HC Energie Karlovy Vary

Energie ztratila tříbrankové vedení a bere dva body z nájezdů

HC Energie Karlovy Vary - HC Dukla Jihlava 5:4sn (3:0, 1:1, 0:3 - 0:0)
Po venkovních úspěších se Energie vrátila do KV Areny osmým kolem proti Dukle. Karlovy Vary na soupeře vlétly nejlepším možným způsobem, během necelých čtyř minut gólově udeřily hned dvakrát a v dalším průběhu si udržovali tříbrankový náskok. Ve třetí třetině však předvedli hosté fantastický výkon, během čtyř minut srovnali a poslali utkání nakonec až do nájezdů. V nich rozhodla trefa kapitána Skuhravého a skvělý Závorka, jenž vychytal všech pět soupeřů.
WSM Liga, BAR8, pá 13.4.2018
Karlovy Vary
Jihlava
5:4sn
3:0, 1:1, 0:3 - 0:0
Branky a nahrávky: 1. O. Beránek (M. Rohan), 4. Gríger, 18. Balán (Krejčí, Stloukal), 27. Flek (Stloukal), rozh. náj. Skuhravý – 21. Skořepa (Straka, Diviš), 47. R. Hubáček (Kajínek, Čachotský), 48. Anděl (Čachotský, D. Váňa), 50. Stříteský (Straka, Diviš). Rozhodčí: Hodek, Šír – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5128. Střely na branku: 23:51. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:4, 5:4
Karlovy Vary: F. Novotný (50. Závorka) – Podlipnik, Šafář, M. Rohan (A), Plutnar, Krejčí, Kovačevič, A. Rulík – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Vachovec, Skuhravý (C), Vrdlovec – Stloukal, Kverka, Šik
Jihlava: Škarek (Kořenář) – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, D. Váňa, Šidlík, J. Zdráhal – Diviš (A), Skořepa (A), Straka – Anděl, Zeman, Čachotský (C) – F. Seman, R. Hubáček, D. Čermák – Rys, M. Hlinka, Hamill

Komentář k utkání

Buď u toho s námi! Vstupenky na baráž o extraligu kupuj ONLINE

Energetici do zápasu vstoupili opravdu pohádkově, po krátkém oťukávání rozehrál rychlý útok Martin Rohan na Ondřeje Beránka, který přesprintoval obranu Jihlavy a již v první minutě otevřel skóre utkání. Překvapení hosté se snažili z rychlého inkasování vzpamatovat a zahájili kombinační ofenzívu, nicméně o chvíli později se znovu ukázala aktuální forma Karlovarských, díky důraznému forčekingu se ke kotouči dostal Dávid Gríger a skvěle zakončeným blafákem do bekhendu připravil hostům ledovou sprchu.To už donutilo nepříliš jistě působící Jihlavu k okamžité reakci a snaha opravdu přišla, leč v její hře bylo až příliš školáckých nepřesností. Vzhledem k nekvalitním přihrávkách Dukly měli domácí poměrně jednoduchou práci v obraně a s viditelným klidem jen kontrolovali dění na ledě. Západočeši se skutečně neměli kam hnát, trochu překvapivě však rychlost zcela postrádal i výkon Jihlavských, a k vidění tedy byl dosti plitký hokej okořeněný jen sporadickými výpady Karlových Varů. Dukla sice vycházela z kvalitně zorganizované defenzívy, na druhé straně kluziště však působila až apaticky a stále se trápila s hrubými chybami v kombinacích, čehož dokázala Energie využít k relativně častým protiútokům. S ledovým klidem hrající domácí si pak krátce před koncem třetiny vybojovali úvodní přesilovku v zápase, v níž předváděli na rozdíl od Jihlavy bezchybný kombinační tlak zakončený bombou od modré v podání Daniela Krejčího, kterou těsně před brankářem přesně tečoval Stanislav Balán. Vysoká efektivita útoků energetikům přinesla pohodlný polštář v podobě tříbrankového vedení.

Do druhého dějství však vstoupili Jihlavští s velikým odhodláním a sotva po půlminutě dokázali zaskočit poněkud laxní defenzívu domácích, když po povedené kombinaci do odkryté klece zakončoval Josef Skořepa. Energie poznala cenu za nedůslednost a okamžitě své pochybení napravila aktivní ofenzívou, která procházela jihlavskými beky jako nůž máslem, předchozí zaváhání však napravoval i Jakub Škarek a bez problémů likvidoval pokusy domácích. Jihlavský gólman si čerstvě nabyté formy ale dlouho neužil, ve 37. minutě jej totiž po zachycené rozehrávce hostů z mezikruží střelou do šibenice překonal Jakub Flek. Hosté přesto odmítali kapitulovat a hnáni vidinou toho, že je možné překonat Filipa Novotného, nadále bojovali o každý metr ledu. Karlovarští ale ukázali svou taktickou připravenost a opět začali víceméně jen držet kotouč v bezpečné vzdálenosti. Díky minimalizaci svých chyb a naopak využívání nadále častých nepřesností soupeře se jim tato strategie dařila. Tato monotónní hra přesto poskytovala díky mnoha střelám zajímavou diváckou hodnotu a zejména v poslední pětiminutovce se oběma týmům dařilo často testovat brankáře soupeře, změny se skóre se však už ani jedna strana nedočkala.

