HC Energie Karlovy Vary

Energie si body nenadělila, s bruslaři po tvrdém zápase padla

Po dvanácti dnech znovu v akci a naposledy v extralize před Vánocemi, to vše vystihovalo páteční duel Energie proti Mladé Boleslavi. Do něj ale domácí nevstoupili dobře, proti velice důraznému soupeři se jim nedařilo prosadit, naopak Středočeši si dokázali vypracovat dvougólový náskok. Ten se sice do třetí třetiny zmenšil, nicméně na srovnání už domácí nedosáhli a po prohře 1:3 žádný bodový dárek pod multifunkční kostkou nenalezli.
Tipsport extraliga, 28. kolo, pá 21.12.2018
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
1:3
0:1, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 40. O. Beránek (Skuhravý, Kohout) – 9. Pacovský (Žejdl, Šťastný), 27. Pláněk (Vondrka, Kotvan), 58. T. Knotek (Kotvan, Vondrka). Větší tresty: 57. Vladimír Sičák (KVA) 10 min. - vražení na hrazení.
Rozhodčí: Jeřábek, Svoboda – Jindra, Zíka
vyloučení4:5
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku24:31
zblokované střely7:3
hity5:9
vhazování37:32
diváci3338
Karlovy Vary: F. Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, M. Rohan, Sičák (A), Kozák, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Stloukal, Skuhravý (C), Gorčík – Lapšanský, Balán (A), Kohout.
Ml.Boleslav: Krošelj (41. Kantor) – Kotvan, Pláněk, Bernad, Němeček, Dlapa (A), Eminger, Hrdinka – Vondrka (C), T. Knotek (A), Skalický – Pacovský, P. Musil, Látal – Pabiška, Žejdl, Šťastný – Flynn, Najman, P. Kousal.

Komentář k utkání

Vstup do posledního předvánočního utkání zahájila obě mužstva s plynem na podlaze, již v prvních dvou minutách se museli řádně ohánět domácí i hostující gólman. A jelikož kvantita jde často dříve či později ruku v ruce s kvalitou, nenechaly na sebe dlouho čekat ani velké příležitosti, ovšem Knotkova rána z přečíslení skončila těsně vedle pravé tyčky a Jakub Flek z následného protiúniku napálil jen Krošelje. První větší příležitost ke zlomení přelévající se aktivity měli Karlovarští při brzké přesilovce, leč tu zvládla Mladá Boleslav opravdu učebnicově a nepřipustila žádnou střelu na svou svatyni. To byl přesně ten impuls, který Středočeši potřebovali pro naladění na správnou vlnu, což se projevilo o dvě minuty později, kdy po krásné křižné přihrávce od Šťastného poslal zblízka puk mistrovsky pod víko nikým nestrážený Dominik Pacovský. Efekt skvěle sehraného oslabení se však projevil i na druhé straně, když početní nevýhodu Energie paradoxně přečkala kvalitní ofenzívou a Krošelj musel dvakrát na poslední chvíli vyšťouchnout jedovatý projektil ramenem. Do závěrečných minut se hosté rozhodli jít s taktikou silového hokeje, a to se jim málem vymstilo, ovšem zelenobílí nedovolenou hru vysokou holí během dvou minut s více bruslaři využít nedokázali. Boleslav si pak svůj hubený náskok pohlídala i přes neutuchající aktivitu soupeře až do první sirény.

Důrazná hra přinášela šedozeleně oděné skvadře ovoce i v úvodu prostřední dvacetiminutovky, jenže takřka okamžitě jejich útok zastavil kotouč odpálený mimo hrací plochu a jen se štěstím v následné přesilovce nezaplula ani jedna ze dvou gólovek zblízka Jakuba Fleka do boleslavské sítě. A že se nevyužití takových šancí trestá, to ukázali hokejisté z města automobilů v závěru 27. minuty. Zdařilou kombinaci, kterou si hosté povodili soupeře jako na špagátu, totiž bombou od modré zakončil Martin Pláněk a druhou mízu chytající Energie se rázem ocitla znovu pod hladinou. Ani to však Západočechy nezlomilo a zejména při další přesilové hře nedali slovinskému strážci svatyně vydechnout, leč rodák z Ljubljaně mezi třemi tyčemi předváděl kouzla hodná vysokorozpočtovému fantasy filmu.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
VáclavSkuhravý
útočník
G 0
A 1
+/- +1
TM 0

