HC Energie Karlovy Vary

Vyprodaná aréna dohnala Energii k velkému obratu a dvěma bodům

HC Energie - HC Dukla Jihlava 3:2p (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)
Tak to byl hokejový Velký pátek! Natěšení Karlovaráci vyprodali KV Arenu, jenže více než dvě třetiny sledovali marnou snahu domácí Energie o smazání dvougólového manka, které bleskově nabrali v 6. minutě. Západočeši však bojovali do samého konce, Kovačevič snížil, Beránek vyrovnal v power-play, aby ochozy v prodloužení rozjásal Stanislav Balán. Energie tak v baráži bere první dva body!
WSM Liga, BAR2, pá 30.3.2018
Karlovy Vary
Jihlava
3:2p
0:2, 0:0, 2:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 47. Kovačevič (Kverka), 60. O. Beránek (Tuominen, Krejčí), 63. Balán (T. Rachůnek) – 6. D. Čermák (F. Seman, R. Hubáček), 6. Jiránek. Rozhodčí: Pražák, Lacina – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:5, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. Bez využití. Diváci: 5444 (vyprodáno). Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
Karlovy Vary: F. Novotný – Podlipnik, Šenkeřík, M. Rohan, Plutnar, Krejčí, Kovačevič, Pajk – T. Rachůnek, Balán, Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Osmík, Skuhravý, Gríger – O. Beránek, Tuominen, Vrdlovec
Jihlava: Kořenář – Suchánek, de la Rose, Bryhnisveen, J. Zdráhal, D. Váňa, Kajínek, Půža – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, M. Hlinka – Anděl, Hamill, Rabbit – F. Seman, R. Hubáček, D. Čermák.

Komentář k utkání

Do úvodu zápasu se Energie pustila s plným nasazením. Ihned minutu a půl po úvodním vhazování se v útočné třetině ocitl zcela sám Martin Kohout, jehož střelu vyrazil Kořenář ramenem. Karlovarský útočník se dostal ještě k dorážce, ale gólmana hostí nepřekonal. Na druhé straně se do šance dostal Zach Hamill, který před Novotným kotouč těsně promáchl. Kohout byl v duelu velmi aktivní. Další akce energetiků totiž patřila opět jemu. Dostal se s kotoučem až do útočné třetiny, kde ho obrana Jihlavy nechala neobsazeného. Našel si volného Krejčího, který tvrdou střelou od modré čáry nepřekvapil Kořenáře. Zvednout ruce nad hlavu mohla Dukla v 6. minutě. Davida Čermáka totiž nedokázal nikdo zastavit, když přeplněné KV Areně předvedl své rychlé nohy a podařilo se mu zakončit pod víko branky Karlových Varů. Následně se skóre opět měnilo. Za bránou domácích připravil Šenkeříka o puk Tomáš Jiránek, který střelou mezi betony poslal Jihlavu do dvoubrankového vedení.

Během první přesilové hry domácích, kdy na trestnou lavici zamířil Rabbit, se karlovarští hokejisté příliš nepředvedli. Nedokázali se ani udržet v útočné třetině. Kotouč do třetiny zavezl až Rachůnek, který na sebe nechal strhnout pozornost beků, aby mohl pálit Flek, ten těsně minul branku Dukly. To však byla jediná akce v přesilové hře Energie. Ve 12. minutě si vysloužil dvouminutový trest gólman Kořenář, během jihlavského oslabení se ke střele dostal Balán, jehož střelu brankář hostí vyrazil ramenem. Vzápětí následoval další trest pro Duklu. Ovšem přesilové hry nebyly silnou stránkou energetiků. Václav Skuhravý navíc obdržel trest v podobě deseti minut za nesportovní chování, a tak zbytek prvního dějství, a ještě začátek druhé třetiny strávil na trestné lavici. Energetici se ještě dostali do šance, když v přečíslení se pokoušel prosadit Tuominen, ten však trefil pouze betony Josefa Kořenáře, který byl pro svůj tým od začátku oporou.