Vstup do poslední dvacetiminutovky byl v podání obou mužstev o něco aktivnější a ofenzivnější hře napomohla i brzká přesilovka Dukly, obrana energetiků ale byla stále precizní. I po vyrovnání početních sil bylo dění na ledě oproti dřívějším třetinám rychlejší a kombinačně zdařilejší, navíc si aktivitu na dlouhou dobu převzali prakticky výhradně hosté. Jihlavští dokázali výrazně zlepšit své přihrávky, bez ustání tlačili na Karlovy Vary a po šesti minutách převahy se dočkali úspěchu. Jednu z oněch zdařilých kombinací Dukly totiž dokázal po důrazné práci v předbrankovém prostoru zakončit Radek Hubáček a vrátil svůj tým do hry. Aby nebylo dramatu málo, sotva o dvě minuty později se rozjetým hostům podařilo skórovat ještě jednou, rychlou prací po buly zcela rozebrali západočeskou defenzívu a Lukáš Anděl uklidil kotouč do odkryté branky. Jihlava však měla v rukávu ještě jeden trumf a svou cestu za vyrovnáním završila další zdařilá kombinace a bomba od modré v podání Matěje Stříteského. Tři góly během necelých čtyř minut vyhnaly z domácí branky Filipa Novotného, který přepustil své místo Tomáši Závorkovi. V karlovarských řadách zavládla značná nervozita a Energie okamžitě začala bojovat o navrácení vedení, Dukla však byla psychicky na samém vrcholu a držela vývoj utkání přinejmenším vyrovnaný. Postupem času ale Karlovarští zvyšovali tempo a ve vstupu do závěrečných pěti minut už měli zpět ztracenou herní převahu. Jejich aktivní útok ale trochu otevřel dveře v obraně a toho v posledních momentech třetiny ještě zkoušela využít Jihlava, nicméně úspěchu se přes skvělého Tomáše Závorku nedočkala a utkání dospělo do prodloužení.

Do něj nastoupili hosté v početní převaze, jelikož souběžně se třetí sirénou byl ještě vyloučen Stanislav Balán, energetici však zvládli následné horké chvilky zcela precizně. V plném počtu už Karlovarští předváděli aktivnější hru na obou stranách kluziště a záhy si vybojovali přesilovku i oni, jejich ofenzivní kanonáda ale ke gólu nevedla, rozhodnout tak musely samostatné nájezdy. V nich se jako jediný prosadil domácí kapitán Václav Skuhravý a vybojoval pro Energii druhý bod.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Diváci si dnes přišli na své a viděli snad vše, co vidět šlo. Myslím si, že z pohledu fanouška panuje spokojenost, z trenérské strany už to tak ideální nebylo. Povedlo se nám dobře vstoupit do utkání, ale pořád jsme hráče nabádali, že Jihlava má velkou sílu. Ukazuje to celou sezonu i baráž, takže nic není hotového. Pustili soupeře do kontaktu a ustoupili jsme od naší hry. Zbytečně jsme byli zatažení, nechali soupeře hrát a bohužel nám tam ty góly napadaly. Ale můžu jenom smeknout před tím, co dneska předvedl Tomáš Závorka, který naskočil do rozjetého utkání, uklidnil naši hru a potom vynuloval střelce soupeře v nájezdech. Dva body jsou pro nás dnes zlaté. Musíme být pokorní a jít do dalšího zápasu tak, abychom hráli šedesát minut. Dnes jsme měli dobré pasáže, ale měli jsme tam i ty, ve kterých jsme vypadli ze hry a to se nám nemůže stávat. Díky výborným fanouškům a klobouk dolů před Tomášem Závorkou.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili špatně, dostali jsme branky po situacích, na které jsme hráče ráno upozorňovali. První třetina byla z naší strany prostě špatná, soupeř byl aktivní. Ale troufnu si říct, že od té druhé jsme už byli lepším týmem a gradovala to ve třetině třetí vyrovnáním. Vteřinu před koncem jsme to ještě mohli uhrát za tři body, ale bohužel. V prodloužení jsme nevyužili přesilovku, obratem ji pak měl soupeř. A penalty, když nedáme branku, nemůžeme prostě vyhrát, to je celé. Ale jinak musím kluky pochválit za to, jak se dokázali zvednout z bahna, ve kterém jsme po první třetině byli, a jak dokázali dotáhnout zápas.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 12.4.2018

Karlovarští se potřetí střetnou s Duklou