HC Energie Karlovy Vary

Sérii venkovních zápasů zakončila prohra s Litvínovem

Stejně jako většina posledních vzájemných střetnutí s Litvínovem bylo i toto velmi vyrovnané. Energetici doplatili především na špatný start a celkově velmi nepovedenou první třetinu. Po zbytek zápasu se odehrávala rovnocenná partie, k vidění byla spousta krásných šancí a několik perfektních zákroků Jana Bednáře, ani tak ale energetici již skóre neotočili. Sérii čtyř venkovních zápasů tak karlovarští hokejisté zakončili s bilancí dvou výher a dvou proher.
Tipsport extraliga, 22. kolo, út 26.11.2019
Litvínov
Karlovy Vary
2:1
2:1, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 1. Jarůšek (Mahbod, Jánošík), 15. T. Pavelka (Mahbod, Petružálek) – 7. M. Rohan (T. Kubalík).
Rozhodčí: Svoboda, Pražák – Klouček, Špringl
vyloučení5:8
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku43:28
zblokované střely18:10
hity6:4
vhazování42:28
diváci3682
Litvínov: Janus – Jánošík (A), L. Doudera, Kudla, Ščotka, Baránek, T. Pavelka – Petružálek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Mahbod, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, Helt, Zygmunt – Kašpar (C), J. Mikúš, Trávníček – Jurčík.
Karlovy Vary: Bednář – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Kohout, Raška I, T. Kubalík – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.

Komentář k utkání

Po dvou vysokých venkovních vítězstvích zamířili energetici na sever k podkrušnohorskému derby s Litvínovem, který navíc v pondělí večer přišel o hlavního trenéra. Sestavu zvolili karlovarští trenéři totožnou jako v posledním zápase, jen v brance dostal šanci od prvních minut Jan Bednář. Nejen pro něj, ale pro celý tým však byl začátek zápasu doslova katastrofální, domácím totiž trvalo pouhých 13 vteřin, než vstřelili úvodní branku. Richard Jarůšek dostal až moc prostoru a z blízkosti zavěsil pod víko. Tlak Vervy trval dál a díky špatnému střídání energetiků navíc přišla pro domácí přesilová hra. Bednář tak měl hned plné ruce práce, dvě minuty hrůzy však naštěstí Karlovarští zvládli ustát.

Početní výhodu si o chvíli později vysloužili také hosté, střelecky aktivní v ní byli především Stříteský od modré a Flek v předbrankovém prostoru, puk do branky ale nedostali, to nastalo až o pár vteřin později. Martin Rohan od modré čáry nahodil kotouč na branku doufajíc, že jej někdo tečuje, k jeho radosti ale zamířil kotouč rovnou do branky, brankář Janus neměl šanci reagovat, a karlovarský bek tak vstřelil svou první letošní branku. Na stadionu byla i tak bouřlivá atmosféra, o pár akcí později ale nastalo hrobové ticho. Při pokusu o nahození do útočného pásma ze strany litvínovského hráče zamířil puk na lavičku Energie a jeden člen realizační týmu schytal přímou ránu do obličeje, ihned musel být ošetřen lékaři.

Ačkoliv je Litvínov týmem ze samotného spodku tabulky a do utkání šel bez hlavního trenéra, předváděl v první třetině velmi pěkný výkon. Sympatické byly jeho přesilové hry, ve které se puk hodně rychle točil, taktéž přechod do útoku a snaha dostat se do zakončení byly velmi rychlé. Karlovarští jim k tomu také navíc sami pomáhali častým vylučováním. Nejprve přišel třetí trest, o minutu později čtvrtý a energetici šli do tří. Opět stačilo jen pár vteřin, Tomáš Pavelka dostal puk na vrchol kruhů a chladnokrevně pálil pod horní tyčku, Litvínov šel znovu do vedení.

Nedisciplinovat byla v úvodní dvacetiminutovce opravdu veliký problém, celkem bylo uděleno 16 trestných minut, hned 10 jich ale bylo pro karlovarské hráče. Druhá třetina toho byla opakem, trest nepřišel ani jeden, šancí pak ale bylo mnoho. Jako dobrá posila se ukazuje Tomáš Kubalík, který mohl přidat svůj druhý gól, z bezprostřední blízkosti však nastřelil pouze tyčku. Na druhé straně se snažil navýšit vedení střelec úvodní branky Jarůšek, v protiútoku dvou proti jednomu ale nevyzrál na Bednáře, který předvedl opět fantastický zákrok.

