhy. V čase 27:11 založila Energie rychlý kontr, Matuš dal po levé straně puk do jízdy na Gorčíka, mladý útočník hostí si sjel před branku a místo střely ještě přihrál touš na volného Denise Kindla, pro kterého nebyl problém trefit volnou klec. Za devětapadesát vteřin Dukla znovu vedla, Tomáš Kaláb od modré zkusil vystřelit a kus černé gumy se zastavil přes dvě tři hokejky až v síti. Jihlavští hokejisté mohli zvýšit náskok, když Stoklasa i v tísni dokázal lehce ujet soupeři, nicméně puk zblízka pod betony Honzíka nedostal.

Druhá část prostřední třetiny přinesla šancí více, přesných tref však méně. Dujsíkův pokus od modré šikovně tečoval před brankou Harkabus a Svoboda musel puk letící do levé šibenice reflexivně vyrazit. Na druhé straně v situaci dva na jednoho přihrával Seman do bezprostřední blízkosti Jerglovi, jenž už neměl dostatek místa na zakončení. V přesilovce poté Čachotský zblízka nevyzrál na Honzíkovi, jenž zachránil svůj tým. Naopak se radovala Energie a také v přesilovce. Kindl přihrál z levého rohu branky na levý kruh pro volného obránce Tomáše Dvořáka, jenž ranou z první po ledě ke vzdálenější tyči srovnal stav - 2:2. Překlopit skóre mohl vzápětí Gorčík, když před brankou ukázal pohotovou reakci, to by však touš nesměl projet brankovištěm kolem a pak kolem druhé tyče ven.

Dva slepené góly padly i ve třetí třetině, ihned po tom, co pálil Důras z pravé strany těsně vedle. Touš po ose Skořepa – Důras vrátil před branku, kde jej lehkou tečí či dostrčením poslal pod Honzíkovy betony za čáru Filip Stoklasa. Uplynulo pouze čtyřiadvacet vteřin, když Skuhravý nahrál rozjetému Vojtěchu Tomečkovi. Útočník, jenž loni také působil v Dukle, kousek před pravým kruhem vypálil a jeho střelu si gólman Dukly Svoboda nešťastně srazil do své svatyně.

Oba týmy poté mohly rozhodnout. Proti Čachotského střele zblízka se výborně vytáhl Honzík, ač domácí fanoušci již téměř zvedali ruce nad hlavu. V padesáté minutě Jergl se Semanem zblízka nedotlačili puk za čáru, na druhé straně Svoboda pohotově zareagoval na teč Gorčíka z mezikruží. Při hře čtyř proti čtyřem si Důras po hezkém průniku nadvakrát vylámal zuby bývalém spoluhráči, nyní hájícím branku Energie, a během návratu vyloučeného Jana Tomečka z bezprostřední blízkosti neskóroval ani volný Diviš. Promarněné šance Duklu mrzely, protože na začátku šestapadesáté minuty dával Matuš z levé strany střílenou přihrávku před branku, kde zcela volný Tomáš Rohan usměrnil puk do sítě - 3:4. Karlovy Vary sice poté nevyužily přesilovku pět na tři, ale mrzet je to nemuselo, své první vystoupení na Dukla Cupu dotáhly do zdárného konce.

Související články

Preview k zápasu | ne 14.8.2016

A-tým se představí na Dukla cupu