HC Energie Karlovy Vary

Energie zdolala v derby Litvínov a přerušila sérii porážek

Oba celky neprožívají zrovna vydařené období. Litvínovští prohráli čtyři zápasy v řadě, karlovarští dokonce pět. Nakonec to však byli oni, kdo se radoval z výhry v derby. Týmy se dlouho přetahovaly o vedení a rozhodnout muselo nakonec prodloužení. V tom měli navrch energetici a zásluhou Petra Koblasy se jim podařilo vsítit gól a ukončit šňůru proher.
Tipsport extraliga, 9. kolo, st 9.10.2019
Karlovy Vary
Litvínov
4:3p
2:1, 0:1, 1:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 15. Vondráček (Skuhravý, M. Rohan), 18. Flek (Gríger, T. Rachůnek), 41. T. Rachůnek (Flek), 63. Koblasa – 9. Petružálek, 24. Jarůšek (Ščotka), 58. Petružálek (V. Hübl, F. Lukeš).
Rozhodčí: Pešina, Hradil - Frodl, Komárek
vyloučení1:3
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku38:38
zblokované střely7:10
hity8:8
vhazování32:36
diváci3399
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška I, O. Beránek – Gorčík, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.
Litvínov: Janus – Kubát, Jánošík, Ščotka, J. Říha, L. Doudera, Štich – F. Lukeš, V. Hübl (A), Kašpar (A) – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Trávníček (C), Helt, Jurčík – Gerhát, J. Mikúš, Myšák – Válek.

Komentář k utkání

Verva do utkání vstoupila velmi aktivně, Novotný se proti její šancím pořádně zapotil. Poté ale více na kotouči byli domácí, kteří hosty téměř nepustili do pásma. Velmi blízko ke gólu měl po Graňákově střele od modré Petr Koblasa, puk po jeho teči projel jen o několik centimetrů vedle Janusovy svatyně. Ke smůle energetiků si právě Graňák srazil při obranném zákroku kotouč do vlastní klece a branku si připsal Jakub Petružálek.

Karlovarští to však rychle hodili za hlavy a dále pokračovali v nátlaku na hostující Vervu, což se jim v patnácté minutě osvědčilo. Tomáš Vondráček si uzmul puk ve středním pásmu a probojoval se až za obranu, kde z mezikruží střelou mezi Janusovy betony srovnal stav. Necelé čtyři minuty před koncem se nechal vyloučit za sekání Lukáš Kašpar, čímž týmu pořádně zavařil. Dávid Gríger zpoza branky nabil Jakubu Flekovi, pro kterého už nebyl velký problém nasměrovat kotouč do odkryté brány. Ve zbytku třetiny se oba týmy pokoušely změnit stav, žádná velká šance už ale k vidění nebyla.

Úvod druhé části patřil domácím, ti si vybudovali několik příležitostí ke skórování. Nakonec to ale byli hosté, kdo vsítil branku. Zpoza kruhů pálil Richard Jarůšek, jehož střela propadla Filipu Novotnému za jeho záda. V polovině třetiny už domácí fanoušci začali jásat z gólu Václava Skuhravého, jenomže nebyl uznán. Petr Koblasa se dostal až k Janusovi, kterému kotouč uvízl pod betonem. Do branky puk sice dotlačil Skuhravý, sudí ale těsně předtím přerušili hru a ani po přezkoumání na videu branku neuznali. Navzdory velkým šancím obou celků ve druhé půli se nikomu změnit stav už nepovedlo.

Do třetí třetiny domácí doslova vlétli, když se už po 53 vteřinách svou střelou k levé tyči prosadil Tomáš Rachůnek. Domácí v tempu nepolevili a Janus měl plné ruce práce. V sedmé minutě jeli v přečíslení dva na jednoho Tomáš Mikúš s Adamem Raškou, jejich přihrávku ovšem výborně zachytil bránící Petružálek. Ten samý hráč mohl šest minut před koncem srovnat, když měl po přihrávce z rohu kluziště před sebou volnou branku, jeho střela šla těsně mimo. To Vervu nakoplo a začala Novotného zasypávat nebezpečnými střelami, ten úspěšně odolával. To platilo až do 17. minuty, kdy již zmiňovaný Jakub Petružálek trefil mezírku mezi tyčkou a Novotným a pro Energii následovalo druhé prodloužení v řadě.

Do prodloužení nastupovali domácí ve čtyřech kvůli tomu, že Verva ještě ve třetí třetině hrála v šesti. Energie během přesilovky měla spoustu šancí, ani jednu však nevyužila. Tím, kdo skóroval, byl ve třetí minutě Petr Koblasa, který střelou z levého kruhu vymetl pravý horní roh Janusovy svatyně a Karlovarští si připsali po pěti zápasech velmi cennou výhru. Hráči zápasu byli vyhlášeni Richard Jarůšek a Jakub Flek.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Bylo to pro obě mužstva obtížné utkání, hlavně co se týče psychiky. Věděli jsme, o co se hraje, ale troufnu si říct, že jsme byli lepším týmem, až na ten závěr. Ten jsme měli zvládnout lépe a držet se naší hry a do ničeho soupeře nepouštět. Jsme rádi, že se naše mužstvo nepoložilo a dokázalo si vzít zápas zpět a dva body jsou pro nás velmi cenné a velmi si jich vážíme.“

Jindřich Kotrla (HC Verva Litvínov): „V první řadě chci popřát soupeři k výhře v prodloužení. Nehráli jsme dostatečně agresivně a přímočaře, v čemž nás Karlovy Vary přehrály. Vytvářeli jsme si málo šancí tím, že se netlačíme do brány a nevytvoříme si tlak. Kdybychom takhle hráli, tak bychom podle mě dotáhli utkání do vítězného konce. Ve třetí třetině jsme srovnali, v prodloužení ubránili přesilovku čtyři na tři. Tři na tři je to vabank a dnes se to podařilo Energii otočit vítězství na svou stranu.“

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 10.10.2019

Dominik Graňák: Jsme rádi, že máme dva body