Karlovarský mladík se v bráně rozhodně nenudil, Litvínov byl střelecky podstatně aktivnější a mládežnický reprezentant musel být stále v pozoru, třeba proti dobré střele Samsona Mahboda v polovině třetiny. Hra byla velmi rychlá, moc se nepřerušovalo, což se divákům samozřejmě líbilo. Vidět byl na straně domácích především a opět Richard Jarůšek, jeho třetí vážný pokus ale Bednář pokryl a v jejich minisouboji se dostal do pomyslného vedení. Celkové vedení se ale málem měnilo, respektive navyšovalo, na samotném konci třetiny. Verva si vytvořila velmi silný tlak, po kterém Bednářovi prošel puk za záda až do branky, jak ale potvrdil i videorozhodčí, odehrálo se tak těsně až po vypršení času, karlovarským hokejistům tak pomohla i trocha štěstí.

Hned tři z posledních čtyř vzájemných utkání skončily v základní hrací době remízou a vyrovnané to bylo i tentokrát, dle herního projevu se mohlo zdát, že by to do nastaveného času mohlo jít taktéž. Třetí část už byla značně opatrnější než dvě předchozí, každá chyba mohla rozhodnout, na straně Karlovarských to pak byla ale opět vyloučení. V době většího tlaku a mírné herní převahy přišlo nejprve klasické vyloučení, o pár minut později pak dokonce i trest za špatné střídání, již podruhé v zápase. Oba tresty sice energetici zvládli ubránit, vzalo jim to však důležitý čas potřebný k vyrovnání a vše se tak směřovalo do posledních pěti minut.

Hosté se snažili usadit v útočném pásmu, to se jim ale nedařilo, navíc museli nechat otevřenou obranu, čehož Verva málem využila, Jarůšek ale na Bednáře opět nevyzrál. Litvínov hrál poslední minuty velmi aktivně, že se ani dlouho nedařilo energetikům odvolat brankáře, až na poslední minutu a čtvrt. Ondřej Beránek svými hbitými kroky vybojoval navíc 57 vteřin před koncem přesilovou hru, ideální šance pro karlovarské vyrovnání, Litvínov si už ale vše pohlídal a své vedení již nepustil. Listopadová série čtyř venkovních zápasů tedy skončila těsnou prohrou, Verva se pak raduje z vítězství po dlouhých pěti zápasech.

Ohlasy trenérů

Radim Skuhrovec (HC VERVA Litvínov): "Jsme strašně rádi, že se nám podařilo urvat toto vítězství. Myslím, že to bylo týmovým výkonem a bojovností. Kluci to odmakali a celý tým šel za vítězstvím, které se nám i při trošce štěstí podařilo uhájit. Pokračujeme ve stejné práci jako s (dosavadním trenérem) Jirkou Šlégrem. Já jsem měl na starosti obránce a Jindra Kotrla útočníky. Byl jsem vedený jako hlavní trenér, tak jsme po nějaké konzultaci to utkání řídili. Jsme strašně rádi, že se kluci na ledě odevzdali a byli za to odměněni. (Sportovní ředitel) Pepa Beránek byl s námi na střídačce, sledoval hru a říkal nám nějaké poznatky."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Utkání rozhodla jednoznačně první třetina, potažmo první střídání, které jsme nezvládli. Nechali jsme si dát laciný gól a zvedli jsem domácím hlavu. Druhý aspekt první třetiny byl ten, že jsme měli pět vyloučených hráčů a v podstatě jsme jen čekali, kdy nás domácí potrestají. Zaplaťpánbůh jsme první třetinu prohráli jen 1:2, ale určila ráz celého utkání. Domácí potom měli šanci pozorně bránit, což dělali. Hráli obětavě a do šancí a do tlaku nás moc nepouštěli. My jsme šli pořád do plné obrany, bylo to pro nás hrozně těžké a bohužel jsme vyrovnávací gól nedokázali dát. Možná nám chybělo trošku štěstí, které jsme měli v minulých utkáních."

Související články