Ve zdramatizování skóre svému týmu nepomohl ani Stanislav Balán, který se sice doklouzal na zádech až do sítě, jenže kotouč vinou rychle se vracejícího beka Boleslavi na poslední chvíli změnil právě Balánem názorně ukázanou cílovou destinaci. Středočeši si byli dobře vědomi svého náskoku, a tomu také i uzpůsobili svůj herní projev, jenže stále se trápili s přehnaným důrazem. A ačkoliv zelenobílí pohrdli i pátou přesilovou hru, pouhé čtyři sekundy před koncem třetiny jejich smůlu prolomil čerstvý reprezentant Ondřej Beránek. Jeho střela z první do odkryté branky dala domácím znovu naději.

Do třetího dějství nenastoupil slovinský kouzelník Gašper Krošelj, dost možná vinou právě onoho střetu s Balánem, a mezi boleslavskými tyčemi jej nahradil Pavel Kantor. Ještě před uplynutím první půlminuty periody se pak naskytl nehezký pohled zejména domácím fanouškům, při souboji o puk se nešťastně se soupeřem zaklesl Dávid Gríger, který situaci neustál a v plné rychlosti proletěl levou tyčkou hostující branky až k zadnímu mantinelu. Naštěstí se však zanedlouho z ledu zvedl, za pomoci spoluhráčů se odbelhal na střídačku a po ošetření se dokázal vrátit do hry. Hokej se také vinou stále důraznějších soubojů zejména ze strany hostů rychle vyhrotil a v podstatě po každém odpískání si aktéři utkání vyměnili pár slov, co se však branek týče, tam i přes aktivní forvardy na obou stranách zůstalo vše při starém. Zhruba kolem poloviny dějství však domácí přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a zahájili opravdu působivou ofenzívu, která hostům činila velké potíže. Naštěstí pro hosty ale Kantor navázal na odkaz Krošelje a zastavoval i zdánlivě nezastavitelné šance Energie. S postupujícím časem museli domácí stále více otevírat své defenzivní řady ve snaze koncentrovat všechny své síly do útoku, a právě toho začala Boleslav využívat. Šance Karlových Varů pak definitivně vyhasly tři minuty před koncem, kdy dostal menší plus automatický osobní trest za vražení na hrazení Vladimír Sičák. Přesilovku bleskově využil střelou do šibenice Tomáš Knotek. Právě to pak rozhodlo o tom, že vánoční tříbodová nadílka zamířila do Mladé Boleslavi.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás vstup do utkání nebyl jednoduchý a hlavně nebyl ideální. Chtěli jsme přečkat první třetinu bez gólu, což se nám nepodařilo a dali jsme hostům několik brejkových situací, ze kterých nás potrestali. Myslím si, že ve druhé třetině jsme naši hru zlepšili, vytvořili jsme si několik šancí, které jsme ale bohužel neproměnili. Měli jsme tam opravdu vyložené šance, které se nám v minulých utkáních dařilo proměňovat, ale dneska se nám to nepovedlo, paradoxně jsme potom z nešťastné střely dostali druhý gól. Sice jsme se ještě gólem v závěru druhé třetiny vrátili do zápasu, ale ve třetí třetině jsme se už tlačili do urputné a zorganizované obrany soupeře a nedokázali jsme se proti ní prosadit. Neproměněné šance, naše špatná kombinační hra, kdy se nám nedařilo hrát na puku, možná i po té pauze... Puky odskakovaly a přeskakovaly, nedokázali jsme se dostat k té naší hře. Hosté byli produktivnější a velmi dobře zorganizovaní do obrany a zaslouženě vyhráli.

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): Do zápasu jsme vstoupili dobře, nechtěli jsme, aby nás Vary, které měly první utkání po přestávce, nějak hodně přetlačily. Myslím si, že jsme se z naší třetiny dostávali slušně, tím jsme otupili tlak soupeře a samozřejmě nám pomohl první gól. Ve druhé třetině byla hra prvních deset, dvanáct minut taky slušná, po druhém gólu ale jako bychom přestali hrát. Vždycky, když si začne soupeř věřit, my začneme hrát něco úplně jiného a Vary nás za to potrestaly. Ve třetí třetině jsme přečkali tlak domácích a vše rozhodl třetí náš třetí gól.

Fotogalerie

Související články