HC Energie Karlovy Vary

Z východu i napodruhé bez bodu, nad síly Energie byly Vítkovice

Ani druhý zápas z trojboje na východě republiky nepřinesl energetikům body, zelenobílí totiž padli v Ostravě s Vítkovicemi 1:4. Ridera předváděla velice efektivní útočnou práci a vypracovala si pohodlný a v jednu chvíli dokonce čtyřgólový náskok. Karlovarští se přes velký počet střel trápili v koncovce a kromě trochu šťastného snížení na 1:4 se už ničeho dalšího nedočkali.
Tipsport extraliga, 35. kolo, ne 13.1.2019
Vítkovice
Karlovy Vary
4:1
2:0, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky: 13. P. Zdráhal (Schleiss), 16. Tybor (O. Roman, Šidlík), 25. Tybor (Mrázek, O. Roman), 34. Tybor (Lev, O. Roman) – 35. Balán (Kohout).
Rozhodčí: Šír, Obadal – Jindra, Zíka
vyloučení2:2
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku26:42
zblokované střely20:7
hity9:14
vhazování21:41
diváci7003
Vítkovice: Dolejš – Výtisk (A), D. Krenželok, Šidlík, Gregorc, Mrázek, Černý, Trška – Olesz (C), Lev (A), Dej – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Kucsera, Baláž, Poletín – Schleiss, Š. Stránský, P. Zdráhal
Karlovy Vary: Kuchař – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, Kozák, Šafář, M. Rohan (A), Podlipnik – T. Rachůnek, Gríger, Flek – O. Beránek, Balán (A), Kohout – Stloukal, Skuhravý (C), J. Černý – T. Mikúš, R. Vlach, Lapšanský

Komentář k utkání

Utkání začalo spíše v oťukávacím režimu, obě mužstva se sice snažila tlačit k soupeřově svatyni, ovšem o nějaké pořádnější šanci se dlouho mluvit nedalo. Vítkovičtí alespoň dokázali sporadicky otestovat mladého Ondřeje Kuchaře mezi třemi karlovarskými tyčemi, zatímco energetici takřka vůbec nedotáhli nějakou svou akci až ke koncovce. Až těsně před polovinou dějství se černozeleně odění hokejisté dokázali na delší dobu vymanit zpod domácí nadvlády a i Daniel Dolejš musel ze svého arzenálu vytáhnout pár mrštných zásahů. Ačkoliv kombinace Karlovarských postrádaly kýženou preciznost, dobrých pět minut nepustili hosté soupeře ke kotouči, natožpak do protiútoku. Ovšem domácí si sedm minut před první sirénou vybrali pořádnou dávku štěstí, když se mezi třemi obránci Energie dostal k poskakujícímu kotouči Patrik Zdráhal a z těsné blízkosti překonal Kuchaře mezi betony i přesto, možná právě proto, že mu rána vůbec nesedla. Ani ne minutu nato byli Západočeši centimetry od vyrovnání, Kozákova střela totiž přehopsala Dolejšovi přes rameno, brankář Vítkovic však nakonec na poslední chvíli vše zachránil. Nicméně zanedlouho se znovu osud přiklonil na stranu Ridery, ta totiž dostala možnost přesilovky a z první střely v této početní výhodě skóroval Radoslav Tybor, jeho jedovka z levého kruhu zamířila přímo do vzdálenější šibenice. A jelikož domácí už ve zbývajících několika málo minutách první třetiny nepřipustili žádné ohrožení svého náskoku, šli do šaten podstatně spokojenější.

Podstatně aktivněji vstoupili do prostřední periody energetici, ti začali od samého začátku přesouvat veškerou svou aktivitu do útoku. Díky čemuž byli v prvních třech minutách hned dvakrát velice blízko gólu, nicméně brankář domácích si poradil jak se střelou Kohouta z těsné blízkosti, tak i s Romanem Vlachem obtáčejícím se kolem vítkovické klece. Nicméně již potřetí v zápase se Ridera dokázala prosadit v době, kdy tahala za kratší konec, pohlednou sérii kliček předvedl Radoslav Tybor a střelou ke vzdálenější tyči zakončil jednu z nejhezčích akcí utkání svým druhým gólem večera. Energetici ještě zvýšili svou ofenzivní aktivitu, díky své stále narůstající snaživosti dokázali svému soupeři pořádně zatápět, jenže co jim to bylo platné, když stále nedokázali vstřelit svou první branku.

NEJLEPŠÍ HRÁČ UTKÁNÍ
StanislavBalán
útočník
G 1
A 0
+/- -1
TM 0

Ostravané se uvolnili z pevného karlovarského sevření až hluboko ve druhé polovině dějství díky další početní výhodě a i jejich druhá přesilovka jim přinesla navýšení náskoku. Jen několik málo sekund po skončení oné přesilové hry totiž hattrick zkompletoval přesnou ranou z mezikruží Radoslav Tybor. Ovšem energetici měli v rukávu připravenou bleskovou odpověď, pět minut a jednu sekundu před sirénou totiž poslal nepříliš nebezpečný pokus po ledě Stanislav Balán, kotouč se ještě těsně před Dolejšem odrazil od brusle jednoho z domácího beků a zamířil přímo mezi betony přesouvajícího se gólmana Ridery. Poslední slovo však měl strážce vítkovické svatyně, když minutu před koncem lapačkou zastavil jednoznačnou gólovku Martina Kohouta a udržel svůj tým ve tříbrankovém trháku.

Díky snížení to pro Energii ještě nebyl zcela uzavřený příběh a hned v první minutě závěrečné třetiny dostala možnost vrátit se do zápasu v podobě její první přesilovky, ovšem proti tomu stál s pevností závory Daniel Dolejš. Hra se obecně vrátila do zajetých kolejí, Karlovy Vary snaživě tlačily, nicméně stále nemohly vstřelit tak potřebný gól. Nic na tom nezměnila ani obrovská šance Dávida Grígera, jenž svůj únik za vítkovickou obranu zakončil bekhendovým blafákem pouze do vyrážečky čtyřiadvacetiletého gólmana. Na domácích bylo už trochu znát, že sotva 21 hodin před startem duelu s Energií ještě otáčeli ostravské derby proti Třinci, zatímco zelenobílí byli k neutahání a nedali svému soupeři vydechnout. Jenže ve vítkovickém brankovišti stále operoval maskovaný hrdina, který zastavoval i nemožné a přiváděl karlovarské střelce k zoufalství. Závěr utkání se odehrál v poklidném a vyrovnaném stylu, což tedy znamenalo karlovarskou porážku 1:4.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 13.1.2019

Balán o mizérii: Je to hlavně o hlavách

Preview k zápasu | so 12.1.2019

Trip pokračuje, energetici vyzvou Vítkovice