HC Energie Karlovy Vary

Sedm minut a tři branky, Energie přejela Rytíře

Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)
45. kolo WSM ligy přineslo souboj dvou gigantů ze špice tabulky, Energie zakončila výlet po středních Čechách v Kladně proti tamním Rytířům, toho času ještě bez legendárního Jaromíra Jágra. Příprava na možné střetnutí těchto celků v play-off začala velice vyrovnaně, nedisciplinovanost Karlovarských Rytíři nepotrestali, a před první sirénou se tak skóre neměnilo. Zlomový bod zápasu přišel ve druhé třetině, kdy Kladenské oslabil trest do konce utkání po faulu Zikmunda a krátce nato další vyloučení v řadách domácích. Následující přesilovku 5 na 3 totiž energetici využili a během pouhých sedmi minut celkem třikrát rozvlnili síť kladenské svatyně, což se brzy ukázalo jako klíčová fáze utkání. Formu si Karlovarští přenesli i do posledního dějství a netrvalo dlouho, než se skóre opět měnilo ve prospěch hostů po úspěšném trestném střílení. To již Rytířům sebralo poslední zbytky odhodlání a jelikož se ani Karlovy Vary nemusely nikam hnát, utkání se dohrálo v poklidném tempu. Energie tedy bez zaváhání ovládla důležitý souboj s kvalitními kladenskými Rytíři 4:0 a tím si pojistila druhou příčku.
WSM Liga, 45. kolo, st 31.1.2018
Kladno
Karlovy Vary
0:4
0:0, 0:3, 0:1
Branky a nahrávky: 29. Flek (Podlipnik, Balán), 35. Kohout (Sičák, O. Beránek), 38. Vrdlovec (O. Beránek, Skuhravý), 48. O. Beránek (TS). Rozhodčí: Sýkora, Valenta - Votrubec, Ševic. Vyloučení: 6:8, navíc Zikmund 5+OK, Machač 10 min, Kurjanov (všichni KLA) 20 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2615. Střely na branku: 32:36. Průběh utkání: 0:4.
Kladno: Cikánek (Kopřiva) – P. Hořava, F. Matula, Kehar, Štindl, Repe, Lenďák, Zelingr, Svedlund – Machač (A), Kubík, J. Strnad (C) – R. Přikryl, Pekr, J. Kloz – Kurjanov, D. Tůma, Redlich – T. Kaut, Zikmund
Karlovy Vary: F. Novotný (Kuchař) – Sičák (A), Krejčí, M. Rohan, Plutnar, Podlipnik, Kovačevič, Šenkeřík – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Vrdlovec, Skuhravý (C), O. Beránek – Šik, Tuominen, Gorčík – Vachovec

Komentář k utkání

Utkání zahájili povedeněji domácí, kteří si díky své ofenzivní aktivitě dokázali již po minutě hry vybojovat přesilovou hru, v jejímž závěru orazítkovali tyč hostující svatyně, blíže rychlému gólu se však nedostali. Do útoku se začala dostávat i Energie a vyslala několik dalekonosných projektilů, Lukáše Cikánka nicméně žádný pokus nezaskočil. Touhu po otevření skóre Karlovarským mařila jejich nedisciplinovanost, několikrát po sobě totiž soupeři nabídli početní převahu a to se jim málem stalo osudným, Pekrův gól však kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti sudí neuznali. Při hře v pěti na obou stranách se již podstatně méně chybujícím energetikům dařilo mnohem lépe a postupně začali i oni ostřelovat gólmana soupeře. Vzhledem k podobně vysoké aktivitě obou celků se hra přelévala z jedné strany na druhou a jak domácí Lukáš Cikánek, tak hostující Filip Novotný se ve svých brankovištích notně zapotili, skvělými zákroky však nadále drželi bezbrankové skóre. Poslední minuty první třetiny již žádnou gólovou šanci nepřinesly, puk se držel převážně ve střední části hřiště a do šaten se tedy odcházelo za stavu 0:0.

