HC Energie Karlovy Vary

Energie v generálce na předkolo play-off padla s Libercem

V pátečním utkání posledního kola základní části Tipsport Extraligy přivítaly Karlovy Vary na svém ledě hokejisty z Liberce. Bílí Tygři si proti Západočechům připsali první letošní výhru. Ještě v první třetině byl zápas těsný, obě mužstva se přetahovala o vedení. Hosté ale ve druhé části odskočili na náskok dvou branek a to už Karlovarští nezvládli dorovnat a předkolo play-off odstartují v Hradci Králové.
Tipsport extraliga, 52. kolo, pá 6.3.2020
Karlovy Vary
Liberec
3:5
2:1, 0:3, 1:1
Branky a nahrávky: 7. O. Beránek (Koblasa), 20. Černoch (V. Polák, Graňák), 59. T. Mikúš (D. Mikyska, Eminger) – 4. J. Vlach (Kotvan), 23. Ordoš (Lenc, J. Vlach), 26. A. Musil (Šír, T. Hanousek), 39. J. Vlach (Graborenko, Derner), 60. P. Jelínek (A. Musil, J. Vlach).
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Pešek, Malý
vyloučení3:4
využití1:1
oslabení0:1
střely na branku34:41
zblokované střely7:10
hity4:4
vhazování26:32
diváci3683
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, Šafář – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – Koblasa, T. Mikúš, O. Beránek – V. Polák (C), Černoch, Kohout – Osmík, Vildumetz, Vondráček.
Liberec: Hrachovina – Kotvan, Knot, Havlín, Graborenko, Derner, T. Hanousek – L. Krenželok, P. Jelínek (C), J. Vlach – Ordoš, Marosz, Lenc – A. Musil, Šír, M. Zachar – D. Špaček, Chrtek, Valský.

Komentář k utkání

V úvodu utkání si kotouč ke své moci vzali Liberečtí a domácí se ještě trochu hledali. Probudila je až soupeřova branka ve čtvrté minutě, kdy se střelou z otočky trefil Jaroslav Vlach. Od té chvíle převzali iniciativu energetici a povedlo se jim i srovnat. Tři minuty po první brance byl sice Petr Koblasa v rohu kluziště atakován, i tak ale zvládl přihrát před branku Ondřeji Beránkovi, pro kterého už nebyl problém zavěsit do odkryté svatyně. Hra se poté srovnala a hrálo se ve velkém tempu, obě mužstva měly několik možností ke skórování, všechny ale zůstaly bez využití. Ke konci třetiny byl za podrážení vyloučen Lukáš Derner a domácím se nabídla příležitost ke gólu. Tu v poslední minutě zúročil v gól tečí Graňákovy střely Jiří Černoch a poslal Energii do vedení.

Stejně jako v první části i v té druhé padla rychlá branka. Další početní výhody využil po dorážce Jan Ordoš. Po chvíli se Bílí Tygři znovu ujali vedení, při samostatném úniku si v pádu přehodil ležícího Novotného Adam Musil. Západočeši zabrali, usadili se v útočném pásmu a zasypávali brankáře Hrachovinu nebezpečnými střelami, ani jedna v jeho svatyni však neskončila. Tři minuty před sirénou přišel další trest, na trestnou lavici usedl Tomáš Havlín. Jenomže domácí další přesilovky nevyužili a naopak se překvapivě prosadili Severočeši. Zpoza kruhů cestou na střídačku vystřelil Jaroslav Vlach, trefil se Novotnému přesně pod víko jeho brány a Liberec vedl už o dva góly.

Do závěrečné dvacetiminutovky šla Energie s jasným cílem, co nejrychleji srovnat. První krok k tomu mohl udělat Ondřej Beránek, který tečí Šenkeříkovy střely orazítkoval tyč. Pak opět následoval vyrovnaný hokej, moc akcí ovšem vidět nebylo, oba celky se soustředili spíše na hru směrem dozadu. Na přelomu poloviny třetiny zůstal po zásahu holí do obličeje od Rostislava Marosze ležet na zemi Petr Šenkeřík, k puku se poté dostal Ondřej Chrtek, proti kterému se tváří v tvář Novotný vyznamenal parádním zákrokem. Karlovarský zadák odkráčel do šaten, kde se ale dokázal zotavit a do zápasu ještě zasáhl. Energetici měli znovu plno příležitostí, v produktivitě se však opět nedařilo. Zadařilo se až necelé dvě minuty před koncem, kdy v předbrankovém prostoru svou střelou překvapil Hrachovinu Tomáš Mikúš. Domácí zariskovali a zkusili hru v šesti, jedenáct vteřin před koncem do prázdné branky ale zavěsil kapitán Petr Jelínek. Kvůli prohře Zlína a výhře Hradce Králové začnou Karlovarští hokejisté předkolo play-off na ledě již zmíněného Mountfieldu.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Ikdyž Liberec přijel bez první lajny, tak ukázal svou velkou kvalitu, kterou předvádí po celou sezonu. Měl lepší vstup do utkání, nám chvíli trvalo, než jsme se rozkoukali. Zhruba od páté minuty jsme utkání minimálně srovnali a dostali se do vedení. Za stavu 2:1 jsme mohli dvakrát dorazit do prázdné brány, měli jsme odskočit na víc, než jednu branku. Ve druhé části jsme polevili a dostali dvě laciné branky. Naše příležitosti jsme nevyužili, pokulhávali jsme v produktivitě, a proto soupeř zaslouženě vyhrál.“

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): „Jsme spokojeni, jak s výsledkem, tak s předvedenou hrou. Myslím si, že jsme se se zápasem popasovali dobře a musím pogratulovat kabině.“

Fotogalerie

Související články