Dukla začala druhou třetinu s plnou vervou. Střelu Suchánka minutu po vhazování vyrazil Novotný maskou. Hostům se podařilo zamknou energetiky ve vlastní třetině, ale během téměř minutého tlaku nepřekonali Filipa Novotného. Do akce se následně pustili i domácí, jmenovitě Ondřej Beránek, jehož střela mířila těsně mimo branku hostů. Oba gólmani měli se střelami plné betony práce, jak Novotný, tak Kořenář se však mohli prezentovat kvalitními zákroky. Za domácí se pokoušel prosadit Martin Rohan dělovkou od kruhů, následně se přidal Osmík, ten svou střelu poslal jen do ochranné sítě. Ve 30. minutě byl blízko ke skórování Sabahudin Kovačevič, když čekal v předbrankovém prostoru, ale na dva pokusy nepřekonal Kořenáře. Konečně se dostala ke kotouči také Dukla, která mohla zaútočit. Anděl se zjevil před Novotným, ale brankář Karlových Varů si dělovku pohlídal. Energie se jevila jako jasně aktivnější celek, akorát chybovala v koncovce. Dokázala si vytvořit na soupeřovu branku velký tlak, ovšem Kořenář zůstával neomylný. Dvě minuty před koncem druhého dějství se dostal do velké šance Dávid Gríger, zcela nepokrytý a sám trefil z mezikruží jen gólmanovy betony.

Karlovy Vary se do třetí třetiny pustily s plnou parádou a bleskově se přesunuly do třetiny hostů. Kořenářovi hořely betony, když se ke kotouči dostal Jakub Flek a následně Podlipnik, ovšem ani jeden neuspokojil touhu karlovarských fanoušků po snížení. Energetici se drželi v útočném pásmu, ale Kořenáře překonat se jim stále nedařilo. Pět minut po začátku třetí třetiny se v obranné třetině Dukly opět útočilo. Skuhravý zadní přihrávkou našel Vrdlovce, který nedokázal zasadit kotouč za záda Kořenáře. Odbyla 47. minuta a domácí se konečně dočkali. Sabahudin Kovačevič svou ranou od modré možná ještě orazítkoval držadlo Grígerovy hokejky a snížil manko svého mužstva. Po přesilové hře se Energie ještě držela ve třetině hostů, ke střele se dostal Petr Stloukal těsně před brankou Kořenáře, jen o milimetry minul svatyni Dukly. Po úspěšném prvním oslabení domácích se puku ve středním pásmu zhostil Flek, který jel sám na brankáře Jihlavy, ten však střelu bleskově zalehl. A další akce domácích přibývaly, Dukla své vedení hájila až překvapivě pasivně. Ve třetím dějství bylo také k vidění několik menších potyček, které vzešly z důležitosti utkání, obešly se však bez trestů a zranění. Skutečná radost v KV Areně přišla v čase 59:08. Filip Novotný odspěchal na střídačku a během power-play se Ondřeji Beránkovi povedlo trefit k pravé tyči. Energie zbytek třetiny odehrála ve čtyřech, na trestnou lavici zamířil Plutnar za hákování. Ještě 10 vteřin před koncem mohl Dukle vrátit 3 body Petr Straka, od rozdílové branky jej dělilo jen pár milimetrů.

V prodloužení domácí nejprve ustáli zbytek oslabení, a v 63. minutě využil Stanislav Balán skvělé příhry Rachůnka napříč kruhy a dokonal obrat Energie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Myslím, že do utkání jsme vstoupili mnohem lépe než v Litvínově, měli jsme poměrně dobrý pohyb, vytvořili jsme si i pár příležitostí, ale hosté nám dali jednoznačně lekci z produktivity, když ze tří šancí, které jsme jim nabídli, tak proměnili dvě. My jsme si po první třetině řekli, že máme ještě spoustu času, že na ledě necháme všechno. Můžu jenom poděkovat hráčům za neskutečný hlad po vyrovnání a za to, co od druhé třetiny předvedli. Rovněž musím poděkovat domácím divákům, kteří přišli ve fantastickém počtu a vytvořili bouřlivou atmosféru a dohnali nás k vítězství.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili dobře, rychle jsme vedli, ale od té doby jsme přestali hrát. Soupeř převzal iniciativu a my jsme vlastně jenom čekali, kdy tu branku dostaneme. Chyběl nám pohyb, odvaha v soubojích na kotouči a z toho pramenilo vyrovnání. V prodloužení i přesto, že jsme hráli přesilovku, tak jsme s ní nenaložili dobře a po další naší chybě soupeř dal vítěznou branku. Prvořadý byl však z naší strany slabý pohyb a slabá odvaha.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 30.3.2018

Balán: Ani nevím, kdy naposledy jsem dal gól

Preview k zápasu | čt 29.3.2018

Baráž pokračuje, doma vyzve Energie Duklu