Střídavý útočný tlak zahájil i druhou periodu, až tenisově měnící se směr pohybu kotouče však brzy ukončili hosté, kteří se poprvé v utkání dostali na delší dobu před branku domácích. Rychlost a efektivita přinesly energetikům mnoho zajímavých šancí, několikaminutovou nepřetržitou kanonádu však strážce kladenské svatyně zvládal s až ohromující precizností. Výborná práce domácího maskovaného muže ale záhy přišla vniveč, po zákroku do oblasti hlavy a krku daleko za hranicí pravidel se do šaten předčasně odporoučel Rytíř Ladislav Zikmund a během pětiminutového oslabení stihli Kladenští přidat ještě jeden faul. Tím darovali Karlovarským výhodu dvou mužů a ti takovou nabídkou nepohrdli, Jakub Flek povedenou tečí do šibenice otevřel skóre utkání. Rozjeté hosty nezastavilo ani vyloučení v jejich řadách a za pár minut přidal další přesný zásah Martin Kohout, který přečíslení ve vlastním oslabení s jistotou zakončil k tyči. Poslední hřebíček do rakve kladenské psychiky zarazil o pouhé dvě minuty později po zmatku v domácím brankovišti Daniel Vrdlovec, na jehož dorážku neměl Cikánek šanci dosáhnout. Od tohoto okamžiku již Karlovarští tempo hry uklidnili a až do druhé sirény domácí k ničemu nepustili.

Do posledního dějství Kladenští vstoupili plni touhy po zdramatizování utkání a poněkud ležérní Západočechy zaskočili silným ofenzivním tlakem. Brzy však zopakovali svou chybu z druhé třetiny, totiž zbytečná vyloučení, a tím si pod sebou podřezali větev vedoucí k bodovému zisku. Při přesilovkách Energie dostala vývoj utkání zpět na své hokejky a znovu zamkla soupeře u jejich klece, v níž však bravurně chytající Lukáš Cikánek stále držel Rytířům naději. Jistota v brankovišti umožnila domácím po skončení oslabení vyrážet do útoků, nicméně i hostující Filip Novotný se činil a nepustil za svá záda žádný kotouč. Zanedlouho se za domácí obranu dostal karlovarský forvard Ondřej Beránek, který byl při svém úniku faulován a následné trestné střílení zvládl na výbornou. V tomto okamžiku již Energie zcela přestala s jakoukoliv zbytečně riskantní hrou, což umožnilo Kladenským prakticky nerušeně kombinovat s pukem, vinou nepřesných přihrávek ale jen málo akcí dospělo k zakončení, které si vždy pohlídal pohotový Novotný. Vyhrocený závěr utkání zvládli energetici zcela profesionálně a v důležitém utkání si tak připisují plný počet bodů za výhru 4:0.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Rytíři Kladno): Zápas jsme začali velice dobře, hráli jsme aktivně a měli jsme tam nějaké přesilovky, které se nám bohužel nepodařilo proměnit. V první třetině jsme byli lepším týmem, ale zůstalo to 0:0. Ve druhé a třetí třetině už byly Vary lepší a zaslouženě vyhrály.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že nás tu čeká těžké utkání, které bude mít veliký vliv na umístění v tabulce. Na to jsme se připravovali. Neměli jsme takový vstup do utkání, jaký jsme si představovali, chtěli jsme hrát bez faulů, ale dostali jsme domácí do hry našimi třemi zbytečnými vyloučeními. V první třetině byli domácí jednoznačně lepší a nebýt fantastického výkonu našeho gólmana Filipa Novotného, tak by bylo utkání úplně jiné. Druhá třetina potom byla zejména o tom, kdo dá první gól. Jsem rád, že se to podařilo nám, a řekl bych, že od prvního gólu jsme byli o malinko lepším týmem. Hráli jsme to, co jsme chtěli, a jsme rádi, že po výborném a obětavém výkonu celého mužstva jsme zápas zvládli.

Související články